UPDATE 02.05.2022
Potrivit Ministerului Sănătății, cazurile din România suspecte de îmbolnăvire cu virusul hepatic necunoscut nu se confirmă.
Comunicatul oficial al Ministerului Sănătății este următorul:
Cele două cazuri suspecte de îmbolnăvire cu virus hepatic de cauză necunoscută au fost infirmate. Pentru o corectă informare a opiniei publice, precizăm că, în România, nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută.
Fetița de 5 ani, suspectă de virus hepatic necunoscut, a primit diagnosticul pentru boala Wilson și insuficiență hepatică. Micuța a fost operată pe data de 30 aprilie și a suferit un transplant de ficat.
UPDATE: Medicii din spitalele de pediatrie recomandă părinților să contacteze medicul de familie dacă copilul are stare sub febrilă, vărsături sau dureri abdominale. Este foarte important de reținut că nu se recomandă automedicația, indiferent de situație.
Nu apelați la tratamente preventive! Nu dați copiilor medicamente fără a discuta cu medicul de familie sau cu medicul pediatru!
„Toți copiii care prezintă simptomatologie specifică sau mai puțin specifică au printre analizele de bază și markerii de hepatită, vorbim de A, B, C și E, să fie practic o orientare” a declarat Dr, Adrian Marinescu, Directorul Medical al Institutului Matei Balș din București.
Fetița de 5 ani care a contactat virusul este în continuare internată în spital.
Ea are nevoie de un transplant de ficat, iar medicii fac în prezent toate demersurile necesare pentru a stabili dacă mama este compatibilă. Surse din Ministerul Sănătății spun că în ultimele ore au apărut alte două cazuri de astfel de hepatită, dar până în acest moment însă nu au fost date publicității mai multe detalii.
„Un mesaj important ar trebui să fie cel de liniște. Nu trebuie să dezvoltăm o paranoia. Nu trebuie să închidem iar copiii în casă. Nu trebuie să închidem grădinițele, să închidem parcurile. Trebuie să ne ducem viața înainte. ” a declarat Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie INSMC.
Vom reveni cu informații suplimentare imediat ce OMS va face publică situația actualizată. Urmărește pagina noastră de Facebook pentru a afla noutățile.
Primul caz de hepatită acută severă de origine necunoscută din România s-a înregistrat la o fetiță de 5 ani
Micuța este internată în spital din data de 4 aprilie. Hepatita este boala infecțioasă virală, microbiană sau toxică a ficatului. Concret, hepatita înseamnă distrugerea celulelor hepatice din organism.
Un reprezentant al Ministerul Sănătății a declarat că, toate testele făcute fetiței au ieșit negative. Micuța a făcut teste pentru boli autoimune și teste pentru infecții virale.
Un reprezentant al Ministerului Sănătății a declarat următoarele:
Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate. El nu are legătură epidemiologică cu un alt caz raportat de OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS pentru caz probabil, care se referă la insuficiență hepatică, transaminaze peste 500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică.
Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România.
În data de 5 aprilie 2022, Organizația Mondială a Sănătății a primit de la autoritățile medicale din Regatul Unit, informații potrivit cărora 10 copii cu vârste cuprinse între 11 luni și 5 ani au primit diagnosticul de hepatită acută severă apărută din cauze necunoscute.
Unul din acești copii a prezentat simptome începând cu luna Ianuarie 2022. Pentru toate celelalte 9 cazuri, simptomele au apărut în luna Martie 2022. Toți cei zece copii au avut nevoie de tratament de specialitate și de spitalizare pentru recuperare.
Ulterior, începând cu data de 8 aprilie 2022, în Regatul Unit au fost depistate alte 64 de cazuri cu aceleași simptome. Pentru unele cazuri a fost nevoie de transferul copiilor la unități medicale hepatice de specialitate. Pentru șase copii aflați în stare gravă, a fost nevoie de transplant hepatic.
Testele de laborator au exclus hepatitele de tipul A, B, C , E, D. Virusurile obișnuite care provoacă hepatita virală acută, nu au fost detectate la testele de laborator.
Cauza apariției acestui tip de hepatită rămâne până în prezent necunoscută, dar este în curs de investigare
În data de 22 aprilie 2022, în 11 țări din Europa și din SUA au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută. Acest tip de hepatită care afectează copiii pare să se extindă rapid.
Până în prezent, cele mai multe cazuri sunt in Regatul Unit
Situația actuală a numărului de copii afectați de acest virus este următoarea: Regatul Unit ( 114 copii ), Spania ( 13 copii ), Israel ( 12 copii ), SUA ( 9 copii ), Danemarca ( 6 copii ), Irlanda ( 5 copii ), Țările de Jos ( 4 copii ), Italia ( 4 copii ), Norvegia ( 2 copii ), Franța ( 2 copii ). În România și în Belgia câte 1 caz în fiecare țară.
Copiii cu această afecțiune au vârsta cuprinsă între o lună și 17 ani. Pentru 10 % din cazuri a fost nevoie de transplant hepatic, iar un copil a decedat.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, primele simptome ale acestui tip de hepatită acută severă cu origine necunoscută sunt:
- dureri abdominale
- diaree
- greață
- vărsături, în general simptome gastro-intestinale
- icter
- scaune decolorate, albicioase
Copiii prezentau toate aceste simptome, în mod constant.
Febra nu este considerată un simptom, deoarece nu a fost semnalată în toate cazurile.
S-ar putea să te intereseze și Cum se manifestă alergiile alimentare la bebeluși, ce simptome trebuie să urmărim și ce soluții de tratament există?