Micul dejun este, fără îndoială, masa importantă a zilei, indiferent de vârstă. Micul dejun nu trebuie să însemne doar lapte cu cereale sau fructe simple. Este important ca cei mici în special, să mănânce dimineața înainte de școală sau de grădiniță, pentru a începe ziua cu energie. Am pregătit trei variante de mic dejun gustos pentru întreaga familie, dar care vor fi cu siguranță apreciate de copii. Recomandăm ca aceste preparate să fie consumate de copii cu vârsta de peste 1 an.
Omletă pufoasă
Poți transforma banala omletă într-o omletă pufoasă, cu o consistență deosebită și interesantă pentru cei mici, având un aspect apropiat de cel al unei prăjituri.
Se separă albușul de gălbenuș. Peste gălbenuș se adaugă o lingură de apă călduță și se amestecă foarte bine. Albușul se bate spumă cu mixerul, până se obține consistența de bezea. În tigaia anti aderentă se pune puțin ulei de măsline și se întinde cu un șervețel pe toată suprafața tigăii. Prima dată se adaugă în tigaie gălbenușul și se distribuie uniform, ca la clătite. Se acoperă cu un capac și se lasă tigaia la foc mediu pentru aproximativ un minut.
Se adaugă albușul spumă în tigaie, peste „clătita” din gălbenuș și se uniformizează. După aproximativ 7 minute la foc mediu, omleta ar trebui să fie gata de servire. Pentru a obține un strat mai gros de albuș și o consistență mai pufoasă, înainte de servire se va îndoi omleta la jumătate.
Ca și sugestie de servire, omleta pufoasă se poate servi alături de diverse legume și brânză mozzarella.
Clătite reinterpretate
Ingrediente:
- făină de ovăz ( poți folosi și făină albă de tip 650 sau 000 )
- o banană coaptă
- lapte de vacă ( poți folosi lapte de soia, de migdale, de cocos )
- praf de copt
Topping:
- căpșuni
- afine
- migdale
- banane
În recipientul de la mixer adaugă o măsură de făină, două de lapte, o banană și o linguriță de praf de copt. Folosește aceeași măsură pentru făină si lapte. Amestecă toate ingredientele pentru aproximativ 10 secunde sau până când se obține o compoziție ca de clătite.
Toarnă compoziția într-o tavă de copt ( pune folie de copt în tavă, pentru o curățare ulterioară mai ușoară ) și întinde-o uniform pe toată suprafața ei. Adaugă peste ingredientele alese pentru topping, în ordinea și cantitatea dorită.
Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 25 de minute. Poți face testul cu scobitoarea, pentru a verifica textura finală. Dacă preferi un blat mai pufos, poți dubla cantitățile și lăsa la copt un timp mai mare.
Pancakes cu ricotta, banane și căpșuni
Ingrediente:
- 1 ou
- jumătate de banană
- 2-3 căpșuni
- 2 linguri de brânză ricotta
- 3 linguri de lapte
- 2 linguri de făină de grâu, de preferat de tip 650
- jumătate de linguriță de praf de copt bio
Mod de preparare:
Se separă albușul de gălbenuș și se pisează banana cu furculița. Se amestecă apoi gălbenușul, banana, brânza ricotta și laptele. Făina și praful de copt se încorporează treptat în compoziția deja formată. Albușul se bate spumă cu un mixer și se adaugă treptat în compoziție, amestecând ușor. Pentru a coace clătitele se va folosi o tigaie neaderentă.
Ca și sugestie de servire, aceste pancakes se pot servi cu fructe proaspete de orice fel, miere, iaurt sau dulceață fără zahăr.
Eu am încercat și varianta de mini pancakes cu fructe și iaurt, variantă ce a avut mare succes!
Madlene pufoase cu afine
Pentru a obține forma de Madlene, se vor folosi forme speciale din silicon. Dacă nu doriți să țineți cont de formă, compoziția se poate pune și în formele din silicon pentru brioșe. Există de asemenea și aparate electrice de gătit Madlene, încorporate cu plăci termice în această formă. Timpul de preparare este mult mai scurt dacă utilizați un aparat electric. În cazul în care aveți un astfel de aparat de gătit, urmați instrucțiunile producătorului în ceea ce privește timpul de coacere.
Rețeta de mai jos este pentru Madlene în forme de silicon, coapte la cuptor.
Ingrediente:
- 1 ou
- jumătate de banană
- un pumn de afine
- făină de grâu, de preferat de tip 650, 3 linguri rase
- ulei de cocos, o lingură / unt topit
- jumătate de linguriță de praf de copt bio
Mod de preparare:
Prima dată se separă albușul de gălbenuș. Banana se pisează cu furculița și se amestecă apoi cu gălbenușul de ou și uleiul de cocos / untul topit.
Albușul se bate spumă cu mixerul. În această spumă se adaugă treptat compoziția pregătită anterior din gălbenuș, banană și ulei de cocos /unt topit. Se amestecă ușor, până se încorporează compoziția. Se adaugă treptat și făina împreună cu praful de copt. Afinele se adaugă acum, la sfârșit, apoi se amestecă din nou în compoziție.
Se pune compoziția în formele de silicon și se va găti la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. Timpul de coacere este de aproximativ 15 minute. După acest timp puteți face testul cu scobitoarea pentru a confirma că sunt coapte în interior.
Madlene poate fi servit de adulți și copii cu vârsta de peste 1 an. Ca și mod de servire, opțiunile sunt foarte multe. Se potrivesc perfect cu și mai multe afine sau alte fructe, cu iaurt sau cu „ciocolata bebelușului”. Adulții pot savura acest preparat și cu ciocolată caldă, ciocolată topită, ceai, cafea, etc.
Conform Centrului Național de Studii pentru Medicina Familiei, porția pentru legume în cazul copiilor, înseamnă o cană de legume verzi, crude, o jumătate de cană pentru legume fierte sau o jumătate de cană pentru sucul de legume.
În ceea ce privește fructele, același Centru Național de Studii recomandă ca o porție de fructe să fie o singură bucată de fruct, o jumătate de cană de fructe din conserve sau o jumătate de cană din suc de fructe fără adaos de arome artificiale.
Te-ai gândit vreodată că ați putea mânca o zi întreagă fără ca tu să gătești? Daaa, se poate! Click aici pentru a vedea meniul de o zi pentru întreaga familie.