Gem de prune – Reteta rapida

Pentru ca aceasta este perioada prunelor, m-am gandit sa prepar o reteta rapida de gem de prune. Gemul de prune ma duce cu gandul la apropierea sfarsitului verii iar mirosul parfumat care inunda casa la apropierea toamnei. Gemul de prune este unul din cele mai nepretentioase gemuri, foarte usor de pregatit, care se pastreaza perfect in camara o perioada lunga de timp. Asa ca o sa impart cu voi reteta mea rapida de gem de prune, pentru mamicile care nu au mult timp de petrecut in bucatarie. Pentru aceasta aveti nevoie de: 3 kg de prune (dinacelea mov, dulci si carnoase) si 3 kg de zahar gelifiant Margaritar.

Mod de pregatire:

1. Prunele se spala, se scot samburii, se taie in patru, dupa care se cantaresc.

Prune taiate in patru - gem de prune

2. Cratita cu prune se pune pe aragaz la focul mic. Cand prunele incep sa-si lase zeama, se creste treptat temperatura. Se amesteca continuu.

Prunele isi lasa zeama - gem de prune

3. Cand prunele incep sa fiarba, se scade putin temperatura si se lasa sa fiarba o jumatate de ora. Nu uitati sa amestecati. Daca doriti ca gemul sa fie mai mult ca o pasta, puteti sa-l pasati cu ajutorul pisatorului de piure.

Prunele fierb - gem de prune

4. Cand jumatatea de ora s-a scurs, adaugati zaharul, cresteti temperatura pana cand da in clocot si lasati sa fiarba 4 minute, timp in care amestecati continuu.

Se adauga zahar - gem de prune

5. Acum puteti umple borcanele. Sfatul meu este sa asezati borcanul pe o farfurie inainte sa-l umpleti. Astfel degetele nu vor atinge gemul fierbinte. Puneti capacele si intoarceti-le cu capul in jos. Dupa ce se racesc, le stergeti de surplusul de gem scurs pe margini si le depozitati tot cu capul in jos in dulap.

Se pune gemul in borcane - gem de prune

 

 

Lasă un răspuns