Nu este tocmai ușor să te descurci cu un bebeluș care are alergii. De aceea suntem predispuși greșelilor tocmai din dorința de a-i face bine. Nu toate sfaturile primite sunt bune, așa că trebuie să cercetăm chiar noi tot ce auzim în jur, să alegem medici buni care să ne ajute și să luăm decizia corectă pentru tratarea sau ameliorarea simptomelor în alergiile alimentare la bebeluși.
La doar 4 luni, am aflat că bebelușul meu este alergic. Aveam senzația că e o totală necunoscută pentru mine. Un pui de om, care nu mănâncă decât lapte matern să aibă alergii. De la ce, cum, am eu ca mamă vreo vină, n-am făcut eu ceva ce trebuie, nu m-am hrănit bine în sarcină, am luat vreun medicament care să ducă la așa ceva? Și lista de întrebări din capul unei mame este foarte lungă.
După ce te chinui să-ți dai răspunsuri la toate aceste întrebări, cauți și soluții pentru tratarea sau ameliorarea simptomelor pe care le are bebelușul. În cazul meu, m-am dus la medici, am intrat pe grupurile cu alergii, am vorbit cu multe mame care s-au confruntat cu această problemă și tot am făcut greșeli.
Dacă aș fi știut cum e bine de la început … dar, n-am știut și am învățat din propriile greșeli. Vă spun aici tot ce consider eu că am greșit în lupta cu alergiile micuțului sau ce au făcut greșit mămicile din jurul meu.
Ce greșeli fac mamele în alergiile alimentare la bebeluși?
Băi lungi și dese
Băițele lungi, făcute în fiecare seară, bebelușului cu dermatită atopică, înrăutățesc situația. Este recomandat ca în cazul copiilor cu erupții alergice pe piele/ dermatită atopică alergică, să îi faci baie scurtă bebelusului de maxim 2-3 ori pe săptămână. Apa trebuie să nu fie nici foarte caldă pentru că deshidratează pielea, dar nici rece pentru că poate duce la alte afecțiuni.
Alegerea gelului de baie cu care se spală bebelușul
Citește cu grijă lista de ingrediente. Verifică-le pe site-urile de profil. Află de aici cum poți verifica un produs cosmetic: Cum verifici dacă sunt bune produsele cosmetice pe care le folosești. Nu toate produsele pe care scrie că sunt destinate îngrijiri pielii sensibile și atopice a bebelușului sunt și bune. Unele dintre ele sunt branduri celebre și deloc ieftine care pot face mai mult rău decât bine. Ca un exemplu, produsele care fac foarte ușor spumă și foarte multă nu sunt exact ceea ce aveți nevoie pentru pielea bebelușului.
Evită produsele din plante sau uleiuri esențiale, dacă nu știi exact la ce este alergic. Alege produse prietenoase cu pielea bebelușului care hidratează foarte bine. În cazul pielii atopice putem folosi un ulei de baie care să pătrundă în straturile pielii, împiedicând evaorarea apei de pe corp și deshidratarea.
Masaj cu ulei
Pielea bebelușului cu dermatită alergică este foarte sensibilă. Nu trebuie să o agresezi prin masaj, ci doar întinsă ușor pe piele o cremă hidratantă. În plus, uleiul nu hidratează ca o cremă. El face doar o peliculă la exterior care menține hidratarea. Trebuie evitate uleiurile de nuci (cocos, migdale) până nu sunteți siguri că bebelușul nu este alergic la ele.
Tărâțe de grâu sau ovăz la baiță
Circulă un sfat bătrânesc de a face baie bebelușului în apă de tărâțe de grâu sau de ovăz pentru a ameliora afecțiunile pielii. Probabil ca are și rezultate. Poți încerca doar dacă știi sigur că al tău copil nu e alergic la grâu / gluten / ovăz, altfel poți să îi faci mai mult rău. Dacă vrei totuși să pui în apa de baie alte plante sau uleiuri esențiale, testează întâi pe o bucățică mică de piele.
Pune în schimb vreo două linguri cu bicarbonat de sodiu pentru a alcaliniza apa și a calma mâncărimile. Apa dură poate usca și da mâncărimi pielii sensibile.
