Operația de cezariană este o intervenție chirurgicală majoră în care sunt secționate șapte țesuturi din corpul mamei pentru ca medicul să poată duce pe lume bebelușul. După naștere toată lumea, inclusiv tu, mămica, ești concentrată asupra bebelușului. Deși bebelușul este mic și atât de firav, tu ești la fel de importantă. Trebuie să fii într-o stare generală bună pentru a putea avea grijă de nou-născut. Corpul tău are nevoie de timp să se vindece, iar cicatricea de pe corpul tău are nevoie de îngrijire.
O mare parte din mamele care nasc prin cezariană vor sta în spital aproximativ 3 zile. La scurt timp după intervenția chirurgicală vei fi încurajată să te ridici, să te dai jos din pat și să mergi. Deși poate părea un lucru greu de făcut, reține faptul că, acest lucru va grăbi vindecarea și va avea efecte benefice pentru constipație.
Incizia din zona abdominală are nevoie de aproximativ 6 luni pentru a se vindeca complet
În spital medicul va verifica periodic aspectul plăgii și semnele de infecție, dacă acestea apar. Din propria experiență pot spune că zona inciziei se poate învineți dar, acest lucru este considerat a fi normal la persoanele cu pielea sensibilă.
La aproximativ 9 zile de la operație se vor scoate firele. După îndepărtarea firelor, medicul va pune peste zona plăgii un pansament steril. Urmează sfatul medicului despre îngrijirea pielii din zona operată.
Cum se îngrijește acasă cicatricea rezultată în urma operației de cezariană?
În primul rând, zona trebuie să fie ferită de apă. Nu vom preciza perioada de timp în care zona operației trebuie păstrată uscată deoarece doar medicul ginecolog îți poate spune acest aspect, după felul în care plaga ta se vindecă.
Se impune un control medical de specialitate atunci când locul inciziei se umflă sau se înroșește.
Dacă locul inciziei se îngroașă, are aspect roșiatic, se vindecă greu și provoacă durere sau disconfort la atingere chiar și după șase luni, este posibil să fie o cicatrice cheloidă. Medicul ginecolog sau dermatolog pot confirma acest lucru.
Evită să depui efort fizic pentru următoarele 6 – 8 săptămâni și evită contactul intim pentru cel puțin 6 săptămâni. Odihnește-te și organizează din timp lucrurile de care aveți nevoie tu și bebe pentru a nu fi nevoie să te miști prea mult.
Nu ridica obiecte grele pentru cel puțin următoarele 2 – 3 săptămâni
Pentru a evita complicațiile post operatorii, cea mai mare greutate pe care o poți ridica este cea a bebelușului tău. Evită să ridici orice altceva are o greutate mai mare. Postura corectă a corpului este foarte importantă în această perioadă și te va ajuta să menajezi operația.
Pentru râs, tuse și strănut corpul se folosește de mușchii abdominali, adică acei mușchi care au fost secționați în timpul operației. Susține-ți pe cât posibil abdomenul în zona inciziei atunci când râzi, tușești sau strănuți.
Alăptatul după operația de cezariană
Durerile și disconfortul provocate de incizia de la nivelul abdomenului ar putea să complice puțin întreg procesul de alăptare. Încă de când ești în spital, cere ajutorul cuiva pentru a alăpta, diminuând astfel disconfortul.
Hainele pe care le porți în această perioadă sunt foarte importante, pentru că pot irita zona operației. Ai nevoie de haine comode și practice pentru alăptat. Folosește perne pentru a te sprijini pe ele atunci când alăptezi.
Medicul care este la curent cu starea ta de sănătate și care îți cunoaște istoricul medical este singurul în măsură să îți recomande un tratament pentru ameliorarea durerii și medicamente care sunt compatibile cu alăptarea.
Ceaiul de stimulare a lactației este sau nu eficient? Iată ce spun ultimele studii.
Când sunăm medicul obstretician?
Febră ridicată ( peste 38 de grade C ), dureri abdominale, roșeață și scurgeri din plagă sunt câteva motive pentru care se impune un consult medical de specialitate. Contactează medicul imediat ce observi oricare dintre aceste simptome.
Fiind pe aceeași temă, s-ar putea să te intereseze și cum arată corpul unei alte mame imediat după naștere. O persoană publică extrem de apreciată în mediul online ne arată corpul său la scurt timp după operația de cezariană. Detaliile le găsești aici.