Probabil te-ai întrebat de foarte multe ori și tot mai des în ultima perioadă, ce trebuie să faci pentru a crește imunitatea copilului tău. Sigur te-ai confruntat cu păreri diferite, sfaturi de la mame și bunici, recomandări citite în diverse locuri, însă fără a avea certitudinea că rezultatele vor fi cele promise.
Așa că, ne-am gândit să îți oferim câteva sfaturi avizate despre o cură cu lăptișor de matcă, recomandată de o mămică, ce este expert avizat în domeniul sănătății, pentru a-i dezvolta imunitatea copilului tău.
Ce este lăptișorul de matcă?
Lăptișorul de matcă reprezintă hrana exclusivă a matcilor. Este și unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru o imunitate scăzută. El are o compoziție complexă. Aceasta include vitamine, aminoacizi, minerale, oligoelemente, lipide și acizi grași esențiali. Toate sunt indespensabile unei funcționări optime ale sistemului imunitar.
Cele mai tinere zburătoare din stup, cele mai pure, numite și doici, îl produc în glandele lor hipo-faringiene. Este ca și laptele de mamă pentru sugar. În stup, în primele zile, toate larvele sunt hrănire cu lăptișor de matcă sunt hrănite toate larvele. După vârsta de 3 zile, atât cât trăiesc, doar miere și polen. O singură excepție există de la această regulă: larva de matcă. Ea continuă să primească lăptișor, care constituie hrana reginei, pe toata durata vieții ei.
Oul din care se dezvoltă matca este identic cu cel din care rezultă albina lucrătoare. Totuși, cele doua larve se dezvoltă diferit, dintr-un motiv simplu: hrana. Miraculosul lăptișorul de matcă este cel ce decide cine devine regină și cine rămâne o simplă albină lucrătoare. Apoi, pe parcursul vieții lor, tot lăptișorul de matcă determină alte diferențe uimitoare. Dacă o albină lucrătoare trăiește 4-6 săptămâni, o matcă trăiește 4-6 ani, timp în care asigură perpetuarea familiei, depunând până la 2.000 de ouă pe zi. Însumate, acestea îi depășesc masa proprie a trupului de câteva ori.
Lăptișorul de matcă este considerat un „hiperaliment”
Lăptișorul de matc oferă organismului cele mai importante substanțe nutritive de care are nevoie sau de care duce lipsa.
Cele mai importante substanțe active cu rol în imunitate, ale lăptișorului de matcă:
- Gammaglobulina – stimulează sistemul imunitar și ajută organismul să identifice și să lupte împotriva virusurilor și bacteriilor.
- Acidul 10-hydroxydecanoic( 10-HDA) – este principalul modulator al sistemului imunitar, având o acțiune directă asupra celulelor T. Celulele T sunt cele care depistează virusurile sau bacteriile atunci când pătrund în organism și luptă împotriva lor pentru a le distruge, sau a le separa.
- Royalisin – grăbește timpul de vindecare al rănilor, țesuturilor, are efect cicatrizant și combate alergiile.
Când și cum se administrează lăptișorul de matcă copiilor?
Administrarea este recomandată după vârsta de doi ani. Se recomandă o cură de 6 săptămâni, pentru cele mai bune rezultate. Lăptișorul de matcă se administrează dimineața cu 20-30 minute înainte de masă, sublingual, pentru o absorbție cât mai rapidă și eficientă. Doza recomandată este de 0,5 grame pentru copii și 1-2 grame pentru adulți.
Notă: Informațiile din acest articol reprezintă doar recomandări. Pentru orice fel de problemă medicală a copilului dumneavoastră, adresați-vă medicului și evitați pe cât posibil auto-medicația.
Află mai multe detalii și despre tusea la copii,când se poate trata acasă și când este nevoie de tratament de la medic.