Cauza principală a scăderii pentru populația României a fost mereu, în primul rând, migrația externă. Lucrurile însă s-au schimbat, iar în prezent cifrele sunt influențate de altceva. Diferența mare între nașteri și decese pare a fi acum principala cauza a scăderii populației. România are a doua cea mai mare rată de mortalitate din lume, iar cea a nașterilor este aproape de două ori mai mică.
Concret, rata de mortalitate a României este de 15,26 de decese la mia de locuitori. Ce înseamnă asta? România ocupă locul doi în acest clasament negativ al deceselor, după Serbia. România ocupă primul loc și în alt clasament negativ, cel al deceselor infantile rezultate în urma accidentelor auto. Despre siguranța auto găsești în acest articol detalii, plus rezultatele testelor ADAC pentru scaunele auto, sugestii și recomandări de la specialiștii în domeniu.
Mai puțini cu 1 milion de locuitori în 11 ani
De la ultimul recensământ din anul 2011 ( populație de 20,12 milioane ), populația României a scăzut cu 1 milion de locuitori și continuă să fie în scădere.
Statistici CIA WORLD FACTBOOK
Rata nașterilor este de 8,76 la mia de locuitori, țara noastră ocupând locul 208 din cele 228 de țări incluse la statistici ( conform CIA World Factbook ).
În anul 2021 au avut loc 180 de mii de nașteri, un număr mic în comparație cu anii anteriori. În primele luni ale anului 2022 s-au născut cu aproape 13.000 mai puțini copii decât în aceeași perioadă a anului 2021.
Vârsta la care femeile devin mame crește tot mai mult
Conform ultimelor sondaje, în prezent cuplurile au primul copil între 30 – 35 de ani, față de trecut, când la 20 – 25 de ani cuplul avea deja un copil.
Dacă se nasc puțini copii , apare dezechilibrul între populația 0 – 14 ani și cea peste 65 de ani. Speranța de viață crește încet încet, deși populația este una mai bolnavă. În acest caz, sistemul economic nu poate susține sistemul de protecție socială.
Sunt născuți anul trecut, întră pe piața muncii să spunem la 18 ani, dar ce se întâmplă peste alți 18 ani?
Nu vom avea suficiente resurse umane și forță de muncă care să acopere cererea de pe piața muncii, a declarat pentru Observator, Sorin Cace, sociolog.
Rezultate recensământ 2022
Cătălin Raiu, director de comunicare INS a declarat pentru Europa FM:
În urma recensământului sunt înregistrate 18,15 milioane de persoane în România. La acest număr se vor adăuga și acele persoane care nu s-au recenzat, dar care figurează în bazele de date ale autorităților. Cauza principală a scăderii nu mai este migrația, ci este sporul natural negativ.
Pe termen lung, se vor vedea efectele asupra sistemului social. Acesta va fi puternic afectat și nu va putea susține numărul ridicat de pensionari. Probleme pe piața muncii deja există, deoarece tinerii continuă să plece în străinătate. În multe localități din țară este foarte greu să găsești medici.
Citește și: Tânăra care are 21 de copii la doar 24 de ani. Își dorește să nu se oprească până la 105 copii