Femeile însărcinate răcesc și ele, fac febră și au dureri de cap. Așa cum probabil știi deja, medicamentația în rândul gravidelor este diferită de cea standard. Multe din substanțele aflate în medicamentele care promit să te facă bine sunt mult prea puternice în primul rând pentru organismul firav al bebelușului din burtica ta.
Pentru a înțelege mai ușor de ce unele medicamente sunt recomandate și altele mai puțin recomandate, deși ar trebui să ne facă să ne simțim mai bine, am prezentat în continuare cele 5 categorii principale în care sunt clasificate medicamentele de sarcină, respectiv:
- Medicamente Categoria A – aceste medicamentele au fost administrate femeilor însărcinate și nu au apărut efecte nocive la mamă și la bebeluș pe perioada sarcinii și după naștere. Cel mai utilizat medicament din categoria A este acidul folic, inclus și în vitaminele prenatale.
- Medicamente Categoria B – aceste medicamentele au fost administrate animalelor gestante, fără a se observa reacții adverse asupra femelei sau asupra puiului de animal. Studiile făcute la femeile gravide nu au indicat reacții adverse la făt. Din această categorie fac parte paracetamolul și amoxicilina.
- Categoria C – medicamente a căror reacții adverse sunt mai puțin dăunătoare decât simptomele afecțiunii tratate. Deși există anumite riscuri, ele pot fi administrate femeilor însărcinate. Exemple de astfel de medicamente: trazodona, fluconazol, sertralina.
- Categoria D – medicamente care, deși conform studiilor au un risc crescut pentru bebeluș și îi pot dăuna, beneficiile utilizării lor sunt totuși mai mari decât riscurile.
- Categoria X – studiile preclinice realizate pe gravide au indicat clar apariția unor anomalii fetale. Aceste medicamente sunt interzise în sarcină, dar și femeilor care își doresc să rămână însărcinate. Beneficiile tratamentului cu medicamente din categoria X sunt mult mai mici în comparație cu riscurile. Atorvastatină și metotrexat sunt două exemple de medicamente din această categorie.
Paracetamolul, în categoria B de siguranță pentru gravide
Deși este cel mai utilizat medicament analgezic și antipiretic, conform Food and Drug Administration, este inclus în categoria B a medicamentelor sigure în sarcină. El poate fi folosit pentru tratarea febrei și a durerilor de cap și în cazul femeilor însărcinate, dar cu măsură.
Dacă ai problema cu constipația în sarcină, CLICK aici pentru a afla cum o poți trata.
Conform rezultatelor de la studiile de specialitate, în cazul consumului de paracetamol în sarcină, au fost înregistrate foarte rar reacții adverse.
Acest medicament trebuie administrat însă cu strictețe, exact așa cum recomandă producătorul și doar cu acordul medicului care îți monitorizează sarcina.
Ce se întâmplă dacă depășești doza recomandată?
Substanțele componente pot afecta atât ficatul tău, al viitoarei mămici, cât și pe cel al bebelușului din burtică. Dozele mari de paracetamol au ca efect hepatotoxicitatea pentru mamă și făt.
Nu căuta un înlocuitor pentru Paracetamol și nu adopta automedicația, deoarece consecințele pot fi grave. Nu lua Ibuprofen, Nurofen, aspirină sau naproxen pe perioada sarcinii, mai ales în ultimul trimestru.
Aspirina în sarcină și efectele nocive asupra fătului
Concret, acidul acetilsalicilic are asupra fătului următoarele efecte:
- efect teratogen
- provoacă hipertensiune pulmonară
- risc crescut de sângerări
- închiderea mult prea devreme a canalului arterial
Ibuprofenul în sarcină și efectele nocive asupra fătului
Dacă o femeie însărcinată ” se tratează ” cu ibuprofen, acest medicament va avea efecte nocive atât asupra sa, cât și asupra bebelușului. Efectele principale asupra fătului sunt hipertensiunea pulmonară și închiderea mult prea devreme a canalului arterial.
În ceea ce privește mama, aceasta va intra în categoria gravidelor cu risc crescut de avort spontan și va avea un travaliu mult mai lung la naștere.
Deși cele mai mari riscuri sunt în trimestru trei de sarcină, motiv pentru care este absolut interzis în această etapă a sarcinii, nu luați nici măcar o doză fără să discutați înainte cu medicul care vă monitorizează sarcina!
Fiind pe aceeași temă, sarcina, cred că s-ar putea să te intereseze și articolul despre: Analize medicale și investigații în perioada sarcinii