Nutriționiștii și medicii din întreaga lume ne sfătuiesc, pentru o avea o alimentație sănătoasă, să includem în dieta copiilor cât mai multe fructe și legume. Găsim însă pe rafturile din supermarketuri sau pe tarabele din piață din ce în ce mai multe fructe și legume care arată foarte bine dar care conțin cantități mari de pesticide.
Ce efecte nocive pot avea pesticidele în dezvoltarea copiilor?
S-au făcut nenumărate studii care demonstrează că ingerarea unor astfel de substanțe poate afecta grav sănătatea. Pesticidele acționează atacând sistemul nervos și creierul, creează dezechilibre hormonale și contribuie la apariția cancerului.
În cazul copiilor, consumul de alimente cu pesticide poate duce la probleme neurologice, afectarea capacității de învățare și de memorare și la dobândirea unui deficit de atenție.
În cazul bebelușilor este și mai gravă expunerea la pesticide cu atât mai mult cu cât creierul lor e în plină formare și are nevoie de a primi hrană de calitate pentru a se dezvolta armonios.
Care sunt fructele și legumele care trebuie evitate și care sunt cele indicate în alimentația copiilor
Agenția de mediu EWG analizează anual cantitatea de pesticide conținută de principalele fructe și legume de pe piață. În urma acestei analize se publică un raport cu cele mai periculoase, dar și cele mai sigure alimente de consumat.
În 2023 lista celor mai nocive fructe și legume nu are mari schimbări față de anii precedenți.
Pe listă se regăsesc: căpșunele, spanacul, ardeii, roșiile, varza creață, perele, nectarinele, merele, piersicile, strugurii, stafidele, cireșele și apio.
Cele mai sigure alimente pentru consum care se regăsesc în listă sunt: avocado, porumbul dulce, papaya, ananasul, varza, ceapa, vânăta, mazarea congelată, broccoli, sparanghelul, mango, pepenele, kiwi și ciupercile.
Recent s-au făcut teste și la noi în țară, în laboratoarele Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară. Au fost identificate zeci de tone de legume cu probleme, cele mai multe din import, din țări non-UE.
Legumele și fructele cu proveniență din Turcia sunt testate cu predilecție din cauza depășirilor frecvente a gradului de pesticide. S-au constatat depășiri în cazul perelor, lămâilor, piersicilor, rodiilor, portocalelor, la grapefruit, ardeilor și roșilor.
Ultimul raport privind reziduurile de pesticide realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), arată că rata de depășire, comparativ cu anii trecuți, a scăzut. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la piersici, salată verde, mere și roșii, dar a crescut la căpșuni, varză și struguri de vin.
Ce soluții avem pentru a ne hrăni copiii sănătos
Cel mai important este să aruncați un ochi pe aceste liste înainte de a merge la cumpărături. Alegeți fructele și legumele cele mai sigure, cu cantitatea cea mai mică de pesticide. Pentru cele de pe lista neagră fie apelați la o sursă sigură, locală, fie vă orientați spre cele bio. Click aici pentru a afla cum să alegi alimentele BIO.
Indiferent de ce alegeți, fructele și legumele trebuie spălate cu apă din abundența, măcar ținute 30 minute sub jetul de apă.
De asemenea puteți decontamina alimentele folosind o linguriță cu bicarbonat pusă într-un vas cu apă. Scufundați fructele și legumele spălate anterior cam 10-15 minute. Le clatiți după și le puteți consuma. Puteți folosi la fel de bine și oțetul.
Din păcate, în cazul fructelor și legumelor cu cantități mari de pesticide nici spălatul cu apă din abundență, nici bicarbonatul sau oțetul nu ajută prea mult. Cel mai bine este să le evităm.