Hidratarea pielii bebelușului
Pielea bebelușului alergic trebuie să fie hidratată foarte bine. După fiecare băiță, înainte de a-l șterge de apă, hidratați pielea cu o cremă prietenoasă. Dacă nu faceți acest lucru, pielea se poate usca și leza, existând posibilitatea ca un factor alergen să penetreze foarte ușor bariera cutanată și să o irite. Așa pot apărea petele, bubițele roșii sau pruriginoase. Bebelușul are nevoie de o barieră lipidică a pielii pentru a o proteja de invazia unor agenți străini cum ar fi stafilococul, detergenți sau chimicale.
Cremele folosite nu trebuie să conțină parabeni, parfum, parafină lichidă, petrolat sau alte substanțe chimice care pot declanșa dermatita.
Alimentul alergic mâncat de mama care alăptează, nu ajunge în laptele oferit bebelușului
Fals! Circulă multe informații false cu privire la ce ajunge și ce nu ajunge în laptele matern din alimentația mamei. Dacă un aliment este alergic pentru bebeluș, el trebuie eliminat din alimentație și de mama care alăptează!!! Regimul trebuie ținut de amândoi, și de bebeluș, și de mamă.
Detergentul de rufe și balsamul
În cazul unui eritem alergic, primul lucru care trebuie făcut este să verificăm dacă nu cumva este din cauza detergentului sau balsamului folosit la spălarea hăinuțelor bebelușului.
Este recomandat să spălați hăinuțele și lenjeria bebelușului cu detergent special. Dacă optați pentru folosirea unui detergent obișnuit, alegeți măcar unul fără miros sau cu un miros cât mai discret și dați neapărat dublă clătire rufelor.
Balsamul de rufe nu se folosește deloc. Acesta nu are ce căuta în casa dumneavoastră nici măcar când este vorba de copii care nu au probleme cu alergiile.
Parfumul și odorizantele de cameră
Deși poate nu i-ai descoperit vreo alergie respiratorie, ai face bine să renunți o perioadă la parfumul tău preferat și la odorizantele de cameră. Odată existent fondul alergic, oricând se poate declanșa o alergie respiratorie de la aceste chimicale care se regăsesc în parfumuri și sunt nocive chiar și pentru noi, nu doar pentru bebeluși.
Panelul alimentar/ testele de alergii îți spun exact ce alergii are bebelușul
Panelul alimentar sau testele de alergii sunt doar orientative în cazul bebelușilor. Ele nu reflectă întotdeauna realitatea. Dacă o valoare iese pozitivă înseamnă că bebelușul dezvoltă o alergie la acel produs. Dacă iese negativ, nu este 100% sigur că bebelușul nu are acea alergie sau că nu o va dezvolta ulterior. Pot fi rezultate fals negativ.
Așadar pe lângă testele de alergii, părinții sunt cei care trebuie să monitorizeze evoluția copilului și să excludă sau să introducă anumite produse în funcție de reacțiile pe care le are. Valorile de la testele de alergii sunt un indicator bun și un punct de plecare în alergiile care ies pozitive.
Află mai multe și despre viermișorii intestinali la bebeluși: Te întrebi de ce apar și ce disconfort va resimți copilul infestat? Click aici pentru detalii.
Temperatura în cameră
Odată venit bebelușul pe lume, mulți părinți au tendința să crească temepratura din locuință pentru a nu-i fi rece bebelușului. Ba mai mult, îi pun căciulă și mănuși și îl îmbracă gros deși este ținut în casă. Temperatura din casă nu trebuie să depășească 22º, cu atât mai mult cu cât ai un bebeluș alergic. Dermatita atopică, eritemul, petele, bubițele se pot accentua atunci este foarte cald în casă și când îmbraci gros un bebeluș și se supraîncălzește.
Căldura de la calorifere usucă foarte mult aerul și este recomandat să aerisești iarna cât des poți camera copilului. Umiditatea nu trebuie să depășească 45-55% pentru că peste aceste valori alergenii respiratori sunt stimulați să se reproducă. Vorbim aici de ciuperci sau mucegaiuri. Umiditatea excesivă poate irita și mai mult căile respiratorii.