Activitățile recreative pentru copii ar trebui să le stimuleze acestora imaginația și să nu implice statul inutil cu ochii în ecrane. Este important ca multe activități pentru copii să aibă, pe lângă partea educativă și o parte distractivă. Prin joacă copiii învață totul mult mai ușor.
Am pregătit pentru tine câteva idei de jocuri distractive ce sperăm să te inspire și să încerci cât mai multe dintre ele. Jocurile sunt potrivite atât pentru copiii ce urmează să meargă la grădiniță, cât și pentru elevi.
Primul album foto
Alegeți împreună locația pentru poze. Parcul în care mergeți de obicei este o primă alegere perfectă. Încurajează-l să fotografieze ce îi place. Poate folosi aparatul foto sau camera telefonului așa cum vrea el. Cu zoom, fără, cu filtru alb negru sau fără. Discută cu el dacă vrea să alegeți o tematică pentru ședința foto din ziua respectivă. Poate poza într-o zi monumentele din parc, în alta copacii și florile, în alta păsările și cerul. Indicat ar fi să stabiliți și un număr aproximativ de poze, din care va alege 10 preferate ce vor fi printate și adăugate în propriul său album foto.
Cald/rece
Ascunde un obiect prin casă, orice îți trece prin minte: o cană, o pernă, o jucărie, o linguriță, orice. Spune copiilor 3 indicii despre obiect fără a confirma obiectul ghicit de ei și lasă-i să îl caute. Folosește cuvintele ” cald ” și ” rece ” pentru a le indica zona în care se află obiectul. Atunci când se apropie spune ” cald ” și așteaptă până când ia în mână obiectul ales de tine.
Avioane de hârtie
Nu este nimic nou pentru părinți, doar că, mulți copii probabil nici nu știu că se pot face avioane din hârtie. Poți acum să te inspiri din diferite modele, se pot face chiar și avioane din hârtie cu tren de aterizare. Mai multe detalii găsești aici și aici.
Faceți pizza împreună
Atunci când alegi să faci pizza în casă, fă mai mult aluat și lasă-l pe cel mic să experimenteze cu ingredientele. Poate face câte o mini pizza pentru fiecare membru al familiei, după preferințele fiecăruia.
Huța huța
Pentru a face acest joc cu cei mici ai nevoie doar de o pătură mai rezistentă și de cel puțin doi adulți. Copilul stă întins jos pe pătură, fiecare adult prinde câte un capăt de pătură, îl ridică și îl dau huța huța pe copil.
Găsește obiectele
Când trebuie să stați în casă, din cauza vremii mohorâte sau din orice alte motive, roagă-l pe cel mic să caute prin casă și să îți aducă obiecte, după anumite criterii. De exemplu, roagă-l să îți aducă 2 obiecte albastre, un obiect rotund, 3 subțiri și 4 legume diferite.
Jocul de rol
Creați împreună o poveste ce are ca erou principal orice jucărie din casă. Alegeți fiecare câte un personaj și dați frâu imaginației. Povestea nu trebuie să fie cea din care face parte jucăria. Lasă-l pe el să înceapă povestea și continuă când simți că e momentul. Integrează în scenariu diferite lucruri de cultură generală pe care cel mic le va reține mai ușor prin joacă.
Firul de siguranță
Unii copii timizi sau care trec prin anxietatea de separare vor aprecia și mai mult acest joc. Mama de exemplu, ține în mână capătul unui fir de ață, iar copilul celălalt capăt. Ața simbolizează legătura dintre părinți și copil. Chiar dacă nu este lângă părinte, copilul știe că mami este aproape, la celălalt capăt al aței. Este un exercițiu bun de jucat în casă și în special pentru copiii care nu reușesc să se adapteze la grădiniță. În timp firul de ață poate fi scos din joc, fără a schimba alte lucruri. Copilul va înțelege astfel că totul este în regulă și așa, fără fir și se va simți în siguranță și fără el.
Propria lui plantă
Alege împreună cu cel mic o plantă de care el să aibă grijă. Să o ude zilnic, să verifice periodic frunzele și tot ce implică dezvoltarea ei. Alege o plantă mică, pentru a avea o satisfacție și mai mare văzând cum aceasta crește datorită lui. Puteți opta și pentru plantarea de semințe într-un ghiveci.
Imagini și sunete animale
Copiii iubesc animalele, iar animalele iubesc copiii! Motiv pentru care ne-am gândit să îi ajutăm pe cei mici să imite sunetele pe care le fac animăluțele, să vadă poate pentru prima dată imagini clare cu ele și să le recunoască apoi în realitate. Pentru că ne dorim să #învățămîmpreună, te invit să
accesezi video-ul KIDS PLAY de pe canalul nostru de YOU TUBE. Nu uita să te și abonezi! Pregătim multe, multe lucruri interesante!
Colorăm pas cu pas
O activitate clasică și aparent simplă. Pentru că nu toți avem cu adevărat talent la desenat, venim în ajutorul tău cu mici trucuri ce pot fi cu ușurință reținute și de cei mici. Mai multe idei găsești și aici: Mai multe idei găsești și aici:
Pentru moment, încheiem aici lista de sugestii de activități pentru copii și pentru întreaga familie. În perioada vacanțelor, de sărbători sau când e vreme urâtă afară, profită din plin de timpul petrecut acasă și distrează-te împreună cu cei mici! Amintește-ți mereu că, în cele mai frumoase amintiri ale copiilor, părinții sunt și ei fericiți! Spor la joacă vă dorim!
PS: Te-ai întrebat vreodată cât de bine îți cunoști copilul? Crezi că știi ce ar răspunde la aceste întrebări?