Dacă până recent doar animalele făceau acest lucru iată că, încet încet oamenii preiau acest ” obicei „. Este vorba despre consumul de către mamă a propriei placente, după naștere, termenul medical fiind ” placentofagie „. Doar ideea în sine este dezgustătoare pentru cea mai mare parte a femeilor dar, există și femei care încurajează acest lucru. Cu toate acestea, nu există încă studii care să confirme beneficiile.
Ce este placenta? Placenta este un organ care se formează pe perioada sarcinii și care rolul de a îl proteja pe făt de diverși factori nocivi. Are o grosime de 3 – 6 cm, o formă relativ circulară și un diametru de aproximativ 20 cm.
Cea mai mare parte din femeile care au născut probabil nici nu știu când a fost scoasă placenta, nici nu au văzut-o. Alte mame însă aleg să o consume, cer specialiștilor în domeniu să le usuce placenta și să o pregătească pentru consum, sub diverse forme. Această “practică” este tot mai populară, în special în America.
În S.U.A în special, se pare că poți să alegi dacă să bei placenta într-un smoothie ( precum Hilary Duff ) sau să o consumi zilnic, sub formă de pastile cu placentă ( precum Kim Kardashian ).
Deși acest concept este tot mai des întâlnit, mai ales printre mamele celebre, nu există studii care să confirme beneficiile consumului de placentă, indiferent de forma sub care ai alege să faci asta.
Care ar fi beneficiile consumului de placentă?
Motivele principale pentru care unii încurajează consumul de placentă par a fi:
- conține cantități mari de vitamine și minerale ( fier, B6 și B12)
- echilibrează nivelurile hormonale
- prevenirea depresiei postpartum
- și a altor complicații ce pot să apară după naștere.
Puținele studii realizate pe această temă nu au susținut această ipoteză, din contră
Conform Wikipedia, Maggie Blott, unul dintre cei 16,000 de membri ai Royal College of Obstetricians and Gynaecologists a spus despre placentofagie : “ Animalele aleg să își mănânce placenta pentru elementele nutritive pe care aceasta pare să le aibă în compoziție dar, în cazul oamenilor, nu există un motiv real pentru care să facă asta. Oamenii au deja suficiente elemente nutritive în organism, animalele fiind de cele mai multe ori subnutrite. Până la momentul actual nu există un studiu care să demonstreze presupusele beneficii. ”
Placenta poate fi consumată crudă, gătită, prăjită, deshidratată sau uscată și transformată în mici pastiluțe care, în funcție de cantitatea porționată, pot fi consumate ca atare sau adăugate în smoothie.
Multe companii din America oferă posibilitatea femeilor de a alege să își mănânce placenta, deși nu există și o încurajare medicală în acest sens.
Mai mult, Institutul pentru tratarea și prevenția bolilor a emis un avertisment pe această temă. Institutul susține că s-ar fi identificat streptococul de tip B, după ce mama ar fi consumat pastile cu placentă contaminată cu bacteria Streptococcus agalactiae.
Medicamente cu bucăți de placentă umană
În medicina tradițională chineză există “ziheche”. Este un “medicament” care promite tratarea infertilității, impotenței și a altor afecțiuni similare. Aceste “ziheche” sunt, de fapt, bucăți de placentă umană.
Eu personal cred că, este o știre interesantă, care stârnește controverse și cam atât. Probabil cu timpul va lua amploare și va deveni ” un trend „. Tu ce crezi despre ” placentofagie „? Ai încercat sau încerca? Ai mânca propria placentă? Unii spun că trebuie consumată crudă, că e mai gustoasă așa….
Află mai multe despre rolul extrem de important pe care îl are placenta imediat după naștere, pentru bebeluș, citind în continuare articolul despre Cordonul ombilical și transferul de sânge placentar la naștere.