Poziția “ șezut în W “ este o poziție frecvent întâlnită atât la bebeluși cât și la copiii mai mari. Este acea poziție a corpului în care cel mic stă jos în șezut, cu genunchii îndoiți și întorși înspre interior. Văzută de deasupra, poziția picioarelor capătă forma literei “ W “, de aici și numele. Ultimele studii au demonstrat faptul că această poziție a picioarelor nu deformează șoldurile, așa cum se crezuse inițial. Studiile au fost făcute pentru a urmări în special riscul de apariție a displaziei de șold.
Cu toate acestea, majoritatea medicilor recomandă corectarea poziției picioarelor la copii. Iată de exemplu părerea unui kinetoterapeut apreciat, Coralia Tudor:
“ Eu nu recomand adoptarea acestei poziții și recomand părinților să își corecteze copiii. Din experiență pot să afirm că am constatat asocierea unor deficiențe cu adoptarea acestei poziții și anume:
- toți copiii cu un tonus muscular scăzut la nivelul trunchiului stau 90 % din timpul petrecut pe podea în această poziție.
- majoritatea copiilor care au diagnosticul de tal valg, tal valg plat, genuvalgum sau coxa antetorsa stau în această poziție.
În concluzie, statul în această poziție poate să ducă la apariția unor deviații la nivelul sistemului osos sau poate agrava deviațiile deja existente.
Dacă observați că în 50 % din timpul petrecut pe podea, copilul stă în poziția de șezut W, poate fi un semn al unui tonus muscular scăzut, a unor probleme pe partea de echilibru și coordonare sau deviații la nivelul sistemului osteo-muscular.
Un copil care stă frecvent în poziția de șezut W își va menține mai greu echilibrul atunci când stă într-un picior
Acest lucru se întâmplă pentru că mușchii coapsei sunt încordați. De exemplu, atunci când corpul alunecă într-o parte, genunchiul se rotește spre interior, iar pentru a putea sta în echilibru, se folosesc mai mult mâinile.
Mersul în acest caz este diferit. Copiii care stau des în poziția de șezut W merg cu picioarele, respectiv coapsa și vârfurile picioarelor înspre interior.
Cum poți corecta poziția de șezut W la copilul tău?
În primul rând îi sugerăm să adopte alte poziții de șezut. Important este ca poziția în care se stă în șezut să permită rotirea trunchiului și aplecarea laterală. Ca și variante, încurajează copilul să stea în șezut cu picioarele întinse, cu picioarele încrucișate, cu ambele picioare într-o parte, în genunchi, în patru labe sau pur și simplu să stea în picioare.
Oricând îl vezi pe cel mic în poziția greșită de stat în șezut reamintește-i să își schimbe poziția. Repetând frecvent acest lucru, la un moment dat el va face asta din instinct, fără să i se mai spună.
Aceste schimbări însă nu vor avea loc de la o zi la alta. E nevoie de multă răbdare și comunicare între tine și copilul tău. Sănătate multă vă doresc și spor la joacă! Avem câteva sugestii de jocuri și activități pentru copiii de grădiniță și mai mari, găsești mai multe informații aici. După ce le încerci pe toate, nu uita să ne spui care a fost cel mai distractiv pentru voi!