Tendința printre mame de a grăbi evoluția copilului este evidentă. Cu siguranță simți și tu deja asta pe propria piele. AAA păi David a stat singur în șezut de la 5 luni. Emma a mers singură de la 10 luni. Voi evita să discut prea mult pe acest subiect, voi spune doar că această concurență între mame poate afecta sănătatea copilului. Dacă David stă în șezut mai devreme decât copilul tău sau dacă Emma merge singură mai devreme decât copilul tău, asta nu înseamnă că ei sunt mai deștepți.
Nu înseamnă nimic pentru copil ca și viitor adult. Înseamnă doar că, în spatele acestor ” evoluții ” surprinzătoare stă un părinte care a încurajat copilul să ajungă să facă asta. Complet neinformat și greșit. Vom reveni însă la acest subiect într-un alt articol.
Punem sau nu copilul în șezut și sprijinit de perne?
Singurul lucru de reținut atunci când vorbim despre statul în șezut la bebeluși este vârsta maximă la care un copil trebuie să poată face asta singur: până la 7 luni. Ce înseamnă asta? Înseamnă că până la această vârstă lăsăm bebelușul în pace să se ridice când este pregătit. Un bebeluș care exersează constant răsucirea pe o parte, rostogolirea și statul pe burtică se va ridica fără probleme până la această vârstă.
Când apar motive de îngrijorare? Dacă bebelușul tău a împlinit 7 luni dar nu pare să aibă intenția de a se ridica în funduleț, discută despre asta cu un medic kinetoterapeut.
Ce se întâmplă dacă punem totuși un bebeluș de 4-5 luni în șezut
Se presupune că după o anumită vârstă este în regulă să punem bebelușul în șezut și îi sprijinim corpul pe perne. Nu este adevărat. Un apreciat medic kinetoterapeut, Coralia Tudor, explică de ce:
Fiind sprijinit, musculatura corpului unui bebeluș nu se contractă pentru a își susține greutatea. Vertebrele se vor tasa și vor apărea întârzieri în dezvoltare. Copilul se va ridica și va merge mai greu în picioare. Nu așezați copilul în șezut la 4 luni și nu ignorați dacă nu poate face asta până la 7 luni.
Cel mai grav lucru care se poate întâmpla dacă punem bebelușul în șezut prea devreme
Cifoza posturală este cel mai grav lucru care se poate întâmpla unui copil pus în șezut prea devreme. Altfel spus, coloana se curbează foarte mult în partea superioară.
Această afecțiune duce la întârzieri în dezvoltarea motorie și cel mai probabil un copil diagnosticat cu cifoză posturală va merge mult mai târziu și cu dificultate. Recuperarea este esențială pentru o viață de adult cât se poate de normală. Copilul care va avea această problemă la coloană va fi nevoit să facă kinetoterapie prin tehnica Vojta. Găsești aici mai multe detalii despre tehnică.
Concluzii și recomandări
Lăsăm copilul să se dezvolte în ritmul lui. Lăsăm copilul să se bucure de fiecare reușită, fără să intervenim. Ce bucuros va fi când se va ridica în șezut și va face asta singur! La fel procedăm cu orice etapă prin care trece, în special atunci când vorbim despre cele fizice. Fiecare copil are un anumit ritm de dezvoltare. Conform medicilor, abia la vârsta de 8 luni un copil are musculatura pregătită să își susțină singur corpul în poziție de șezut.
Dacă ți-au fost de folos informațiile, spune despre asta și unei alte proaspete mămici, să ajungă informațiile corecte la cât mai multe persoane. Mulțumim!
Citește și: Imagini greu de crezut: un bebeluș de doar 2 luni, se ridică și stă singur în picioare