Probabil una dintre primele trăiri intense ale sarcinii, de care îți vei aduce aminte mereu cu drag și dor este perioada în care simți primele mișcări ale bebelușului. Fiecare sarcină este diferită, chiar și o a doua sarcină este diferită de prima. Totuși, la început vei resimți mișcările bebelușului din burtică sub forma unor mici lovituri sau bătăi. Pe măsură ce sarcina evoluează și bebe crește, vei putea simți chiar și sughițurile lui!
Mișcările bebelușului în burtică sunt un indicator al stării generale a bebelușului și sunt mai atent monitorizate în ultimul trimestru de sarcină, când se va mișca și de 30 de ori într-o zi! Pe măsură ce bebelușul se dezvoltă și crește în burtică, el va răspunde și la stimulii externi.
Mișcările intrauterine pot fi împărțite pe nivele de intensitate:
- Slabe
- intense
- bruște
Când vei simți mișcările bebelușului?
Poți resimți mișcările bebelușului din burtică fie sub forma unor mici lovituri sau bătăi la început. Cea mai activă perioadă din zi pentru bebeluș este după-amiaza și seara.
Fiecare sarcină este diferită, chiar și o a doua sarcină este diferită de prima.
Pentru că fiecare viitoare mămică resimte în felul ei mișcările din burtică, am ales să menționăm perioada până când ar trebui să fi simțit mișcările: 24 de săptămâni. Dacă te regăsești în acest scenariu, este recomandat un consult ginecologic cât mai rapid, pentru ca medicul să monitorizeze bătăile inimii fătului.
Cât de des se mișcă bebelușul în burtică?
Este normal să nu simți bebelușul câteva zeci de minute. Cel mai probabil, acesta doarme. Cele mai multe din reprizele de somn durează între 20 și 40 de minute, acest interval fiind destul de rar depășit.
Copilul nu se mișcă doar atunci când îl simți tu.
Unele mișcări sunt atât de ușoare încât, dacă ești ocupată cu ceva, nici nu le vei simți. Vei localiza primele mișcări cel mai probabil în zona buricului. Pe măsură ce sarcina evoluează, mișcările vor avansa și ele spre coaste, spre partea joasă a abdomenului și chiar în zona pelvină, loviturile fiind în vezica urinară.
Mișcările din burtică sunt un indicator al stării generale a bebelușului și sunt mai atent monitorizate în ultimul trimestru de sarcină, când se va mișca și de 30 de ori într-o zi.
Se impune un consult de specialitate atunci când mișcările devin rare.
Deși acest lucru poate nu înseamnă nimic rău și bebe e doar mai liniștit, este necesar un consult medical atunci când mișcările bebelușului devin deodată mai rare. Nu este exclus să nu mai simți mișcările pentru că bebelușul este întors cu spatele spre burtă, adică în exterior, iar mișcările mâinilor și picioarelor nu pot fi resimțite din această poziție.
Lipsa mișcărilor poate fi modul bebelușului de a îți spune că ceva nu este în regulă
Oricând ai semne de îngrijorare, contactează medicul care îți monitorizează sarcina și discută deschis cu acesta. El este singurul în măsură să îți spună ce trebuie făcut.
Alți factori care pot face bebelușul să aibă mișcări rare în burtica mamei sunt:
- consum de analgezice
- consum de sedative puternice
- consum de alcool
Ce îl face pe bebe să fie mai activ în burtica mamei?
Reține faptul că următoarele informații sunt generalități și că ceea ce funcționează la sarcina prietenei tale nu este obligatoriu să funcționeze și la tine. Există totuși anumite momente în care bebelușul din burtică se mișcă mai mult, ” provocat ” fiind de ceea ce face mama. De exemplu, dacă mama se odihnește, stă întinsă pe pat, în șezut pe un scaun sau din contră, stă mult timp în picioare, bebelușul va deveni mai activ.
Cum poți monitoriza mișcările bebelușului în burtică?
O metodă eficientă este cea în care mama stă întinsă pe o parte sau pe spate, cu picioarele ușor ridicate și numără mișcările bebelușului. În mod normal, ar trebui să numeri aproximativ 10 lovituri în 45 de minute. Dacă durează mai mult de 2 ore până numeri 10 lovituri, contactează medicul pentru un control.
Am avut ” ghinionul ” ca în timpul unor verificări ginecologice bebelușul să doarmă. Pentru că absolut nimeni nu rezistă la dulce, pentru a îl trezi pe micuțul somnoros, consumă ceva dulce cu aproximativ 15 minute înainte de control. Nivelul crescut de zahăr din sânge îl va trezi pe micuț și medicul va putea verifica ceea ce trebuie. La noi a funcționat de fiecare dată! Dacă ai și alte sugestii, te invit să le lași în comentarii, pentru ca și celelalte mămici să afle de ele.
Sarcină ușoară îți dorim, cu multe amintiri frumoase!