Nivelul de hormoni din corpul femeii crește de 10 – 20 de ori pe perioada sarcinii față de nivelul normal de dinainte de sarcină. Din acest motiv, corpul viitoarei mămici trece prin niște schimbări majore pentru a putea ține în viață bebelușul din pântecele sale. Cele mai multe simptome de sarcină probabil le știi deja, din propria experiență sau din auzite. Despre laptele matern și alăptare vom vorbi în continuare pentru că, există și schimbări extrem de ciudate ce pot să apară în sarcină sau imediat după naștere, schimbări despre care nu prea se vorbește.
De exemplu, toți știm că, un bebeluș este alăptat la sân de mama sa. Altfel spus, sânii sunt făcuți pentru a produce în mod natural laptele matern. Destul de simplu am putea spune, nu?
Știai însă că, există și cazuri în care, mama elimină laptele matern prin zona axilei, adică de la subraț ?
Acest fenomen este destul de rar întâlnit, mai exact la doar 6 % dintre femeile însărcinate. Deși poate fi considerat un lucru ciudat, totul este perfect logic și normal. Sunt sigură că ai o mulțime de întrebări despre cum este posibil ca laptele matern să fie scos prin zona axilei, nu?
Răspundem în continuare la cele mai frecvente întrebări despre acest subiect
Pentru a înțelege mai bine cum este posibil așa ceva, te invit prima dată să urmărești un video de pe TikTok cu două mame care își storc laptele matern prin zona axilei. Click aici pentru primul video sau click aici pentru al doilea video. Mie mie se pare pur și simplu… wow !
Totuși.. De ce se stochează laptele matern în zona axilei?
Să începem cu începutul. Încă de când bebelușul din burtică are 6 săptămâni, sânii tăi încep să se pregătească de alăptare. Canalele prin care va circula laptele pornesc chiar din zona axilelor, înspre sâni. La 16 săptămâni de gestație, aceste capete ale canalelor încep să se retragă spre piept, rămânând în cele mai multe cazuri doar la nivelul sânilor.
În cazuri rare însă, canalele nu se retrag complet și rămân și în zona axilelor.
În termeni medicali, situația este cunoscută sub numele de ” coada lui Spence ” ( ” the tail of Spence ” ). Aceste depozite de lapte pot să apară pe perioada sarcinii sau la scurt timp după naștere.
Poți scăpa de acest depozit de lapte din zona axilelor?
În unele situații, aceste țesuturi pline cu lapte matern de la nivelul axilelor sunt dureroase la atingere și provoacă disconfort în timpul mișcării brațelor. Este bine de știut că, acest tip de țesut poate fi îndepărtat chirurgical dacă se dorește acest lucru.
Totuși, dacă nu provoacă disconfort, din punct de vedere medical nu afectează în niciun fel organismul femeii și nu este necesară înlăturarea sa prin operație.
Țesutul poate să dispară în mod natural, fără operație?
Da. Cu timpul țesutul se va retrage în mod natural la forma de dinainte de sarcină. Acest lucru însă se va întâmpla în timp. Surplusul de kilograme accentuează disconfortul, astfel că, slăbirea cu câteva kilograme și un stil de viață sănătos ce include și exerciții fizice ar putea îmbunătăți considerabil aspectul vizual al zonei.
Poți hrăni bebelușul cu acest lapte?
Teoretic este același lapte atât în sâni, cât și în țesutul de la axile. Practic însă, din motive de igienă, indicat ar fi ca bebelușul să continue să fie alăptat doar de la sâni. Laptele matern ce iese din acest țesut de la subraț intră în contact direct cu transpirația de la axilă, nefiind potrivit pentru consum.
Deși poate părea extrem de ciudat, aceste situații sunt mai des întâlnite decât ai putea crede, doar că, nu prea se vorbește despre asta. Treptat se va normaliza probabil și acest efect secundar al alăptării și vom auzi tot mai multe cazuri.
PS: Dacă ți-au fost utile aceste informații, te încurajez să i le transmiți unei prietene graviduțe sau unei proaspete mămici, să știe la ce să se aștepte dacă i se întâmplă asta.
,,