Ce legătură există între ” roșu în gât ” și mâncarea sau băuturile reci? Niciuna! Copiii nu fac roșu în gât, nu răcesc și nu fac pneumonie dacă beau apă rece sau dacă mănâncă înghețată. Pentru a preveni orice fel de infecție, contează respectarea normelor de igienă, strănutul în cot și spălatul frecvent pe mâini. Pentru un adult sunt lucruri simple de făcut. Copiii însă respectă cu greu aceste reguli și astfel pot apărea problemele de sănătate.
Un aspect îngrijorător al durerii în gât este atunci când, cel mic refuză să mănânce și nici nu se hidratează corect. Chiar dacă celelalte simptome nu sunt foarte puternice, refuzul alimentării poate conduce la complicații, fiind necesară chiar spitalizarea. În funcție de organism, după o perioadă de timp în care o persoană nu a primit alimente și apă, se impune o reechilibrare a organismului cu ajutorul perfuziilor.
De ce fac copiii roșu în gât?
” Roșu în gât ” este durerea în gât pe care o resimțim atunci când există inflamație la nivelul amigdalelor. Cauza durerii în gât este, de cele mai multe ori, infecția virală sau cea bacteriană. Aceasta apare în special atunci când, copilul intră în contact direct cu o persoană bolnavă sau cu obiecte atinse de o persoană bolnavă. Creșterea temperaturii corporale, febra, este asociată cu durerea în gât. Atunci când febra persistă, mergi cu copilul la medic.
În loc să nu îi dăm apă rece copilului, mai bine avem grijă să îl spălăm pe mâini înainte de fiecare masă și nu numai. Vom spăla bine mânuțele celui mic cât mai des. În special până la vârsta de 1 an, evită cât de mult poți să mergeți în spații închise și aglomerate, în mall de exemplu.
Petreceți mai mult timp în aer liber și ține copilul la distanță de persoanele răcite sau cu alte afecțiuni respiratorii.
Teama de rece este nejustificată, atât în cazul copiilor sănătoși, cât și a celor cu inflamații ale gâtului
Surprinzător poate, lichidele reci ameliorează, de fapt, roșu în gât. Orice inflamație a gâtului poate fi diminuată cu un lichid rece. Principiul este același ca și în cazul arsurilor. Apa rece calmează durerea.
Conform recomandărilor medicale, este în regulă să oferi copiilor piureuri de fructe, iaurt de la frigider și înghețată. Lichidele calde consumate atunci când avem roșu în gât intensifică durerea și iritația locală.
Infecțiile virale nu se tratează cu antibiotice
Este esențial să acționăm rapid atunci când cel mic prezintă primele semne de boală. Infecțiile virale nu se tratează cu antibiotic, ci cu antiseptice și antiinflamatoare. Frecțiile cu uleiuri speciale la picioare și în zona pieptului vor ajuta la refacerea mai rapidă a organismului. Uleiurile pun sângele în mișcare, relaxează organismul și oxigenează creierul.
În cazul îmbolnăvirii se recomandă în primul rând multă odihnă. Organismul are nevoie de toată energia pentru a se reface. Este indicat ca în această perioadă să se consume multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
Consultă medicul dacă simptomele persistă. Dacă acesta suspectează o infecție cu un streptococ, în urma unui exsudat nazal cu antibiogramă îți va da schema de tratament corectă. Automedicația este extrem de periculoasă, mai ales în cazul copiilor. Discută întotdeauna cu medicul tău despre simptomele ce apar și nu îi da niciodată copilului antibiotice fără recomandarea medicului.
Un streptococ netratat la copil îi poate crea probleme și după mult timp. Ca și adult, poate dezvolta probleme pulmonare sau cardiace.
Cum prevenim infecțiile virale?
Persoanele cu un sistem imunitar scăzut sunt predispuse să se îmbolnăvească des. Creșterea imunității printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume va proteja organismul de infecțiile virale. Alimentația echilibrată împreună cu suplimentele de vitamina D ar trebuie să facă parte constant din stilul tău de viață.
Echinaceea se poate folosi în cazul afecțiunilor respiratorii sau a stărilor gripale și a bronșitelor. Un antibiotic natural este considerat a fi propolisul. Acesta are marele avantaj că se poate folosi pe o perioadă lungă de timp și nu are efecte adverse. Poate fi folosit pentru tratarea afecțiunilor la nivelul aparatului digestiv și respirator.
Copiii pot mânca zăpadă?
Unii copii dezvoltă o pasiune pentru zăpadă. Aceștia fac bulgări de zăpadă pentru ca apoi, pur si simplu să îi mănânce. Multe persoane te-ar putea acuza că ești o mamă inconștientă pentru că îți lași copilul să mănânce zăpadă, pentru că va face roșu în gât sau chiar pneumonie. Am stabilit deja că alimentele și lichidele reci nu provoacă nici o afecțiune. Îl lăsăm sau nu pe cel mic să mănânce zăpadă? Depinde.
Contează de unde provine această zăpadă. Nu îl vom lăsa de exemplu să ” guste ” din zăpada adunată pe marginea drumului în urma deszăpezirii. Ideal ar fi ca zăpada să fie proaspătă, dintr-o zonă de munte sau o zonă fără poluare. Sigur că sunt bacterii și în zăpada abia ninsă, dar nu trăim oricum într-un mediu steril. Copiii crescuți într-un „glob de sticlă” sunt cei mai sensibili, nu cei mai sănătoși, atât fizic cât și psihic.
Copiii se îmbolnăvesc cel mai des atunci când nu se spală pe mâini, dacă nu mănâncă sănătos și dacă intră în contact cu persoane bolnave. Cei mici nu se îmbolnăvesc de la un pahar cu apă rece, de la înghețată sau de la puțină zăpadă mâncată. Lasă-l să se bucure de lucrurile mici, sunt cele mai frumoase.
Mediul înconjurător este prezentat unor copii ca fiind prea periculos pentru a fi explorat. Nu vor fi sănătoși nici dacă îi ținem doar în casă. Pentru un sistem imunitar puternic, este în regulă să stea afară chiar dacă au apărut primii stropi de ploaie sau dacă adie ușor vântul.
Este în regulă să sară în bălți, să se ude, să stea fără căciulă afară și să experimenteze lucruri noi. Avem tendința să stăm mereu în spatele lor, să fim acolo să îi prindem dacă o să cadă. Dacă o să cadă ce se întâmplă? Se ridică și o ia de la capăt. Chiar dacă se sperie, copiii se vor ridica mereu și vor continua, convinși că pot. Așa se construiește încrederea.
Nu duce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome ale unei infecții
Durerea în gât poate fi și un semn al infecției cu alți viruși. Indicat este ca persoana care prezintă acest simptom să stea acasă. Nu trimite copilul la grădiniță, la școală sau la orice alt eveniment social pentru a evita posibilele contaminări. Urmărește apariția altor simptome și discută întotdeauna cu medicul.