Oricât de mult încercăm să îi protejăm pe cei mici, într-o singură secundă de neatenție, se întâmplă: bebelușul cade. Acest lucru se întâmplă de obicei în perioada în care bebelușul devine suficient de puternic cât să să rostogolească singur. Până să și reușească asta, el trebuie să exerseze. Va face asta tot mai mult pe la 4-5 luni. Acum este important să nu îl subestimăm!
Așa mic cum este, bebelușul poate face în orice moment o mișcare bruscă și să cadă. Fie că vorbim despre căzături din pat, din scăunel sau chiar din brațe, simptomele pe care trebuie să le urmărim timp de 24 de ore de la incident sunt aceleași.
Prima dată observăm dacă bebelușul mai este sau nu conștient
Loviturile puternice pot duce adesea la pierderea cunoștinței. Deși poate suna ciudat, dacă în urma impactului copilul plânge, este un semn bun. Dacă vomită, ține-i capul și gâtul drepte, dar întoarce-l pe o parte ca să nu se înece. La fel procedezi și dacă are convulsii.
Dacă pare că și-a pierdut cunoștința și nu se trezește indiferent de ce faci, mergi cât mai repede la o unitate medicală. Copilul are nevoie de un doctor care să îi evalueze starea de sănătate.
Dacă bebelușul își pierde cunoștința în urma căzăturii sau la scurt timp după, tot ce poți face în acele momente pentru a îți ajuta copilul este să suni cât mai repede la serviciul de urgență 112. Până să ajungă medicii, nu ridica și nu muta copilul. El trebuie să rămână întins pe podea, fără să se miște. Facem acest lucru pentru că în cazul unor răni care nu sunt vizibile ( fracturi, leziuni ale coloanei vertebrale sau răni la nivelul gâtului ), orice mișcare executată greșit poate agrava situația.
De cele mai multe ori bebelușul nu este afectat de căzături
Cu timpul o să îți dai seama că bebelușii nu sunt atât de fragili pe cât par. Conform statisticilor, cele mai multe căzături nu îi afectează sănătatea. Asta nu înseamnă bineînțeles că nu facem nimic atunci când bebe cade. Dacă bebelușul plânge, încearcă să îl liniștești și aplică o compresă rece pe locul unde s-a lovit. Reține te rog că, gheață nu se pune niciodată direct pe piele. Înainte de a aplica gheața pe piele, învelim cuburile într-un material textil subțire.
Momentul căzăturii va fi unul intens atât pentru mamă cât și pentru bebeluș
Este extrem de important să rămâi calmă pentru a putea evalua cât mai corect situația. Este normal ca bebelușul să plângă după o căzătură. Însă așa cum menționam și mai sus, plânsul poate fi un semn bun. Dacă nu ești sigură că poți evalua corect eventualele simptome apărute după căzătură, discută cu medicul pediatru.
Este important să știi cât mai multe detalii despre incident. Ne referim aici la distanța de la care a căzut bebelușul, suprafața pe care a căzut, poziția corpului în momentul căzăturii și partea corpului cea mai afectată. Dacă din diverse motive nu poți lua legătura cu medicul pediatru, apelează cu încredere la PEDITEL. Acesta este un serviciu de telemedicină pediatrică gratuită și non stop. Asta înseamnă că, oricând ai nevoie, indiferent de oră, cineva va răspunde apelului tău și te va îndruma pe mai departe.
Dacă pentru următoarele 24 h de la căzătură nu apar simptome noi, cel mai probabil vei rămâne doar cu amintirea acestei experiențe neplăcute. Asta pentru că bebe ar trebui să fie în regulă. Pentru orice eventualitate, discută cu medicul pediatru despre programarea la o evaluare medicală generală cât mai rapid.
Pentru că ți-a atras atenția acest subiect, te invit să afli mai multe detalii despre Cele mai dese accidentări ale copiilor au loc în casă. Aceste schimbări vor reduce garantat accidentările.