Până să aflu aceste informații despre perioada de concentrare, aveam mereu impresia că al nostru copil nu pare interesat cu adevărat de nimic, că nu se concentrează și își pierde foarte repede răbdarea. Rapiditatea cu care trecea încă de mic de la o jucărie la alta sau de la o activitate la alta ne făcea pe noi, părinții să credem că este foarte ușor distras de ce este în jurul său.
Folosind în mod instinctiv toate cele 5 simțuri ( auz, văz, miros, gust, tactil ) oamenii pot fi ușor distrași. De exemplu adulții, dar mai ales copiii se întorc din reflex spre direcția din care se aude un zgomot. Uneori zgomotele din jur pot fi ignorate conștient sau nu, în funcție de interesul asupra activității pe care o faci în acel moment.
Copiii învață treptat cum să se concentreze la ceea ce fac
Din acest motiv este important să îi lăsăm să descopere ceea ce simt. Este important pentru un copil să se concentreze la ceea ce face, fără să îl întrerupem. Fie că vorbim de joacă, de citit, pictat sau spălat vasele, copiii nu ar trebui întrerupți decât dacă apare vreun pericol în jurul lor sau apare ceva neprevăzut ce necesită intervenție.
Specialiștii în domeniu au ajuns la concluzia că, perioada de atenție se poate calcula cu o formulă extrem de simplă :
2 minute x vârsta copilului = perioada minimă de concentrare
3 minute x vârsta copilului = perioada maximă de concentrare
Prin aceste două calcule simple se obține practic intervalul perioadei de atenție a copilului tău.
Pentru un copil de 3 ani de exemplu, perioada de concentrare va fi de 6 – 9 minute
Putem vorbi concret despre o perioadă de concentrare după vârsta de 1 an a copilului, astfel:
- la 12-18 luni copilul are perioada de concentrare de 2 – 3 minute
- la 2 ani copilul are perioada de concentrare de 4 – 6 minute
- la 3 ani copilul are perioada de concentrare de 6 – 9 minute
- la 4 ani copilul are perioada de concentrare de 8 – 12 minute
- la 5 ani copilul are perioada de concentrare de 10 – 15 minute
- la 6 ani copilul are perioada de concentrare de 12 – 18 minute
Până la vârsta de 5 – 6 ani, copiii pot fi ușor distrași de la ceea ce fac
După această vârstă copiii se concentrează mai mult la ceea ce fac. Ei ajung să își dorească să continue să facă ceea ce le-a stârnit interesul. Vor continua să facă asta pentru tot mai mult timp, fără a fi distrași de factorii externi.
După vârsta de 6 ani copiii se pot juca și lucra singuri sau în cadrul unui grup de copii chiar și timp de 30 de minute!
Nu ai inspirație la joacă? Te ajutăm noi! Click aici: KIDS PLAY: activități distractive în familie
Concluzii și recomandări
În concluzie, nu suntem departe de adevăr atunci când spunem că cei mici nu au răbdare și nu stau locului o clipă! Acum că am aflat aceste informații, putem să fim realiști și să avem așteptările corecte, în funcție de vârsta copilului.
Dacă totuși ai anumite dubii în ceea ce privește concentrarea copilului tău, dacă observi că este permanent agitat și nu pare să fie interesat de nimic, discută cu medicul pediatru ( click pentru a contacta online un medic pediatru ). Poate fi doar o etapă normală în dezvoltare sau poate fi un simptom al unei afecțiuni neurologice.
Medicul este singurul în măsură să facă o evaluare corectă. Fiind pe aceeași temă, te invit să afli informații utile și despre ADHD – cum recunoaștem semnele și care sunt provocările pentru părinți
PS: Dacă îți sunt utile aceste informații, te invit să distribui articolul, să afle cât mai mulți părinți despre capacitatea de concentrare a copilului lor.