Înainte să citești acest articol, îți propun un joc rapid de imaginație. Imaginează-ți pentru o clipă cum ar fi să nu simți durere atunci când te lovești. Imaginează-ți cum ar fi să nu știi cum se simt setea, foamea sau oboseala? Deși pare a fi mai mult un scenariu de film SF, există o singură persoană în lume care nu simte toate aceste lucruri: Olivia Farnsworth.
Fetița acum în vârstă de aproape 12 ani s-a născut în orașul Huddersfield din Anglia și locuiește aici alături de mama sa, cei doi frați și cele două surori mai mari.
Încă de când era un bebeluș, mama sa, Niki Trepak a observat câteva lucruri diferite în dezvoltarea fetiței: aceasta plângea extrem de rar. Familia a considerat încă de la început că este doar un copil extrem de calm și care, pur și simplu nu plânge, aceasta fiind o caracteristică a personalității puternice pe care o avea fetița.
Ulterior copilul a început să aibă probleme cu somnul
Pur și simplu refuza să doarmă. Încă de la vârsta de nouă luni, micuța nu arăta semne de oboseală, fiind mereu energică, zi și noapte. Mâncarea părea să fie ” opțională „, nu cerea să mănânce și nu arăta semne cum că i-ar fi foame. Deoarece părea că nu are nevoie de nimic, mama sa a început să o numească pe fetiță ” copilul de oțel „.
Într-o zi însă, totul s-a schimbat. Olivia a căzut și s-a lovit puternic
Deși sângera abundent, ea s-a purtat ca și cum nu s-a întâmplat nimic. În ciuda acestui lucru, familia a dus-o la spital pentru un control amănunțit a rănii. Medicii au confirmat faptul că nu este doar o rană superficială, așa cum s-a crezut inițial, din cauza lipsei de reacție a fetei.
A fost nevoie chiar de o operație chirurgicală minoră pentru a ” repara ” zona. Pe toată perioada investigațiilor Olivia nu a simțit durere. Pur și simplu nu simțea nimic.
Momentul în care medicii au început să își dea seama că ceva nu este în regulă
Un alt incident neplăcut care a avut loc în anul 2016 a confirmat faptul, că Olivia era diferită. Fetița a fost lovită accidental de o mașină. Deși a fost ” târâtă „de mașină aproape 20 de metri, Olivia s-a ridicat singură, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic și s-a îndreptat spre mama sa, care a privit îngrozită toată scena. Surprinzător, în urma unui control amănunțit, medicii au confirmat faptul că, fetița nu a suferit răni în urma impactului.
Cum este posibil acest lucru? Medicii explică:
Nu au existat fracturi în urma impactului deoarece fata nu a încercat să evite mașina care a lovit-o și, mai mult, pe toată durata accidentului corpul fetiței a fost relaxat. Dacă în momentul impactului corpul ar fi fost încordat, opunând rezistență impactului, rănile provocate ar fi fost extrem de puternice.
În urma acestei întâmplări medicii au ajuns la concluzia că, Olivia nu numai că nu poate simți durerea, dar nici nu anticipează pericolele și nu conștientizează când i se întâmplă ceva rău.
Concluzia medicilor
În urma seriilor de analize amănunțite, medicii au ajuns la o concluzie în ceea ce privește starea de sănătate a ” fetiței bionice”, așa cum a fost numită de presă: din ADN-ul fetiței lipsește cromozomul 6. Pe scurt, acest lucru înseamnă că, organismul persoanei respective nu simte unul din aceste lucruri: durere, oboseală sau foame și sete.
La nivel global sunt cunoscute până în acest moment 100 de persoane cu astfel de anomalii cromozomiale. Fiecare dintre aceste persoane nu percepe unul din stimulii enumerați anterior, respectiv durere, oboseală sau foame și sete.
Olivia însă, este singura persoană din lume care nu simte toți acești stimuli
Cu toate acestea, deși nu simte durere, corpul fetei este afectat de lovituri. Deși nu simte că îi este foame sau sete, corpul său resimte aceste lipsuri. Deși nu simte oboseala, corpul ei obosește și are nevoie de recuperare.
Fetița este nevoită să ia pastile pentru a putea dormi câte 6 ore pe zi, timp în care organismul său se reface.
Pentru că nu o doare nimic și nu știe când ceva este în neregulă în corpul său, în fiecare săptămână medicii evaluează starea de sănătate a fetiței. Ei verifică astfel eventualele afecțiuni medicale apărute, de orice tip ar fi acestea.
În ciuda ” diferențelor „, fetița duce o viață cât se poate de normală, este un copil frumos, vesel și energic.
Toată această ” situație ” fost urmărită cu interes de cercetători. Familia micuței a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a se putea explica și investiga științific modul în care funcționează corpul fetiței. Întreaga campanie este acum susținută și de Groningen University Medical Center din Olanda.