Dacă până acum mămicile puteau primi consiliere psihologică imediat după naștere și doar pe perioada internării în spital, din Ianuarie 2023 acest lucru s-a schimbat. Klaus Iohannis a promulgat legea prin care proaspetele mămici pot beneficia de 6 ședințe gratuite de consiliere psihologică pe o perioadă de 4 luni de la naștere.
Un părinte nu se naște părinte, ci învață să fie. Devii mamă, dar nu știi încă ce presupune acest lucru. Nimeni și nimic nu te poate pregăti emoțional pentru ceea ce urmează să se întâmple după naștere. Oricât de multe cărți și articole ai citit despre asta, realitatea este mult diferită.
Vestea bună este că, se vorbește tot mai mult și mai des despre depresia postnatală
Chiar și mamele încep să înțeleagă, să accepte ceea ce simt, oricât de greu ar fi și să se informeze din surse sigure despre ce înseamnă depresia postnatală și care sunt semnele ignorate de multe mămici.
Legea se pare că vine tot mai mult în sprijinul mamelor. Începând din Ianuarie 2023, proaspetele mămici vor primi ajutor de specialitate în ceea ce privește depresia postnatală. Concret, de acum înainte, fiecare graviduță va putea discuta deschis cu un psiholog ceea ce simte, pe parcursul a 6 ședințe de consiliere psihologică complet gratuite.
Ce trebuie să faci pentru a beneficia de aceste ședințe?
În primul rând trebuie să fii asigurată la CAS, adică să ai contribuțiile legale plătite pe ultimele 6 luni. IMPORTANT: Femeile însărcinate sau lăuzele sunt deja asigurate, chiar dacă nu au nici un venit sau au un venit mai mic decât salariul minim brut pe țară. Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut se stabilește la suma de 3000 de lei lunar.
Pentru că deja ești asigurată, primul pas este să depui o cerere la psihologul maternității unde ai născut. Nu ești obligată să faci ședințele aici. Poți merge la orice psiholog care are încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Fiind pe aceeași temă, te invit să afli și care sunt medicamentele gratuite și compensate pentru gravide. Subliniez faptul că, pentru a primi aceste medicamente ai nevoie doar de o rețetă compensată de la medicul de familie.
- AREFAM ( compensat 100 % )
- UTROGESTAN ( compensat 50 % )
- NO-SPA
- Clexane
- Acifol
- Paracetamol
- Vitamina B6
Mai multe detalii despre fiecare medicament menționat mai sus ar trebui să discuți cu medicul de familie sau cu medicul care îți monitorizează sarcină. Noi doar te informăm, nu ne dăm cu părerea despre aceste medicamente. Automedicația nu este în general recomandată, dar în perioada sarcinii este interzisă.
Despre medicamente uzuale, ce nu sunt incluse în această listă poți să citești aici: Pot să iau Paracetamol, aspirină sau Ibuprofen în sarcină?