După părerea unor părinți, copiii nu trebuie vaccinați pentru prevenirea bolilor copilăriei fie pentru că acestea existau doar acum mulți ani sau pentru că, acum apar doar în țările sărace africane. Iată însă că lucrurile nu stau chiar așa. Rujeola există și produce complicații grave. Din cauza acestei boli care nu există, așa cum cred unii părinți, a murit zilele trecute un bebeluș de doar 7 luni. Este primul deces de anul acesta din cauza unei boli a copilăriei, rujeolă.
La începutul lunii, pe data de 5 Decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat public că, în țară este oficial epidemie de rujeolă. Cazurile de infectare continuă să crească rapid, iar la camera de primiri urgențe din toate spitalele e agitație tot mai mare. Până la data de 10.12.2023, când au fost făcute ultimele statistici, au fost confirmate 2010 cazuri de copii cu rujeolă. Cele mai cazuri sunt în județul Mureș ( 628 ), Brașov ( 344 ) și București ( 290 ).
Aceste 2000 de cazuri sunt însă, doar începutul
A apărut din păcate și primul deces provocat de o boală aparent banală, rujeola. Este vorba despre un bebeluș în vârstă de 7 luni. La această vârstă bebelușii nu pot fi vaccinați pentru rujeolă, fiind astfel cei mai vulnerabili la această boală. Micuțul a luat virusul de la fratele său mai mare, în vârstă de 3 ani. Deși cel mare are vârsta de vaccinare, părinții au considerat că nu este necesar să facă vaccinul.
Pot fi vaccinați și copiii mai mici de 1 an
Conform recomandărilor venite de la Ministerul Sănătății, vaccinarea copiilor împotriva rujeolei se poate face acum începând cu vârsta de 9 luni. Conform schemei de vaccinare, copiii pot face vaccinul ROR începând cu vârsta de 1 an. În condițiile actuale însă, medicii de familie vor putea face vaccinul și copiilor mai mici de 1 an.
Doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ” Prof. Dr. Matei Balș” a declarat pentru Adevărul.ro:
„S-a demonstrat clar că persoanele care au făcut rujeolă sunt persoane nevaccinate sau cu schemă incompletă de vaccinare. Boala nu trebuie neglijată. Această boală poate să pună la un moment dat probleme și are un potențial din punct de vedere epidemiologic destul de mare.
Am mai avut epidemie de rujeolă, este greu de spus ce se va întâmpla de acum încolo. Declararea epidemiei are avantaje concrete legate de acoperirea vaccinală, de intervenție mai rapidă, de niște comunicări și de niște măsuri care se pot lua un pic mai repede. „
Statisticile arată că numărul persoanelor vaccinate din România este destul de mic
Un procent de 78 % din populație a făcut prima doză de vaccin ROR. La a doua doză s-au prezentat doar 62 %. Conform recomandărilor OMS, pentru ca populația să fie protejată de o boală care treptat să dispară, este nevoie ca populația să fie vaccinată în proporție de 95 %.
Celor sceptici, Dr. Mihai Craiu le recomandă părinților pe pagina Spitalul Virtual pentru copii să meargă „în vizită” la orice spital în secția pediatrică de boli contagioase. Acolo este realitatea a ceea ce se întâmplă. Recomandările oficiale sunt de a merge la medic atunci când observăm o erupție pe pielea copilului, erupție care este însoțită și de febră ridicată. Cei mai sensibili la această boală sunt copiii care nu au vaccinurile făcute sau au doar una din doze făcute.
Găsești aici mai multe informații și imagini despre rujeolă și alte boli ale copilăriei.