Una dintre cele mai importante analize pe care trebuie să o faci în sarcină este cea pentru aflarea tipului de Rh. Atât pentru tine, cât și pentru tatăl copilului. Conform statisticilor, peste 85 % din populație are un factor Rh pozitiv. Dragă mămică, dacă ai Rh negativ nu înseamnă că ești bolnavă! Înseamnă doar că, sarcina îți va fi monitorizată mai atent. Riscurile de a apărea complicații sunt mai mari decât în cazul unei gravide cu Rh pozitiv. Reține însă că, aceste complicații pot fi prevenite dacă este administrat la timp un tratament corect.
Vom începe articolul cu o explicație medicală: pe suprafața celulelor care transportă oxigenul în sânge ( hematii ), se află numeroase antigene, cele mai cunoscute fiind antigenele A, B și D.
În funcție de prezența sau absența antigenelor A și B, se poate afla grupa sanguină ( A, B, AB sau A0 ).
În funcție de prezența sau absența antigenului D, se stabilește Rh-ul:
- Rh-ul este pozitiv dacă antigenul D este prezent
- Rh-ul este negativ dacă antigenul D este absent
Ce este factorul Rh și de ce este atât de important?
Tipul factorului Rh este extrem de important pentru sănătatea copilului. Ideal ar fi să știi ce tip de Rh ai atât tu, cât și partenerul tău, înainte de a rămâne însărcinată.
În cazul unei prime sarcini, incompatibilitatea Rh-ului nu ar trebui să fie o problemă majoră. Pe parcursul sarcinii, sângele fetal nu intră în sistemul circulator al mamei,
Este bine de reținut că, grupa de sânge și Rh-ul copilului sunt date de către tată, respectiv de către grupa sanguină și de Rh-ul lui. Astfel, atunci când mama are Rh-ul negativ și tatăl Rh-ul pozitiv, bebelușul va avea grupa de sânge și Rh-ul pozitiv, la fel ca tatăl.
Rh negativ la mamă și Rh pozitiv la tată. Ce se întâmplă cu sarcina?
Revenind la explicația medicală de la începutul articolului, organismul unei femei însărcinate care are Rh negativ nu va recunoaște antigenul D de la nivelul hematiilor. Din acest motiv, sistemul imunitar va dezvolta anticorpi împotriva antigenului D. Acești anticorpi vor ajunge în final și în sângele fetal, distrugând antigenul D. Efectul asupra bebelușului este de anemie fetală intrauterină.
Din fericire, efectele incompatibilității de Rh dintre părinți pot fi prevenite
La aproximativ 28 de săptămâni de sarcină, medicul îi va face viitoarei mămici o injecție cu imunoglobulină. Astfel, organismul ei nu va mai produce anticorpi. O a doua injecție cu imunoglobulină va fi necesară după nașterea bebelușului.
Foarte interesant este faptul că, se poate interveni medical și dacă sistemul imunitar al mamei a început deja să producă anticorpi. Se vor face transfuzii de sânge pe toată perioada sarcinii astfel încât, sângele bebelușului să fie înlocuit cu sânge factor Rh negativ. În acest scenariu, sarcina va fi mai des monitorizată de către medic, pentru a preveni eventualele complicații.
Te invit să afli mai multe despre un alt subiect interesant și bine de știut de către viitoarele mămici: Sângerări în primul trimestru de sarcină: ce sunt și de ce apar?
Sângerări în primul trimestru de sarcină: ce sunt și de ce apar?