Proaspeții părinți sunt îngrijorați la prima răceală a copilului, însă aceste situații nu ar trebui să vă sperie. Un nas înfundat nu ar trebui să panicheze atât de tare mămicile și tăticii. Din acest motiv, am pregătit câteva trucuri pentru tine care te vor ajuta să desfunzi nasul copilului tău, în funcție de vârstă.
Fosele nazale ale bebelușului sunt foarte mici și înguste pe interior, dar nu destul de mult încât mucoasa să rămână uscată, astfel, în mod natural se vor produce mai multe secreții.
Părinții unui bebeluș vor auzi din primele săptămâni de viață ale nou-născutului, sunete specifice nasului înfundat, dar nu ar trebui să vă sperie, deoarece ele nu sunt, de obicei, semnele unei răceli, relatează DocLife Atât timp cât aceste sunete nu sunt însoțite de febră sau tuse, sunt lucruri normale.
Nu este nevoie să curățăm năsucul celui mic în fiecare zi, copilul își curăță năsucul și singur, prin strănut, prin acele cantități mici de secreții care se elimină constant. Curățarea simplă și rapidă a nasului se poate face cu mâna, cu un colț de compresă sterilă sau de șervețel. Doar dacă nu reușim să curățăm în acest mod vom folosi serul fiziologic, deoarece folosirea zilnică va agresa mucoasa. Pentru curățare, bebelușul va fi așezat pe o pernă și nu în plan orizontal, favorizând astfel eliminarea unei cantități cât mai mari de secreții.
Pentru că trăim înconjurați de praf, purificatorul de aer va ajuta la menținerea aerului curat în cameră, evitând inhalarea particulelor de praf ce pot irita mucoasa nazală. Totul este mic la bebeluși, mai ales năsucul, astfel că și inspirarea unei cantități foarte mici de praf îi poate irita mucoasa.
Cât durează acest fenomen?
Depinde de dezvoltarea bebelușului, dar, în general, în jur de trei luni. Este un proces fiziologic normal, însă și în aceste cazuri, trebuie să îi desfundăm nasul bebelușului.
Cum se desfundă corect nasul bebelușilor?
Fiola de ser fiziologic se va încălzi între palme înainte de folosire, serul puțin călduț va fi astfel mai plăcut simțit de cel mic. Aplicarea a 2-3 picături nu va fi eficientă, vom folosi jumătate de fiolă pentru fiecare nară, luând în calcul folosirea fiolelor individuale de 5 ml. După o utilizare corectă, secrețiile vor ajunge împreună cu serul în gât, din acest motiv îl veți vedea pe cel mic înghițind imediat după curățare. Pentru a menține igiena nasului, ne vom asigura că aerul inspirat este umed și vom asigura o umiditate în cameră de aproximativ 60% (dacă această umiditate nu este constantă, se va folosi umidificatorul) și vom evita căldura excesivă.
Puteți folosi ser fiziologic sub formă de spray/ picături. Pentru bebelușii mai mari de 7 luni, se pot folosi picături speciale pentru copilași.
Serul fiziologic poate fi folosit ori de câte ori este nevoie, deoarece nu prezintă niciun fel de contraindicații. El fluidifică secrețiile micuțului dumneavoastră, iar respirația va fi ușurată. Puteți să puneți serul într-un recipient gol de spray nazal, aveți grijă să îl spălați și sterilizați, sau poate fi introdus în pipete sau seringi și administrat sub formă de picături.
Cum utilizăm corect serul fiziologic?
După ce ați desfăcut flaconul, acoperiți-l cu o compresă sterilă. Folosiți o seringă cu ac steril pentru a extrage serul. Acul trebuie să atingă doar flaconul! Dacă folosiți ser din fiolă, extrageți tot conținutul odată, cu ajutorul seringii și aruncați fiola.
Bebelușul trebuie să stea în poziție culcată, pe spate, în timpul administrării, de tip picături. Dacă administrarea se face cu spray, poziția este cea de șezut, cu capul ușor aplecat.
