Din motive ce nu țin de noi, femeile, unele sarcini pur și simplu nu pot fi duse până la termen. De exemplu, în mod frecvent, evoluția unei sarcini care nu poate oricum ajunge la termen, va provoca daune ireparabile în corpul mamei, punându-i viața în pericol. Vom discuta în continuare despre o astfel de sarcină: sarcina extrauterină sau sarcina ectopică.
În mod normal, embrionul se implantează în stratul intern al uterului, la nivelul endometrului. Deși sunt rar întâlnite aceste situații, ovulul eliminat se poate prinde de cavitatea abdominală, pe ovar sau pe colul uterin. În peste 90 % din sarcinile extrauterine însă, ovulul eliminat este fecundat de către spermatozoid la nivelul trompelor uterine.
Motivele pentru care poate să apară o sarcină extrauterină sunt multiple:
- Inflamarea trompelor uterine
- lipsa unui ovar
- evoluția anormală a ovulului matur fertilizat
- dereglări hormonale
- Endometrioza ( în exteriorul uterului sunt prezente țesuturi asemănătoare stratului intern al uterului, locul unde se implantează în mod normal embrionul).
În proporție de 50% din femeile care au dezvoltat o sarcină extrauterină, nu au avut un istoric care să ducă la acest lucru
Totuși, o femeie prezintă un “risc mai ridicat” de a avea o sarcină extrauterină atunci când:
- este fumătoare
- are peste 35 de ani
- are apendicită
- prezintă diverse infecții la nivelul uterului sau a tractului urinar
- în trecut a trecut printr-un avort provocat
- a urmat tratamente de fertilitate
- au fost necesare diverse intervenții chirurgicale la nivelul trompelor uterine
- are implantat un sterilet la nivelul uterului
Care sunt primele simptome ale unei sarcini extrauterine?
În faza incipientă a sarcinii lucrurile par să evolueze normal: ciclul menstrual lipsește, apare sensibilitate crescută la nivelul sânilor și se instalează o stare generală de greață.
Ulterior însă, vor apărea și primele semne de îngrijorare. Apar crampe de intensități diferite, unele foarte puternice, dureri în zona abdominală și lombară, sângerări vaginale.
Când mergem la medic?
Un control de specialitate încă din faza incipientă a sarcinii va reduce considerabil eventualele complicații. Reține faptul că, este obligatoriu un control ginecologic imediat atunci când apar brusc dureri puternice și sângerări vaginale!
Ce presupune controlul ginecologic?
În primul rând, printr-un test specific se va depista prezența hormonului de sarcină ( hormonul beta-HCG). După ce sarcina este confirmată, urmează ecografia. Ecografia clasică este o metodă non-invazivă și neiradiantă de a vedea locul în care s-a implantat embrionul. Pentru o analiză și mai exactă, se poate face o ecografie Doppler. Aceasta are o acuratețe mai mare pentru a confirma sarcina extrauterină.
Tratament
Din păcate, în cazul unei sarcini extrauterine, pentru făt nu se mai poate face nimic. Fătul nu poate fi salvat. El nu se poate dezvolta din cauza locului în care se află.
Dezvoltarea embrionului va duce la apariția unor leziuni puternice în corpul femeii dacă nu se intervine. Ruperea trompei uterine este unul din riscurile majore, care poate duce chiar la decesul femeii însărcinate. Din acest motiv, medicii se vor concentra doar pe starea de sănătate a mamei și vor interveni cât de repede posibil.
Tratamentul administrat femeii însărcinate va fi unul de tip medicamentos
Se va administra metotrexat pentru a opri evoluția sarcinii, iar după aproximativ 4-6 săptămâni sarcina va fi eliminată. Sunt posibile diverse reacții adverse în urma administrării de metotrexat, respectiv greață, vărsături și diaree.
Atunci când în urma controlului medicul constată că femeia însărcinată prezintă o ruptură pe trompa uterină sau hemoragie, va interveni chirurgical și se va face un abord laparoscopic.
O parte bună, dacă putem să o numim așa, este faptul că, o sarcină extrauterină nu influențează fertilitatea femeii și ea poate rămâne din nou însărcinată. Dacă treci printr-o astfel de situație, discută deschis cu medicul ginecolog despre orice nelămurire ai.
După un control amănunțit, el este singurul în măsură să îți spună când poți încerca să rămâi din nou însărcinată. Sănătate multă!
Pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată, citește și articolul despre Tot ce trebuie să știi despre fertilitate: ovulația, perioada fertilă și semnele corpului pe care trebuie să le urmărești