Micuțul tău este în creștere și are nevoie de gustări în fiecare zi. Știm că opțiunile din magazine nu sunt chiar cele mai sănătoase, așa că am pregătit patru idei de gustări făcute în casă: baghețele cu broccoli, pui și cartof dulce, sărățele cu brânză și cașcaval, cornulețe cu mere și gogoși cu brânză și fructe. Preparatele sunt absolut delicioase și ușor de pregătit chiar și de persoanele fără prea multă experiență în bucătărie.
Este important ca gustările dulci să alterneze cu cele sărate. Cantitatea servită ar trebui să fie în funcție de efortul pe care îl depune în mod normal copilul. Pentru a rezista efortului fizic, copiii foarte activi au nevoie de mai multe gustări sau de gustări mai consistente decât copiii mai statici. Acest lucru este absolut normal. Gustările ar trebui să asigure necesarul de ingrediente nutritive pentru o dezvoltare sănătoasă și să completeze alimentația echilibrată a copilului.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, gustările se consumă cu 1-2 ore înainte de efortul fizic pentru ca mâncarea să se poată digera fără a provoca dureri abdominale sau alte neplăceri. Este recomandat ca aceste gustări să fie consumate de copii după vârsta de 1 an.
Baghețele cu broccoli, pui și cartof dulce
Listă de ingrediente:
- 80 grame de broccoli
- 120 grame de pui
- 30 grame cașcaval
- 40 grame pâine
- o ceapă albă mică
- un ou
Mod de preparare:
Broccoli se fierbe ( de preferat la abur ) pentru 5 minute, apoi se mărunțește. Puiul se trage în tigaie, cu puțin ulei de măsline, praf de usturoi și boia de ardei dulce. După ce este gata, puiul se mărunțește. Cartoful dulce se fierbe și se pisează cu furculița până când are o textură de piure. Cele 40 de grame de pâine trebuie să fie firimituri de pâine. Eu am ales să prăjesc două felii de pâine la prăjitorul de pâine, după care le-am mărunțit cu tocătorul pentru legume.
După ce toate ingredientele sunt mărunțite ( inclusiv ceapa și cașcavalul ) se adaugă unul câte unul într-un bol mare. Amestecă puiul, broccoli, cașcavalul, ceapa ( toate mărunțite la tocătorul de legume ), piureul de cartof dulce, jumătate din cantitatea de firimituri de pâine și jumătate din oul bătut spumă. Amestecă bine ingredientele, până atunci când totul are textură maleabilă.
Din compoziția rezultată formează în mână bastonașele ( aproximativ 10 bucăți vei obține din cantitățile folosite ). Trece bastonașele prin bolul cu ou rămas și apoi prin bolul cu firimiturile de pâine ( așa cum se procedează și la șnițele ). Lasă acum bastonașele să se ” așeze ” pentru aproximativ 30 de minute.
Pentru gătit poți folosi fie o tigaie anti aderentă, fie un aparat de gătit. Eu am ales a doua variantă, iar bastonașele au fost gata după 15 minute în Air Fryer, la o temperatură de 180 grade Celsius. Dacă optezi pentru tigaia anti aderentă sau pentru cuptorul clasic, preparatul este gata atunci când se formează o crustă ușor crocantă deasupra.
Se poate servi cu sos de roșii sau cu orice alt sos preferați.
Sărățele fragede
Listă de ingrediente:
- 150 grame de brânză ricotta / brânză de vaci / mascarpone
- 50 grame de cașcaval
- 30 grame de cremă de brânză
- 150 grame de făină de grâu, de preferat tip 650
- 50 grame de unt cu cel puțin 80 % grăsime pentru a obține sărățele fragede
- susan / mac
Opțional poți unge aluatul cu un gălbenuș de ou înainte de coacere. Poți adăuga sau înlocui semințele de susan/mac cu cașcaval ras sau semințe de chimen.
Aluatul se poate pregăti și în aparatul pentru făcut pâine, la opțiunea pentru blatul de pizza.
