Tendința, dacă putem să o numim astfel, este de a pune pe primul loc viața profesională și de a ajunge la stabilitate financiară înainte de a avea copii. Dacă în anul 1948, media de vârstă la care femeile deveneau mame era de 24-25 de ani, în 2019, adică 70 de ani mai târziu, media de vârstă a crescut la 29 de ani.
În prezent media de vârstă la care femeile își doresc să devină mame este în creștere. Conform statisticilor, tot mai multe femei devin mame după vârsta de 30 de ani. Riscuri există la orice sarcină, fie că viitoarea mămică are 25 sau 35 de ani.
De ce se spune totuși că, după 35 de ani lucrurile se complică?
Iată explicația medicală, pe înțelesul tuturor: fiecare femeie se naște cu un anumit număr de ovule de o “calitate superioară”. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, atât cantitatea cât și calitatea acestor ovule scade. Totul este genetic. Nu există vreo metodă medicală prin care să mărim numărul ovulelor sau să le îmbunătățim calitatea.
Poți deveni mamă după vârsta de 35 de ani? Da. Deși poate fi puțin mai complicat să rămâi însărcinată după vârsta de 35 de ani, acest lucru nu este valabil pentru toate femeile.
Da, după această vârstă “ rezerva de ovule ” începe să scadă, dar nu scade brusc la 10 %. Această scădere are loc treptat, pe măsură ce înaintezi în vârstă.
La vârsta de 35 de ani nu este prea târziu să devii mamă
Optimiștii vor spune că ” niciodată nu e prea târziu”, indiferent dacă urmează să devii mamă pentru primul copil, pentru al doilea sau pentru al patrulea copil. Adevărul este însă, mereu undeva la mijloc. Poți avea o sarcină fără probleme la 35 de ani sau o sarcină cu riscuri la 26 de ani. Deși vârsta este un aspect important, nu este singura care influențează evoluția unei sarcini.
În continuare îți voi enumera câteva avantaje la a avea copii după 35 de ani
Da, voi menționa în primul rând avantajele pentru o sarcină după 35 de ani. Despre dezavantaje se vorbește oricum mai mult. În mediul online, în mass media și în grupurile de prieteni, dezavantajele sunt dezbătute pe larg. Despre avantaje se discută mai puțin.
Adevărul este că, cel mai mare plus la a deveni mamă după 35 de ani este, fără dar și poate, stabilitatea financiară.
Până la această vârstă cele mai multe persoane au ales deja drumul pe care vor să îl parcurgă din punct de vedere profesional și au ajuns la stabilitate financiară, un aspect extrem de important pentru o familie.
Un alt avantaj este acela că o dată ajunsă la maturitate, vei avea calmul necesar pentru a face față cu bine schimbărilor ce vin o dată cu noul statut, cel de mamă. Vei trece mai ușor peste perioadele stresante din viața de mămică și vei știi să te organizezi cu toate mai bine decât ai fi făcut-o cu 10 ani în urmă.
Statisticile spun că femeile care devin mame mai târziu sunt mai longevive
Până la această vârstă ai experimentat și realizat mare parte din ceea ce ți-ai dorit, din acest motiv nu vor apărea ulterior frustrări de genul ”În loc să merg în vacanțe și să văd lumea, am stat acasă cu copilul “ sau “ în loc să îmi construiesc o carieră a trebuit să stau acasă cu copiii” .
Fiind mai relaxată și putând răspunde mai bine stresului, cercetătorii au ținut să demonstreze faptul că, femeile care devin mame în ” a doua tinerețe ” au o speranță de viață mai mare.
Riscuri pentru o sarcină după 35 de ani
Așa cum am precizat mai devreme, pe măsură ce înaintăm în vârstă calitatea ovulelor scade. Acesta este motivul pentru care, conform statisticilor, după 35 de ani au loc mai multe avorturi spontane și modificări cromozomiale.
Conform ultimelor cercetări, acest risc este crescut și dacă tatăl are peste 40 de ani
Greutatea mică a bebelușului la naștere este un alt risc pentru o sarcină după 35 de ani. Acest risc este însă întâlnit și la femeile însărcinate cu vârsta sub 20 de ani.
Diabetul gestațional, preeclamsia, nașterea înainte de termen, o poziție anormală a bebelușului în travaliu sunt alte riscuri care sunt întâlnite frecvent la sarcinile din această categorie de vârstă.
Existând riscuri suplimentare, cele mai multe graviduțe aleg să nască prin operație de cezariană. Se evită astfel eventualele probleme din travaliu. Medicul care îți monitorizează sarcina este singurul în măsură să îți răspundă la orice temere ai în ceea ce privește sarcina și alăptarea. Vreau să subliniez însă că, aceste riscuri sunt prezente și la gravidele de 25 de ani de exemplu, doar că în cazuri mai rare.
Important este să fie o sarcină fără probleme și să ai un bebe sănătos, indiferent de vârstă!
În categoria ” Jurnal de sarcină ” de pe site vei găsi informații interesante pe aceeași temă, informații utile și întotdeauna documentate din surse sigure. Sperăm ca aceste informații să te ajute exact atunci când ai cea mai mare nevoie!
S-ar putea să te intereseze și Afecțiuni ginecologice frecvente între 12 ani și 50 de ani