Atunci când avem un ciclu regulat, întârzierea menstruației ne duce, inevitabil, cu gândul la prezența unei sarcini. Acesta însă nu este singurul motiv de întârziere a menstruației. Un test de sarcină negativ nu exclude prezența unei sarcini, dar totul depinde de ce alte simptome mai apar. Lipsa menstruației și testul de sarcină negativ, însoțite de o senzație puternică de greață, vărsături frecvente, dureri pelviabdominale sau sângerări vaginale necesită un consult de specialitate de urgență.
O întârziere reală a menstruației înseamnă o întârziere de peste șapte zile. Până atunci întârzierea este considerată a fi una normală, durata unui ciclu menstrual putând fi mai scurtă sau mai lungă cu șapte zile de la lună la lună.
Un test de sarcină negativ nu exclude prezența unei sarcini
Testul de sarcină negativ indică faptul că nu a fost detectată în urină prezența hormonului hCG, cunoscut și sub denumirea de hormonul sarcinii. O posibilă cauză pentru întârzierea menstruației este decalarea perioadei de ovulație și existența unei sarcini incipiente, micuțe, care să nu fie recunoscută de testul de sarcină din cauza nivelului scăzut de hormon HCG.
În graficul următor poți vedea creșterea treptată a nivelului de hormon hCG de la ovulație și până la menstruația întârziată.
Conform graficului pentru testele de sarcină ClearBlue, cu 5 zile înainte de ziua menstruației întârziate se poate folosi un test de sarcină cu indicator pe săptămâni a pentru obține un rezultat real.
Pentru a putea fi indica un rezultat corect, testul de sarcină trebuie să fie în perioada de valabilitate și să fi fost depozitat corect, la o temperatură cuprinsă între 2 și 30 de grade Celsius.
Despre cum funcționează testul de sarcină și când poți avea încredere în rezultat am scris pe larg în acest articol: Testul de sarcină: cum se face și când poți avea încredere în rezultat?
Menstruația poate întârzia o perioadă mai lungă de timp atunci când persoana în cauză:
- a trecut printr-o perioadă stresantă și solicitantă psihic
- nu a dormit suficient în ultima perioadă
- a depus efort fizic intens
- ține dietă
- a avut o pierdere în greutate rapidă
- este anorexică
- este bulimică
- prezintă tulburări endocrinologice
- are sindromul ovarelor polichistice
- urmează un tratament medicamentos pentru fertilitate
- este la perimenopauză sau menopauză
Sindromul ovarelor polichistice
Un posibil dezechilibru al hormonilor sexuali ( sindromul ovarelor polichistice ) este luat în calcul pentru lipsa menstruației atunci când pacienta are un istoric de ciclurile menstruale neregulate, suferă de obezitate sau are chisturi multiple la nivelul ovarelor, la care se adaugă și alte simptome de hiperandrogenism:
- acnee
- hirsutism sau hipertricoza deși este o afecțiune specifică bărbaților, apare și în rândul femeilor. Această afecțiune presupune creșterea excesivă a părului pe față, piept și spate
- alopecie, o boală autoimună care afectează creșterea normală a părului și se manifestă prin căderea excesivă părului de pe cap.
Alte posibilități pentru testul “ fals negativ “ sunt:
-
- testarea din urina din timpul zilei sau al serii, cea mai mare concentrație în urină a hormonului hCG fiind dimineața
- consumul mare de lichide înainte de testare a dus la diluarea în urină a cantității de hormon hCG
- testul de sarcină nu este suficient de sensibil la nivelul mic de hormon hCG
În concluzie, dacă lipsa menstruației este singurul simptom apărut, îți recomandăm ca după cele șapte zile de întârziere a menstruației să contactezi medicul ginecolog pentru a programa un consult de specialitate. El este singurul în măsură să confirme sau să infirme o posibilă sarcină sau alte afecțiuni ginecologice. Sănătate multă!