Mod de preparare:
- untul rece se dă prin răzătoare sau se taie cubulețe
- ricotta, cașcavalul și crema de brânză se adaugă și se amestecă împreună cu untul
- se încorporează făina în compoziție
- aluatul se frământă și se modelează până se obține o bilă de aluat lipicioasă. Lasă aluatul la rece, învelit în folie alimentară în frigider, pentru cel puțin o oră. Se poate lăsa în frigider și până ziua următoare
- presară făină pe foaia de copt și întinde aluatul cu făcălețul până se obține o foaie de aluat cu o grosime de 0,5 – 1 cm
- se taie aluatul fâșii, sub forma unor sărățele și se pun în tavă, pe hârtia de copt
- fâșiile de aluat se ung deasupra cu ou ( opțional )
- acum e momentul să adaugi ce ai ales, fie că vorbim semințe de susan alb / susan negru / mac / chimen / cașcaval
- tava se pune în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20 de minute sau până când aluatul se rumenește. Temperatura cuptorului trebuie să fie de 200 grade.
Cornulețe cu mere
Ingrediente pentru aluat
- 1 ou
- 100 grame de unt cu cel puțin 80 % grăsime pentru a obține cornulețe fragede
- 50 grame smântână grasă
- 200 grame de făină de grâu, de preferință de tip 650
- 1 linguriță praf de copt bio
- jumătate de linguriță de vanilie Bourbon
Pentru umplutură aveți nevoie de jumătate de măr dat prin răzătoarea mare și scurs de zeamă.
Avem nevoie ca untul să se înmoaie, așadar il vom lăsa puțin la temperatura camerei. Amestecăm untul cât încă este rece cu smântâna și oul. Adăugăm treptat făina, praful de copt bio și vanilia. Se poate folosi mixerul pentru a amesteca ingredientele.
Frământăm puțin aluatul, până când se încheagă. Îl învelim în folie alimentară și îl punem în frigider pentru cel puțin 30 de minute sau până ziua următoare.
Se scoate aluatul de la frigider și se întinde cu făcălețul până se obține o foaie rotundă cu o grosime de aproximativ 0,5 cm. Se taie aluatul in triunghiuri, ca și cum ați tăia o pizza. Pe partea mai lată a fiecărui triunghi se pune o linguriță din compoziția deja pregătită, apoi se rulează până la vârf. Dacă este o cantitate prea mare, umplutura va ieși din cornuleț în timpul rulării sau la coacere.
Cornulețele se pun în tavă pe hârtia de copt. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade atunci când puneți tava înăuntru. După aproximativ 20 de minute în cuptor, cornulețele sunt gata!
În loc de mere puteți folosi orice altă umplutură doriți. Va recomandăm să încercați cu gem de prune fără zahăr, gem de caise fără zahăr, nuci sau brânză de vaci și mărar.
Gogoși cu pară, banană și brânză de vaci
Ingrediente:
- jumătate de banană
- o pară mică
- o lingură de brânză de vaci
- două linguri de făină de grâu, de preferat de tip 650
- 1 ou
- jumătate de linguriță de praf de copt bio
- dulceață fără zahăr – arome în funcție de preferințe
Se separă albușul de gălbenuș, iar fructele ( banana și para) se pisează cu furculița. Se amestecă apoi gălbenușul, fructele și brânza de vaci. Se încorporează în compoziție făina împreună cu praful de copt și se amestecă bine toate ingredientele. Lăsăm compoziția deoparte pentru 5 minute.
Veți avea nevoie de un mixer pentru a pregăti albușul. Acesta se va face spumă și se va încorpora treptat în compoziția deja pregătită. Pentru a da forma rotundă de gogoașă puteți opta pentru forme speciale de silicon pentru gogoși pe care le puneți în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 15 minute. O altă variantă este să schimbați forma și să puneți compoziția în aparatul de waffle. Indiferent de forma aleasă, gustarea va fi cu siguranță pe placul celui mic și nu numai!
Pentru servire, adăugați o lingură de dulceață fără zahăr deasupra sau în interiorul gogoșii. În funcție de preferințe, gogoșile se pot servi cu zahăr pudră deasupra, cu ciocolată sau cu fructe. Poftă bună!
Îți propunem să încerci și rețetele pentru mic dejun, rețete adaptate pentru copii. Poftă bună!