Venirea pe lume a unui copil nu aproprie și mai mult un cuplu, așa cum ai putea crede. Dimpotrivă. Relația de cuplu după apariția primului copil devine alta, nu mai reușești să îi acorzi atâta timp și atenție cât obișnuiai înainte să deveniți părinți. Totul se schimbă, iar perioada de adaptare la noua etapă poate declanșa certuri și tensiuni în cuplu.
Inevitabil toți avem anumite așteptări de la viața de familie, așteptăm ca venirea pe lume a copilului să îi apropie pe părinți și mai mult. Unele așteptări, însă, în special în cazul mamei, sunt greșite.
Vedem de exemplu în filme cum copilul adoarme în câteva minute, este pus în pătuțul lui și doarme până dimineață. În realitate lucrurile sunt foarte diferite, nu e ca în filme. Somnul mamei nu va mai fi ca înainte în primii doi sau chiar trei ani.
Alăptatul nu este ușor și doare
O altă așteptare greșită este cea legată de alăptat. Majoritatea copiilor nu știu să sugă de la început, dar vor învăța în primele săptămâni de viață.
Împărțirea 50% și 50% a sarcinilor nu este una reală
Este normal ca mama să se ocupe mai mult de cel mic. În primul rând tatăl nu poate alăpta. Timpul petrecut de tată cu cel mic constă, de cele mai multe ori, în partea frumoasă a vieții de părinte, joaca. Acesta se ocupă, în general, foarte rar de părțile mai puțin ușoare ce țin de îngrijirea bebelușului: schimbat haine, schimbat scutec, pregătirea mâncării, hrănit, adormit, baie.
De cele mai multe ori, noi ca mame, nici nu le cerem ajutorul. Descurajăm, în schimb, implicarea lor și nu le arătăm că apreciem ceea ce fac. De cele mai multe ori ei fac lucrurile într-un mod diferit, deci greșit. Dar poate că lucrurile nu stau chiar așa.
Psihoterapeutul Ioana Kessler prezintă câteva aspecte importante care pot influența relația de cuplu după nașterea copilului:
- Dezechilibrul interior al mamei, între viața personală și viața profesională. Aceasta nu se mai simte utilă și își pierde identitatea. De la modul în care servește micul dejun și până la felul în care face duș, totul este diferit acum. Te asigur că, în timpul dușului ți se va părea că auzi bebelușul plângând, deși acesta doarme liniștit.
- Indiferent de cât de sudat este un cuplu, va fi puternic afectat de intervenția membrilor familiei. Prezența acestora este în general benefică și importantă, însă atunci când sunt respectate câteva reguli.
- Familia voastră acum este reprezentată de mamă, tată, copil și atât. Deciziile se iau în această formulă, la fel și problemele se rezolvă în această formulă. Nimeni din exterior nu are dreptul să intervină din proprie inițiativă pentru a influența deciziile cuplului.
- Noua imagine a femeii, cea de mamă. Mama nu va mai avea acum timp pentru ea, pentru tabieturile și ritualurile de îngrijire de dinainte. Această imagine îl poate îndepărta pe bărbat, e nevoie de timp să se adapteze.
- Discută cu partenerul tău despre ceea ce iți dorești să faci pentru tine, despre ce iți lipsește cel mai mult. Faceți planuri împreună despre cum puteți face acele lucruri. O mamă fericită, liniștită și odihnită înseamnă, în primul rând, un copil fericit.
- Responsabilitățile de îngrijire a copilului și treburile casnice sunt împărțite inegal. Atunci când și tatăl se implică în creșterea copilului, cuplul este mult mai echilibrat și mai bine sudat.
- Dacă relația nu a mers înainte, cel mai probabil nu va merge nici după. Copilul nu apropie un cuplu care avea probleme înainte de nașterea lui, dimpotrivă.
- Oboseala, stresul, adaptarea la noua viață, nevoia de refacere a organismului mamei. Toate acestea fac ca viața intimă în cuplu să fie inexistentă o perioadă.
Va reveni relația de cuplu la normal?
Studiile au demonstrat că după 2- 3 ani, relația de cuplu va reveni la normal. Ține cont de faptul că, după apariția copilului, normalitatea este altfel față de cum o știai. Trebuie să învățați cum să aveți grijă de relația voastră, iar pentru asta e nevoie de muncă în echipă.
Nu este ușor, dar este o perioadă normală, de adaptare la viața de părinte, cu tot ceea ce implică ea. Alte sfaturi utile pentru părinți vei găsi și în articolul Lucrurile care fac viața alături de bebe mai ușoară. Ce avem cu adevărat nevoie la venirea pe lume a celui mic?