Sătulă de nemulțumirile fiicei sale de doar 5 ani, o mamă a decis să pună piciorul în prag și să îi arate celei mici cum arată viața unor copii care nu fac mofturi. Nu fac mofturi nu pentru că nu ar putea, ci pentru că nu au de ales și trebuie să se mulțumească cu ceea ce au. Pentru acești copii defavorizați care trăiesc fără să știe dacă vor mânca sau nu ziua următoare, o farfurie caldă cu ciorbă poate însemna mult.
Mesajul mamei de pe grupul de socializare al mămicilor din Cluj sună cam așa: Bună! Aș dori să îmi recomandați un loc unde sărăcia e mare. Să nu fie foarte departe de Cluj. Mulți posibil să aveți o reacție ciudată sau rea, dar aș dori să îmi duc fata ( 5 ani ) să vadă că sunt mulți copii care nu au jucării, nu au ce mânca, etc. La orice mâncare zice bleah, nimic nu e bine. Degeaba îi explic că mulți copii nu au ce are ea și mulți ar fi fericiți să mănânce ce mănâncă ea. Vreau să vadă asta cu ochii ei. Poate așa o să își mai schimbe atitudinea. Mulțumesc.
Reacțiile nu au întârziat să apară. După părerea celor mai mulți, locul potrivit pentru ca mama să îi dea o lecție de viață dură fiicei sale este Pata Rât, adică zona unde se află groapa de gunoi a orașului. Aici trăiesc aproximativ 1500 de oameni de etnie rromi.
Copiii de toate vârstele se joacă printre gunoaie și trăiesc modest
Sărăcia este cuvântul care descrie cel mai bine felul în care trăiesc acești oameni. Conform adevărul.ro poveștile de viață ale oamenilor care trăiesc aici au prezentat interes la nivel mondial. O echipă de jurnaliști de la BBC și Channel 5 au ascultat și înregistrat video poveștile de viață impresionante ale oamenilor de aici. Întregul documentar despre groapa de gunoi din Cluj și oamenii care trăiesc aici a fost inclus în proiectul SPAREX, program finanțat printr-un program național.
Ce impact poate avea asupra unui copil o astfel de experiență ?
Vizitarea acestui loc ar putea avea un impact emoțional puternic asupra fetei de doar 5 ani. Psihologii avertizează chiar că, o astfel de ” strategie ” nu este cea mai potrivită, din mai multe motive. Copiii nu sunt răspunzători pentru felul în care trăiesc sau pentru deciziile luate de părinți. Dar, ar putea fi un mod de a vedea cum arată viața unor copii, dar poate fi în același timp și un șoc emoțional.
Ce s-ar întâmpla dacă am duce același copil de 5 ani într-un cartier în care trăiesc familii cu o situație financiară mult mai bună? Unde copiii au de ales ce să mănânce și li se fac toate poftele? Unde copiii se joacă cu jucării scumpe la care unii se uită doar în reviste? Dacă ar afla că aceste familii merg în 4-5 vacanțe pe an și ea speră măcar la una ? Îți arăt și un exemplu: lista pentru cadourile de Crăciun a unei fete de bani gata.
Cum ar trebui mama să îi explice fiicei sale această situație? Eu personal cred că a duce copilul într-un loc în care locuiesc oameni săraci nu este o soluție. Oameni săraci poți oricum vedea peste tot, chiar și fără să cauți. Tu ce părere ai? Ce ai face dacă ai fi în locul acestei mame din Cluj ?