Nasul urmează să fie aspirat folosind batista bebelușului atunci când acesta are o viroză și foarte multe secreții nazale. Multe mămici consideră că prin aspirarea mucozităților stimulează apariția mai multor mucozități, însă această falsă impresie este creată de plânsul bebelușului din timpul aspirării. Atunci când plânge, sunt eliminate în mod natural secreții nazale.
Vom folosi batista bebelușului atunci când cel mic este răcit și năsucul este înfundat, în special după somn. Vom evita astfel inflamarea mucoasei nazale și apariția otitei medii. Aspirarea nu se face doar dimineața sau seara, se va face ori de câte ori este necesar. Atunci când copilul este în continuare „fornăit”, curățarea nu a fost făcută complet și vom repeta întreg procesul.
De reținut este că vom interveni doar atunci când copilul pare să fie deranjat de secrețiile abundente, atunci când nu poate să mănânce, nu poate să sugă pentru că nu poate să respire pe nas în timp ce mănâncă.
! ATENȚIE ! Nu folosiți niciodată bețișoare de urechi sau alte ustensile pentru desfundarea nasului bebelușului.
Sfaturi pentru copiii mai mari:
- Aerosoli: Sunt foarte utili, fie că utilizați doar ser fiziologic și/ sau uleiuri volatile. Pot fi folosiți 10-14 zile, fără nicio problemă.
- Inhalații: Puteți folosi plante precum: busuioc, soc, mentă, lavandă, cimbru, pătlagină, scorțișoară, cuișoare, iar apoi adăugați sare grunjoasă. Copilul trebuie să inhaleze aburul format de aceste plante în apă caldă, timp în care este acoperit.
Secrețiile nazale ( mucișorii copiilor ) sunt importante
Sunt importante pentru că, in funcție de culoarea pe care o au, ne putem da seama dacă cel mic are sau nu o infecție în organism, după cum urmează:
Mucii transparenți sau alb- gălbui intră în categoria secrețiilor nazale comune. Sunt un simptom ai unei alergii sau a unei infecții virale și nu necesită un anume tratament. De cele mai multe ori este suficient ca cel mic să consume multe lichide și să se mențină hidratat. Odihna este la fel de importantă pentru că, ajută corpul să lupte cu infecția. Pe cât posibil, în această perioadă ar trebui evitat contactul cu alergenii.
Mucii galbeni – pot indica o infecție puțin serioasă, probabil o sinuzită sau o infecție a urechii. Nu sunt însă un semnal imediat de alarmă. Mai important decât acest aspect sunt simptomele ce însoțesc acești muci de culoare galbenă. Febra și durerile de cap sunt simptomele ce necesită, de cele mai multe ori, un tratament cu antibiotic, prin urmare starea de sănătate a copilului trebuie evaluată de un medic pediatru.
Mucii verzi – indică prezența în organism a unei infecții bacteriene sau a unei infecții virale. Dacă persistă mai mult de o săptămână, chiar și fără alte simptome, luăm legătura cu medicul pediatru pentru medicație. De cele mai multe ori este necesar un tratament cu antibiotic.
Mucii de culoare roz sau roșu – indică prezența unei cantități mici de sânge în mucus. De cele mai multe ori cauza este chiar suflatul nasului frecvent. Nu este așadar semnal de alarmă, dar necesită o monitorizare atentă. Dacă apar și alte simptome sau cantitatea de sânge crește, contactăm medicul pediatru.
Știi ce să faci atunci când copilului tău îi curge sânge din nas? ” Îl pun să se așeze pe spate, cu mâna ridicată. „. Dacă și tu ai răspunde așa, citește aceste informații. Despre sângerarea nazală la copii: NU AȘEZA copilul pe spate!
Mucii de culoare maro închis sau negru – indică o cantitate mai mare de sânge în mucus și este un semn clar că, cel mic are nevoie de o evaluare a stării de sănătate. Nu înseamnă că este ceva grav, înseamnă doar că, medicul este singurul în măsură să stabilească cauza acestei sângerări.
Notă: Informațiile din acest articol reprezintă doar recomandări. Pentru orice fel de problemă medicală a copilului dumneavoastră, adresați-vă medicului și evitați pe cât posibil auto-medicația.
Află cum poți ajuta bebelușul să aibă un somn liniștit din sfaturile de la o mămică.