Perioada de după naștere poate fi dificilă pentru mămici. Emoțiile pot fi copleșitoare. Teama că nu știi dacă ceea ce faci cu bebelușul este ceea ce trebui și întrebările constante dacă el este bine pot afecta psihic proaspetele mame. Dacă te confrunți și cu persoane care doresc să își demonstreze știința în creșterea copiilor și nu se mai opresc din dat sfaturi, situația ta poate fi mai îngreunată. Mamele care au trecut deja prin asta înțeleg. Din acest motivul mesajul emoționant pe care urmează să îl citești va fi exact ceea ce ai nevoie să auzi!
Copleșeala, frustrarea, sentimentul de incapacitate și trecerea rapidă de la o stare la alta sunt principalele stări emoționale pe care o proaspătă mamă le simte în perioada de după naștere. Nu trebuie să te simți vinovată dacă treci prin aceste stări emoționale! Nicio mămică nu a știut din prima ce trebuie să facă.
Pe parcursul sarcinii, din cauza schimbărilor hormonale ce s-au petrecut în corpul tău, a avut loc și o furtună emoțională. Aceasta poate continua în perioada de după naștere mult mai accentuat, sub forma depresiei postnatale. Fii calmă și ascultă-ți instinctul! Îți va spune mereu ce trebuie să faci. Ai răbdare și cu tine și cu bebelușul și nu te compara cu nimeni. Fiecare persoană din lume, atât tu, cât și copilul tău are ritmul său de dezvoltare.
Cum poți trece mai ușor prin această perioadă dificilă?
Totuși, dacă te întrebi cum poți trece mai ușor peste acest episod neplăcut din viața ta, începe prin a te descărca de toată tensiunea acumulată până în prezent. Plângi în voie dacă asta simți! Chiar a fost demonstrat științific că prin lacrimi, reușim să eliminăm orice substanță toxică și hormon de stres din organism.
Vei descoperi treptat că viața cu bebe este una dintre cele mai mari împliniri ale tale. Împreună cu bebelușul vei descoperi lucruri noi în fiecare zi! Îi vei intui stările, îți vei da seama treptat ceea ce înseamnă fiecare plânset și pentru că tu ești mama lui vei fi singura persoană care va ști mai mult decât oricine de ce are nevoie. Trebuie să știi că cel mai mult are nevoie de tine și de iubirea ta, mai ales în perioada de după naștere.
Tu trebuie să te obișnuiești să îți ții micuțul la piept. Trebuie doar să îi vorbești, să îl îngrijești, să îl mângâi și să îi oferi ocrotire. El va începe să se obișnuiască cu noua lume care are atât de multe de oferit, dar foarte diferită față de lumea în care a trăit acesta timp de nouă luni.
O mămică a împărtășit sentimentele și trăirile sale din primele săptămâni ale sale cu bebelușul
Mămico, nu ești singură! Vorbește despre ceea ce simți, ai mereu o comunitate lângă tine, gata să te ajute și să te sprijine!
„ Într-o zi mă voi simți din nou bine în pielea mea. Nu știu când voi simți asta, dar știu că urmează. Într-o zi o să fiu fericită pentru că am reușit să am grijă de copilul meu, deși credeam că nu mă voi descurca. Într-o zi voi îmi voi spune că toate nopțile nedormite și oboseala au meritat. Voi simți totul altfel într-o zi. Deși a fost greu, nu aș schimba nimic pentru că, nu aș vrea ca rezultatul final să fie diferit. Într-o zi o să mă simt cea mai puternică femeie pentru că sunt mamă. Sunt mama unui copil perfect pentru mine și sunt cea mai importantă pentru copilul meu. „
Încerc să-mi amintesc că aceasta este o etapă care va trece. Abia au trecut 7 săptămâni. 7 săptămâni, foarte scurte. Unii spun că ar trebui deja să avem un program de somn. Unii spun că ar fi cazul să mă reapuc de sport. Unii spun că ar trebui să dorm reprize mai lungi noaptea. Sunt asaltată de o mulțime de păreri despre ce ar trebui să fac și despre unde ar trebui să fim. Într-o zi toate acestea se vor întâmpla. Într-o zi voi reuși să intru într-o rutină care să funcționeze bine pentru mine și pentru bebe.
Într-o zi mă voi simți din nou bine în propria piele. Vom ajunge acolo, dar cu pași mici. Am învățat să accept că aceasta este o perioadă trecătoare. În momentul în care va trece, nici nu-mi voi mai aminti momentele grele. Această postare este un reminder pentru mine și pentru tine. Ai răbdare. Vom fi bine”, a scris Ashley Harmon Moore.
Totodată, dacă te întrebi ce te-ar putea ajuta, mai ales în primele luni ale celui mic, pentru a fi mai ușor pentru tine să îți îngrijești bebelușului, găsești multe sfaturi utile în articolul: Lucrurile care fac viața alături de bebe mai ușoară. Ce avem cu adevărat nevoie la venirea pe lume a celui mic?