Începerea grădiniței este un moment important, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Pentru copil este un moment semnificativ și va simboliza prima „despărțire” de părinți. Cu siguranță, înainte de începerea primului an de grădiniță te-ai interesat și ai dezbătut acest subiect și cu alte mămici și ai ales cel mai bun mediu pentru copilul tău.
Adaptarea copilului la grădiniță poate fi dificilă
Educatoarele de la grupele mici sunt învățate cu plânsetele din primele zile ale micuților. Pentru tine însă, mama, poate fi copleșitor și foarte dureros. Celui mic îi va fi greu la început să se despartă de tine, mai ales dacă până în acel moment a stat doar cu tine. După câteva săptămâni însă, va ajunge să meargă cu drag și bucurie la grădi.
„De obicei, pentru ca mersul la grădiniță să fie un succes, atât pentru mămică, cât și pentru copil este nevoie de o bună colaborare între grădiniță si familie”, declară Ana Tudor, educatoare cu o experiență de peste 30 de ani în învățământ.
Refuzul de a merge la grădiniță se poate manifesta diferit de la copil la copil
Refuzul se poate manifesta de exemplu, simplu, doar prin declarare verbală. Copilul spune că nu vrea să meargă la grădiniță. El poate avea crize violente de plâns, inaptență sau chiar modificări comportamentale, precum apatie sau agresivitate.
Modul său de a fi și multe elemente de personalitate se vor forma în urma primului contact cu lumea și intrării în colectivitate. Greșelile făcute de părinți, în ceea ce privește gestionarea sentimentelor copilului legate de mersul pentru prima dată la grădiniță, pot duce la frustrări și chiar traume.
Cu siguranță, fiecare mamă, mai ales dacă este la primul copil, poate simți frică în aceste momente. Mama se va teme că al său copil nu va primi aceiași protecție sau dragoste ca acasă. Este normal să simți asta. Probabil că, așa și este. Însă dacă nu va merge la grădiniță, va fi tot în defavoarea sa.
Adaptarea pentru mersul la grădiniță trebuie să înceapă de acasă
Copilul ar trebui să fie pregătit din timp pentru schimbarea ce va avea loc în viața lui. Explică-i din timp că va merge la grădiniță. Explică-i care va fi timpul pe care îl va petrece acolo, cine îl va duce și îl va lua de la grădiniță și care sunt obiectele pe care le poate lua cu el.
Pentru început ai putea să îi explici care sunt avantajele
De exemplu, dacă va merge la grădiniță, se va întâlni cu alți copii de aceeași vârstă, cu care se va juca și cu care va face activități care sigur îi vor plăcea. Evită pe cât posibil să îi spui lucruri negative precum: „Vei merge la grădiniță pentru că nu ai cu cine rămâne acasă.”
Nu îl minți că te întorci imediat
Spune-i că te întorci după el la sfârșitul programului. Explică-i că pleci și te vei întoarce după el, nu te furișa sau pleca când acesta nu este atent.
Evită pe cât posibil alte schimbări majore în viața copilului, în același timp cu începerea grădiniței. Nu suprapune această nouă experiență din viața lui cu alte evenimente. Ne referim aici la renunțarea la pampers, la suzetă, la biberon, nașterea unui nou frățior sau surioară. Copilul s-ar putea simți copleșit de atâtea schimbări deodată.
Asigură-te și întreabă-ți copilul cât mai des, care sunt activitățile pe care le face la grădi, cum se comportă educatoarele cu el, deoarece nu de puține ori refuzul de a merge la grădiniță poate avea chiar motive reale.
Nu te lăsa impresionată de orice gest de supărare pe care cel mic îl face când ajunge la grădiniță. Întreabă educatoarele, dacă atitudinea acestuia se schimbă imediat după plecarea ta, pentru că dacă în câteva minute acesta se comportă normal, poate fi doar o toană trecătoare.
Pentru o adaptare și mai ușoară, te sfătuiesc să faceți câteva jocuri potrivite pentru vârsta lui și acasă. Găsești mai multe detalii aici. Cel mai probabil, unele din aceste jocuri și activități le va face și la grădiniță, însă cu ceilalți copii. Va ști astfel că, distracția se repetă și continuă chiar și aici!