Vom lămuri prima dată o teorie auzită de la câteva femei cu care am avut ocazia să discut pe acest subiect: “ Poți avea menstruație deși ești însărcinată “. Deși pot să apară sângerări la începutul sarcinii, ele nu trebuie confundate cu menstruația. Sunt două lucruri complet diferite. O femeie însărcinată nu poate avea menstruație peste sarcină.
Din punct de vedere fiziologic, este imposibil acest lucru. Atunci când de ” formează sarcina ” ovulul ajuns la maturitate și fecundat se fixează în endometru. Aici este locul unde se va dezvolta sarcina. Ovulul rămâne aici, nu va mai fi eliminat, declanșând sângerarea de la menstruație. Atunci când ești însărcinată, pentru următoarele nouă luni ( cel puțin ), nu vei mai avea menstruație.
De unde confuzia cu menstruația peste sarcină?
Dereglarea perioadei de ovulație și o sarcină incipientă pot duce la o ușoară sângerare în apropiere de data următoarei menstruații. Deși sunt întâlnite foarte rar astfel de cazuri, de aici a apărut și confuzia despre menstruația în sarcină.
Ce este totuși sângerarea vaginală de la începutul sarcinii?
Concret, dacă ai observat o sângerare vaginală ușor diferită, cel mai probabil este vorba despre sângerarea de implantare, care apare la 10-14 zile de la concepție, când ovulul se prinde în peretele uterului. În comparație cu menstruația, sângerarea de implantare are o culoare mai deschisă, un volum mult mai mic de sânge și durează mai puțin.
Cât de periculoasă este sângerarea pentru sarcină?
Deși sângerarea de la începutul sarcinii poate fi un semnal de alarmă, acest lucru nu este general valabil. Cele mai multe mame au ajuns cu sarcina la termen și au născut bebeluși frumoși și sănătoși, fără niciun fel de complicații, deși s-au confruntat cu sângerări la începutul sarcinii.
Este bine de știut că, această sângerare, dacă nu este însoțită de dureri puternice, este considerată a fi un aspect relativ normal al sarcinii.
Conform statisticilor:
- 8 % dintre femeile însărcinate se confruntă în primele trei luni de sarcină cu sângerări puternice, asemănătoare celor de la menstruație
- 25 % dintre femeile însărcinate se confruntă în primele trei luni de sarcină cu sângerări ușoare, apărute spontan ( cunoscute sub numele de spotting )
Indiferent de cantitatea de sânge vaginal eliminat, discută cu medicul despre acest aspect. În spatele unei astfel de reacții a corpului se poate ascunde o infecție vaginală sau polipi cervicali.
E bine de știut că, cele mai frecvente infecții și situații care pot declanșa o sângerare vaginală la începutul sarcinii sunt:
- sângerarea de implantare
- infecție la nivelul colului uterin
- dezvoltarea unei sarcini extrauterine
- sarcina molară ( în locul în care ar trebui să se prindă embrionul, se prind diverse celule )
- avortul spontan
- sângerarea deciduală
- Cancerul de col uterin
Pe măsură ce sarcina evoluează, pot să mai apară sângerări vaginale în următoarele situații:
- Poziția placentei astupă orificiul colului uterin ( Placenta Previa )
- Placenta se desprinde de pereții uterului ( Placenta Abruption )
- colul uterin se dilată prea devreme ( incompetență de col uterin )
- ruptură uterină
- debutul unui travaliu prematur
În cazul unei sângerări vaginale este important, în primul rând, să nu te sperii.
Trebuie să fii atentă la tot ceea ce se întâmplă și la ceea ce simți pentru a îi transmite medicului cât mai multe informații. Fii atentă la cantitatea de sânge eliminat, la culoare, la durata sângerării și la apariția altor simptome. Discută apoi deschis cu medicul care îți monitorizează sarcina, el fiind singurul în măsură să evalueze starea de sănătate a ta și a bebelușului din burtică.
Fiind pe aceeași temă, îți recomandăm să citești mai multe despre alte situații și îngrijorări ale femeilor însărcinate. Mai multe detalii aici: Bebelușul din burtică este afectat dacă ….?