Lucrurile ar fi mult mai ușoare pentru părinți dacă s-ar informa din surse sigure de exemplu despre diferențele între o răceală de sezon și o răceală severă, care netratată poate duce la complicații. E bine de menționat și în acest articol că nu toți microbii luați de copii de peste tot duc la complicații și boli grave. Nu toate răcelile sunt severe.
Încă de la apariția primelor simptome noi, părinții ne asigurăm că avem Nurofen, Panadol sau orice altă medicație credem că este potrivită. De la apariția primului mucușor parcă așteptăm complicații. Vă reamintim ( și ne reamintim ) că există, dragi părinți și răceli normale, banale, la care nici nu trebuie intervenit. Le vom numi clasic “ răceli de sezon “.
Cum ne dăm seama dacă copilul are o răceală de sezon sau una severă?
Facem o evaluare rapidă a stării de sănătate a copilului, măsurăm frecvența respiratorie și o comparăm cu valorile normale pentru vârsta lui.
Dacă în cazul unui adult valorile normale pentru frecvența respirației este între 12 – 20 de respirații pe minut, în cazul copiilor, valorile sunt în strânsă legătură cu vârsta.
De exemplu, în cazul unui nou născut frecvența respiratorie normală este între 34 și 57 de respirații / minut, iar la un copil de peste 2 ani valoarea normală este între 22 și 34 de respirații pe minut.
Iată care sunt valorile normale pentru frecvența respiratorie, în funcție de vârstă: ( sursă: Fleming S, Thompson M și Stevens R )
- 0-3 luni | 34 -57 respirații / minut
- 3 – 6 luni | 33 – 55 respirații / minut
- 6 – 9 luni | 31 – 42 respirații / minut
- 9 – 12 luni | 30 – 50 respirații / minut
- 12 – 18 luni | 28 – 46 respirații / minut
- 18 – 24 luni | 25 – 40 respirații / minut
- 2 – 3 ani | 22 – 34 respirații / minut
- 3 – 4 ani | 21 – 29 respirații / minut
- 4 – 6 ani | 20 – 27 respirații / minut
- 6 – 8 ani | 18 – 24 respirații / minut
- 8 – 12 ani | 16 – 22 respirații / minut
- 12 – 15 ani | 15 – 22 respirații / minut
- 15 – 18 ani | 13 – 19 respirații / minut
Cum măsurăm ( numărăm ) acasă frecvența respiratorie a copilului?
În primul rând, o evaluarea corectă se face atunci când copilul este treaz, bine dispus și relaxat, atunci când se odihnește.
Ne uităm la burtica copilului și îi numărăm mișcările burticii timp de un minut. Există și diverse aplicații care te vor ajuta să numeri respirațiile copilului. Printre ele amintim BreathCounter.
Când este important să ducem copilul la medic?
Atunci când frecvența respiratorie este în afara valorilor normale, indiferent că vorbim despre valori mai mici sau mai mari, contactăm medicul. De exemplu, un copil care are o răceală puternică va avea 50 de respirații pe minut, iar orice valoare peste poate duce la complicații. Până să se ajungă la acest moment, medicul trebuie să fie informat deja de starea de sănătate a copilului.
Ce indică o valoare scăzută a frecvenței respiratorii față de valoarea normală?
Dacă în rândul adulților care consumă alcool și narcotice frecvența respiratorie scăzută este frecventă, în cazul copiilor motivele pot fi dereglările de metabolism, apneea de somn sau afecțiuni ale creierului.
Ce indică o valoare crescută a frecvenței respiratorii față de valoarea normală?
În cazul copiilor, cel mai frecvent motiv pentru frecvența respiratorie crescută este febra ridicată. De ce? Pentru că organismul încearcă să scadă temperatura corporală. Pe lângă febră pot să apară tremurat, transpirații și respirat rapid.
Alte motive care cresc frecvența respiratorie sunt:
- Deshidratare
- astm
- Afecțiuni pulmonare
- Afecțiuni ale inimii ( organismul nu primește suficient oxigen și respirațiile devin mai frecvente )
- Infecție la plămâni
Nu apela la automedicație atunci când este vorba despre copil. Dozele pentru adulți sunt diferite pentru copii, în funcție de vârstă, dar și în funcție de greutate. Medicul este singurul în măsură să recomande un tratament, în urma unui consult de specialitate.
Fiind pe aceeași temă, cred că te va interesa și articolul Lăptișorul de matcă crește imunitatea copiilor. Recomandări pentru o imunitate puternică în sezonul răcelilor