Încă de la începutul sarcinii, în corpul viitoarei mămici se produc schimbări, pentru a ajuta la aducerea pe lume a unei noi vieți. Cele mai multe femei doresc să știe chiar de dinaintea conceperii copilului prin ce schimbări vor trece pe perioada sarcinii.
Așadar, am pregătit pentru tine un articol informativ despre aceasta perioadă. Vei afla cu lux de amănunte, ce se va întâmpla, atât cu tine, cât și cu bebelușul în primul trimestru de sarcină.
În primul trimestru de sarcină se creează un mix de informație genetică, atât de la mamă, cât și de la tată. Acesta este momentul in care se alege genul bebelușului.
Acesta este dat de tată, astfel încât dacă spermatozoidul este de tip X bebelușul va fi fetiță. Dacă spermatozoidul este de tip Y, bebelușul va fi băiețel.
Bebelușul este de dimensiunea unui bob de mac
În săptămâna a patra de sarcină, dimensiunea bebelușului este cât a unei boabe de mac. Este teoretic perioada de dinaintea următorului ciclu menstrual. Corpul încă nu produce hormonii specifici sarcinii. Nivelul de HCG este scăzut, însă sunt produși alți hormoni ce ajută la menținerea sarcinii, progesteron si estrogen.
În săptămâna următoare ghemul de celule începe să se transforme într-un embrion. Uterul începe să secrete hormonul specific sarcinii, beta HCG. Acest hormon ce va indica cele doua liniuțe pe testul de sarcină pozitiv.
La sfârșitul acestei săptămâni se va forma inima bebeluțului. Încep acum să apară primele simptome ale sarcinii. Corpul începe să se pregătească pentru alăptare, sânii se măresc și apare o sensibilitate crescută a acestora.
Când se poate face primul control ginecologic din sarcină?
În săptămâna a șasea de sarcină se va forma capul bebelușului, împreună cu acele trăsături ce conturează fizionomia: ochii, nasul, urechile, gura. Cele mai multe mame merg la primul control ginecologic în această perioadă. La această vârstă de sarcină, o ecografie transvaginală performantă îți va oferi un moment special. Vei auzi pentru prima dată sunetul bătăilor inimii bebelușului.
Primele mișcări din butică
Săptămâna a opta de sarcină marchează primele mișcări ale bebelușului. Nu le vei simți încă. Bebelușul este foarte mic, având o greutate de doar zece grame.
În această perioadă încep să apară și grețurile asociate sarcinii. Grețurile dispar sau își diminuează intensitatea aproape de săptămâna a 14-a sau a 15-a de sarcină.
Poftele alimentare în acest moment sunt diverse, ciudate și intense
Cel mai adesea alimentele ce îți plăceau înainte de sarcină vor deveni acum alimente pe care nu le mai poți consuma.
Începând cu săptămâna a noua de sarcină vor apărea două noi simptome, somnolența și starea de oboseală. Constipația, de asemenea, este în general un motiv de îngrijorare în sarcină. Acest simptom este resimțit de 90 % dintre viitoarele mămici și din păcate poate persista pe toata perioada sarcinii..
Toate aceste perioade neplăcute și modificările hormonale apar în special din cauza progesteronului și sunt normale in evoluția sarcinii.
Ce este progesteronul?
Progesteronul este hormonul sarcinii, hormon pro-gestație ce ajută bebelușul, însă poate avea și efecte negative asupra mamei: dureri de articulații, gambe umflate, balonare, încetinirea tranzitului intestinal etc.
O alimentație echilibrată, creșterea consumului de fibre, un consum de 2,5 – 3 l de apă și exercițiile fizice, atât cât permite corpul, vor ameliora simptomele. Automedicația este unul dintre cele mai periculoase lucruri din perioada sarcinii, așadar dacă aceste sfaturi nu ameliorează simptomele, discutați cu medicul dumneavoastră.
Din punct de vedere medical, săptămâna a unsprezecea este foarte importantă, acesta fiind momentul în care începe perioada de teste pentru posibilele malformații ale bebelușului și pentru cele mai frecvente boli genetice: sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18) și sindromul Patau (trisomia 13).
Unul din testele pe care le poți face pentru depistarea acestor anomalii genetice este testul Harmony. Găsești toate detaliile, aici: Investigațiile prenatale: Ce este testul Harmony și când este necesar?
Aceste teste se pot face în două moduri: ecografic sau din sângele mamei.
În 95 % din cazuri, imaginile ecografice din săptămâna douăsprezece de sarcină sunt suficient de clare pentru a putea identifica genul bebelușului.
Click aici pentru a vedea cum aflau mamele în trecut genul copilului din burtică.
Săptămâna a treisprezecea de sarcină este considerată a fi ultima săptămâna din primul trimestru de sarcină. În această perioadă se formează intestinele bebelușului.
Multe mămici consideră primul trimestru de sarcină ca fiind cel mai dificil din cauza schimbărilor hormonale. În acest prim trimestru de sarcină pot să apară și sângerări. Deși pot fi un motiv de îngrijorare, nu tot timpul este așa. Discutăm pe larg despre sângerările din primul trimestru aici.
Odată cu începerea celui de-al doilea trimestru, simptomele vor dispărea și te vei putea bucura de momentele frumoase ale sarcinii.
Deși este important să vedem partea frumoasă a sarcinii, cu tot ceea ce înseamnă ea, te invit să afli mai multe și despre riscurile la care se poate expune o graviduță, fără ca măcar să știe. Discutăm pe larg despre unul dintre aceste riscuri, toxoplasmoza. Mai multe detalii, aici: Toxoplasmoza în sarcină.