Anul școlar 2022 – 2023 va începe pe data de 5 Septembrie 2022 și se va încheia pe 16 iunie 2023. Noul an școlar vine cu schimbări majore din toate punctele de vedere. Cursurile vor fi împărțite în 5 module de 6 – 8 săptămâni. Acestea vor alterna cu 5 vacanțe. Ministrul Educației Sorin Cîmpanu a declarat că aceste schimbări sunt necesare pentru că „avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar” .
Dacă până acum copiii de la grădinițele și din ciclul primar aveau o săptămână de vacanță în luna Octombrie, din acest an, toți elevii vor avea această vacanță.
Una din noutăți se numește ” săptămâna verde ” și presupune desfășurarea orelor în aer liber. Cursurile ar urma să se desfășoare astfel pentru prima data în luna mai 2023.
Dacă schimbările vor fi aprobate, următoarele aspecte vor fi luate în calcul:
- anul școlar nu va mai fi structurat în trimestre, ci în module de învățare
- anul școlar următor va începe pe 5 septembrie 2022 și se va încheia pe 16 iunie 2023
- în prima parte a anului școlar va fi săptămâna Școala Altfel
- o săptămână de vacanță în luna octombrie, de pe data de 24
- vacanța de iarnă va fi în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie
- o săptămână de vacanță în luna februarie
- vacanța pentru sărbătorile pascale va fi în perioada 7 – 18 aprilie
- cea mai lungă vacanță începe pe 17 iunie și se termină în prima zi de luni din luna septembrie
- se va include o săptămână verde în luna mai, săptămână în care elevii vor învăța despre mediu și vor desfășura orele in aer liber. Aceasta va fi inclusă în unul din modulele 4 și 5, în funcție de cum va decide fiecare școală
- tezele vor fi eliminate
Perioada de desfășurare a celor 5 module de învățare
Modulul 1 va începe pe data de 5 septembrie, până la vacanța din luna octombrie. Al doilea modul de învățare se termină în perioada sărbătorilor de iarnă, iar al treilea modul va începe pe data de 9 Ianuarie. Modulul numărul trei va ține până în a doua jumătate a lunii februarie.
Modulul patru se va încheia în apropiere de sărbătorile pascale, cu vacanța din luna aprilie. După această vacanță, elevii vor reîncepe școala în ultimul modul, care se va încheia pe data de 16 iunie.
Structura completă a noului an școlar arată astfel:
- 5 septembrie – 21 octombrie – primul modul de învățare
- 24 – 30 octombrie – vacanța de toamnă
- 31 octombrie – 22 decembrie – al doilea modul de învățare
- 23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
- 9 ianuarie – 6 aprilie – modulul trei și modulul patru de învățare
- 8 aprilie – 23 aprilie – vacanța de primăvară
- 19 aprilie – 16 iunie – modulul cinci de învățare
- 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară
Se urmărește renunțarea la tezele din fiecare semestru
În locul tezelor semestriale, elevii vor susține două evaluări standardizate. Acestea vor avea loc la începutul și la sfârșitul anului școlar. Acest aspect nu a fost stabilit, sunt posibile modificări până la luarea deciziei finale.
Cum se vor încheia mediile
Se anunță modificări și în ceea ce privește modul de încheiere a mediilor generale, Ministrul a declarat că: ” Vom avea medii la finalul anului școlar. Mediile încheiate la final de semestru aș vrea să atrag atenția asupra faptului că nu au avut relevanță, Se va da libertate profesorilor să își organizeze evaluările pe parcurs, în funcție de calendar și de ritmul de predare”
Toate acestea sunt pentru moment doar propuneri acceptate în comisia de dialog. Deciziile finale urmează să fie luate în Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
” Am avut o comisie de dialog la nivelul Ministerului Educației unde s-a discutat despre structura anului școlar 2022-2023. Apreciez cooperarea pe care Ministerul Educației a avut-o cu reprezentații elevilor, părinților și profesorilor. Îmi place să cred că am reușit să ajungem la un consens care este confirmat nu numai de experții din România, ci de orice expert care are o minimă experiență în pedagogie. Este vorba de nevoia de a alterna module de învățare de 6, 7, 8 săptămâni cu module de repaus, în așa fel încât să ne adaptăm pe specificul anului școlar din România”, a declarat Sorin Cîmpanu la sfârșitul ședinței.
Pentru a fi la curent cu modul în care funcționează sistemul de învățământ din alte țări, te invit să citești articolul Sistemul de învățământ din Finlanda – de ce funcționează atât de bine?