Știai că trebuie să ai vârsta de 13 ani ca să îți poți face un cont pe rețelele de socializare? Teoretic, așa ar trebui. Practic însă, cunosc personal și copii de 9 ani care au cel puțin un cont pe rețelele de socializare. Probabil sunt și copii mai mici care au deja cont. Este sau nu acest lucru o problemă? Dar faptul că părinții distribuie pe rețelele de socializare imagini cu proprii copii este o problemă mai mare ? Poza este problema sau e mai mult de atât? Te invit să aflăm împreună mai multe despre ce înseamnă Sharenting și tragem concluziile după.
Conform unui studiu din Regatul Unit, un copil în vârstă de de 13 ani apare, deja, în aproximativ 1300 de publicații virtuale, deși nu are încă profil online. Acest lucru se datorează în special faptului că, părinții sunt atât de mândri de copiii lor încât îi arată lumii întregi atunci când mănâncă, merg la școală/grădiniță, merg în parc, se joacă cu pisica, pictează sau dorm.
Oriunde, oricând, pacc o poză și upload pe social media
A devenit o normalitate ca atunci când deschizi o aplicație de social media, să dai peste imagini cu copiii prietenilor, unii fiind parte din mediul online încă din prima lor zi de viață. Ceea ce nu conștientizează părinții este că, aceste imagini sunt amprenta digitală pe care copilul o va avea toată viața. Acest concept are chiar și un nume începând din anul 2012. Se numește sharenting și înseamnă de fapt, share ( a distribui ) și parenting.
La ora actuală, în Franța de dezbate o propunere de lege care are ca scop informarea și conștientizarea populației asupra pericolelor ce se ascund în gestul aparent banal de a posta poze cu copii în mediul online.
În anul 2023, acest tip de conținut a explodat, pur și simplu
Un deputat din Franța care a inițiat această propunere de lege explică faptul că ” Fenomenul este unul masiv, care va avea repercusiuni în viitorul nu foarte îndepărtat. Lumea trebuie să fie conștientă de asta cât mai repede posibil. Părinții trebuie să protejeze imaginea și să respecte intimitatea copiilor lor.
Sharenting-ul este exact opusul. Viața copilului este la doar un click distanță. Se încalcă astfel, dreptul la o viață privată a minorilor. Conform legii, fiecare minor are dreptul la viață privată, iar părinții sunt singurii în măsură să se asigure că acest drept este respectat.” Franța nu este însă singura țară care începe să limiteze expunerea copiilor.
Germania se alătură inițiativei prin mesajul transmis de un video editat de către o companie de telefonie mobilă
Conform acestei înregistrări, 75 % dintre părinți postează frecvent pe cel puțin o rețea de socializare imagini cu ai lor copii. Același studiu arată că, din 10 părinți, 8 au în lista de prieteni persoane pe care nu le cunosc. Ce înseamnă asta?
Înseamnă că, persoane pe care nu le cunoști au acces la pozele personale cu familia ta. Au acces la tot ce arăți: pozele din casa voastră, din mașina voastră, din vacanțele la mare sau de la mesele festive de sărbători. Asta nu e cel mai grav însă.
Justine Alan, directoarea de la e-Enfance, trage și ea un semnal de alarmă
Asociația ei poate să arate exact urmările sharenting-ului pentru că, împreună cu Europol și Interpol, la solicitarea părinților, încearcă să blocheze imaginile cu copii de pe rețelele de p0rnograf!e infantilă.
Acesta este unul dintre principalele motive pentru care copiii ajunși adolescenți ajung chiar să își dea în judecată părinții pentru că au postat în mediul online fotografii cu ei.
Un caz mediatizat la momentul respectiv a fost cel al unui adolescent din Italia care și-a dat în judecată mama pentru ” violarea dreptului la viață privată „. Se pare că, femeia obișnuia să posteze în mod obsesiv poze cu băiatul, lucru cu care adolescentul nu era de acord.
O altă problemă ce poate să apară în urma sharenting-ului este furtul de identitate
Banca Barclays susține că, în următorii 8 ani, sharenting va fi cauza pentru furtul de identitate în peste două treimi din cazurile ce includ minori.
Concluziile le trage fiecare, în funcție de propriile experiențe. Ce recomandă specialiștii în domeniu să facem ca să evităm toate aceste posibile probleme? Să trimite imaginile cu minori prin mesageria privată sau chiar prin email-uri. Oricât de ” old school ” ar părea la prima vedere, este un mod mai sigur, pentru toată lumea.
Internetul are bineînțeles și beneficii, doar că, în prezent nu par a fi cunoscute prea mult. Chiar și rețelele de socializare pot fi folosite într-un mode productiv. Pentru a veni în sprijinul părinților și a încuraja folosirea Internetului de către copii și altfel, am scris acest articol. Sper să îți fie de folos informațiile!