Scaunul copilului ( căcuța ) îngrijorează de cele mai multe ori proaspeții părinți. De câte ori pe zi înseamnă normal? Ce culoare și ce textură sunt un semn că ceva nu este în regulă? Când avem cu adevărat motive de îngrijorare? Când e prea mult și când este prea puțin? Atât de multe întrebări și atât de mult îngrijorări. Trebuie însă stabilit încă de la început că, lucrurile stau diferit de la copil la copil. În funcție de vârstă și de modul în care este alăptat, copilul va avea scaune diferite.
Să începem cu începutul. Primul scaun al bebelușului este, probabil, cel mai ciudat pe care îl vei vedea vreodată. De ce? Pentru că este foarte închis la culoare, aproape negru. Culoarea se datorează faptului că organismul micuțului tău copil elimină o substanță pe care a avut-o în intestine cât timp a fost în burtică. Această substanță poartă denumirea de meconiu. Meconiul este o substanță negricioasă, groasă, lipicioasă și fără miros. Aici sunt sintetizate practic, lichidul amniotic, mucusul și apa cu care fătul a intrat în contact în viața intrauterină.
Acest prim scaun al bebelușului ar trebui să fie eliminat în primele 48 de ore de viață. Dacă acest lucru nu se întâmplă, informează medicul pediatru. După eliminarea meconiului, eliminare ce poate dura 2 – 3 zile, scaunul bebelușului ar trebui să aibă un aspect normal. Normal înseamnă însă diferit în funcție de modul în care copilul este hrănit.
Câte scaune sunt normale în primele săptămâni de viață ale bebelușului ?
Bebelușii alăptați vor avea aproximativ 4 scaune la fiecare 24 de ore și de obicei imediat după fiecare masă. Deși poate deveni un obicei să se întâmple după masă, acest lucru se va schimba atunci când sunt introduse în alimentație și alimentele solide. Este perfect normal. Schimbări în frecvența, consistența și culoarea scaunului de copil pot să apară și atunci când acesta este bolnav. Chiar și o simplă răceală va provoca schimbări.
Scaunului la bebelușii alăptați la sân este diferit de cel al bebelușilor hrăniți cu lapte praf
Încă de la început, dorim să lămurim un aspect extrem de important. Copiii hrăniți cu formulă de lapte praf sunt mai predispuși la constipație decât cei alăptați la sân. La capătul opus, un copil hrănit exclusiv la sân are șanse destul de mici să facă diaree. Acest lucru se întâmplă deoarece laptele matern împiedică dezvoltarea bacteriei care provoacă diareea. Copiii hrăniți cu biberonul sunt predispuși la infecții din cauza contactului cu bacteriile de pe biberoane.
Cum ar trebui să arate scaunul unui copil alăptat la sân?
După eliminarea meconiului, consistența și culoarea scaunului ( căcuța ) se schimbă. Acesta va deveni vizibil mai moale, de culoare gălbuie și va căpăta miros. Scaunul de textură normală și de culoare verde la bebelușul alăptat la sân nu este un motiv de îngrijorare dacă acest lucru se întâmplă ocazional. Ceea ce poate fi un motiv de îngrijorare este un scaun frecvent, exploziv și de culoare verde. Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă deoarece bebelușul este hrănit prea repede și se formează în burtica lui goluri de aer ce sunt eliminate o dată cu scaunul. Pentru a rezolva acest lucru, hrănește copilul în poziție de culcat.
Cum ar trebui să arate scaunul copilului hrănit cu lapte praf?
Culoarea poate să varieze de la galben la gri verzui sau doar verzui. Mirosul se va intensifica treptat, fiind tot mai asemănător cu scaunul adulților. Ca și frecvență, scaunul poate acum să apară și o singură dată pe zi. Dacă scaunul are frecvent scaune explosive, verzui și dacă îl doare burtica, ar trebui să iei în calcul schimbarea laptelui. În cazul în care faci acest lucru și nu se observă schimbări, după 24 de ore, ia legătura cu medicul pediatru.
Ce nu este normal la scaunul bebelușului?
Constipația – apare atunci când copilul are dificultăți vizibile în a elimina scaunul și chiar plânge de durere. Aspectul scaunul este și el diferit. Este de dimensiune mică, are o textură tare și poate avea chiar și firișoare de sânge. Constipația apare, cel mai frecvent, atunci când copilul are febră, este deshidratat sau urmează un tratament medicamentos.
Diareea – conform Medicover, diareea înseamnă emisia repetata de către copil a scaunelor de consistență redusă moale sau apoasă, care se asociază, de obicei, cu simptome digestive reprezentate de crampe abdominale, vărsături, febră, frisoane și deshidratare acută.
Un copil poate face diaree dacă are gastroenterită sau dacă a consumat prea multe lichide comparativ cu alimentele solide. Diareea poate fi și o reacție la un tratament medicamentos, poate fi un semn al unei alergii la un anumit aliment sau la o intoleranță la laptele praf consumat. Este important ca, în caz de diaree, părinții să fie atenți la semnele de început de deshidratare și să le trateze imediat. Forma ușoară de diaree constă în eliminarea a 3 scaune pe zi, în timp ce, eliminarea a mai mult de 5 scaune moi pe zi reprezintă o formă severă de diaree. Despre semnele de deshidratare la copii am povestit mai multe aici:
Scaunul alb la bebeluși este un motiv serios de îngrijorare
Un scaun de culoare albă este un semnal de alarmă și indică faptul că, organismul copilului nu funcționează cum trebuie, mai exact nu produce bilă. Bila este cea care dă culoare scaunului, iar dacă aceasta nu este secretată, scaunul va avea culoare albă, ca și creta. Ficatul sau vezica biliare sunt de obicei primele care sunt investigate de medic.