Există câteva criterii pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când doriți să cumpărați încălțămintea potrivită pentru copii. Nu cele mai scumpe încălțări sunt și cele mai bune. Trebuie să verificați întotdeauna ce fel de talpă au și cât este ea de flexibilă.
De când sunt mamă, dintre toate cele necesare unui copil, indiferent de vârstă, cel mai dificil mi s-a părut să aleg încălțămintea potrivită. Dacă să fie cu talpă flexibilă sau rigidă, dacă trebuie din piele sau alte materiale, dacă să susțină glezna sau nu, ieftini sau să fie pantofi scumpi și buni?
Copilul are picior pufos? Altă ecuație de rezolvat! Degeaba sunt de brand, dai mulți bani pe ei și au animăluțele lui preferate pe ei, tu nu poți să îi cumperi decât pe cei mai comozi și mai încăpători, altfel riști să îi pui pe comodă pe post de bibelou.
După toate dilemele acestea, a venit cea mai mare dintre toate. Ce mărime îi iau, pentru că nu întotdeauna copiii au disponibilitate pentru shopping și mai ales pentru probat? Se pare că, la copii, fiecare brand de papucei e cu mărimea lui, nu e ca la noi, la adulți, unde sunt deviații puține de la un brand la altul.
Cum alegem încălțămintea potrivită pentru copii care să le ofere o dezvoltare armonioasă și un mers corect?
Tipul de talpă: rigidă sau flexibilă?
Medicii pediatri și cei de ortopedie pediatrică recomandă mersul desculț de la primii pași. Mersul desculț este cel mai bun și sănătos mod de a consolida și menține funcția deplină a picioarelor și a corpului. De aceea se recomandă papucii cu talpă subțire și flexibilă, cei mai apropiați de mersul pe jos.
E foarte important mai ales pentru copiii care abia învață să meargă. Talpa trebuie să se flexeze ușor, fără ca papucul să se opună. Puteți verifica flexibilitatea tălpii, îndoind papucul cu mâna, fără a depune efort.
Încălțăminte care să susțină glezna sau care să o lase liberă?
Mamele noastre susțin că, în creșterea noastră, mai ales în cazul primilor pași, erau învățate să ne încalțe cu ghetuțe care susțin glezna pentru a proteja piciorul.
Lumea a mai studiat puțin de atunci și specialiștii au constatat că piciorul trebuie să aibă glezna liberă, trebuie să fie cât mai flexibil și mai ușor. Încălțămimtea cea mai bună e cea mai apropiată mersului în picioarele goale, care oferă libertate de mișcare piciorului, fără să opună rezistență.
Cu scai, fermoar sau cu șireturi?
Deși sunt frumoși papuceii cu șireturi, sunt destul de dificil de încălțat atunci când vorbim de copiii mai mici care nu au răbdare prea multă să le faci fundițe. Plus că se pot desface șireturile oricând și se pot împiedica în ele.
Eu am preferat pe cei cu scai pentru că poți încălța rapid copilul și poți ajusta în funcție de cât e de pufos piciorușul, în așa fel încât să nu-l strângă. Nu sunt prea multe opțiuni cu fermoar la copiii mici, dar pe cele care sunt, le-am evitat tocmai pentru că nu suportă ajustări.
Din ce material?
Copiii transpiră mult mai mult decât adulții așa că au nevoie de încălțăminte care să le lase piciorul să respire.
Este recomandat să le cumpărăm încălțăminte din materiale naturale și să evităm plasticul sau cauciucul. Pentru vară o alegere bună sunt papucii din pânză sau piele, iar pentru iarna e important ca stratul intern sa fie din lână.
Încălțămintea de vară. Sandalele să fie pentru degete acoperite sau să le lase descoperite?
Eu am ales sandalele închise la vârf pentru a-i putea proteja degetele în timpul căzăturilor și să nu mai permită să intre nisip, praf sau pietricele care îl vor incomoda la mers. În plus, dacă sunt deschise la vârf, riști să-i alunece piciorul înainte.
Încălțăminte scumpă sau ieftină?
Am văzut foarte mulți papuci pentru copii, de branduri cunoscute, care nu respectă principiile de bază ale unei încălțăminte potrivite, sănătoase pentru mersul și dezvoltarea corectă a copilului.
Degeaba au o siglă pusă pe papucei și sunt foarte frumoși dacă nu sunt potriviți. Există încălțăminte ieftină și bună pe piață. Trebuie doar să verifici înainte să o cumperi dacă îndeplinește toate condițiile.
Este bine să primim/achiziționăm încălțăminte purtată?
Chiar dacă suntem tentați să o facem pentru că prețurile nu sunt deloc prietenoase cu bugetul nostru, nu este deloc bine, indiferent de cine i-a purtat înainte. Papucii iau forma piciorului copilului care i-a purtat deja. Se deformează și nu e indicat ca un alt copil să mai meargă cu ei, mai ales în cazul celor foarte mici, care abia învață să meargă și al căror mers este în formare.
Excepție fac doar acei papuci care sunt aproape noi, foarte puțin purtați, care nu au avut timp să se deformeze. Dar cum „aproape noi” e o formulare relativă si interpretabilă, e mai bine să evitați și să refuzați politicos oferta.
Ce mărime să îi iau? Cum îi măsor corect talpa copilului?
Partea aceasta cu alegerea mărimii potrivite mi s-a părut cea mai grea. Aici trebuie să știi exact ce mărime poartă și să apelezi la ghidul de mărimi al brandului respectiv. Chiar și așa, de multe ori, ce e în ghid, nu bate cu realitatea.
Mai întâi măsoară-i corect talpa. Puneți talpa piciorului pe o foaie de hârtie și trasați un contur cu un creion. Măsurați apoi cu un centimetru de la călcâi până în vârful degetului mare. Nu faceți măsuratori când copilul stă culcat, ci doar când copilul se sprijină și calcă efectiv pe foaia de hârtie.
După ce i-ați măsurat piciorușul, alegeți mărimea potrivită. Pantoful trebuie să fie puțin mai mare decât ce ați măsurat. Ca să știți exact cât de mare, verificați ca între vârful degetului mare de la picior și vârful pantofului să fie un spațiu fix cât degetul tău mare de la mână. Aceea este mărimea potrivită pentru el. În spate, la călcâi, ar trebui să fie suficient spațiu cât să poți băga degetul tău mic.
Proba finală e când copilul e încălțat cu papucii și nu lipăie, nu merge troncănit, nu se împiedică și se aseamană cu mersul desculț sau în șosete.
Cum și cât de repede crește piciorul copilului?
Picioarele bebelușilor de până în 16 luni cresc cu câte o jumătate de număr la pantof, la fiecare două luni. Cele ale copilașilor, cu vârste între 16 și 24 luni, cresc la fiecare 3 luni, iar la cei cu vârsta între 24 și 36 de luni, la fiecare 4 luni. Abia după ce împlinesc 3 ani, piciorușele copiilor cresc cu câte o jumătate de număr, la fiecare 6 luni.