Conform legii, un copil de 7 ani stă singur internat în spital, fără părinți. De ce? În prezent, internarea în spital a unui copil de peste 7 ani nu este un motiv suficient de important pentru ca părintele să poată lipsi de la muncă, intrând în concediu medical.
Dacă dorește să facă acest lucru, părintele va fi nevoit să intre în concediu de odihnă sau concediu fără plată pentru a fi alături de copilul său în spital și / sau pe parcursul perioadei de recuperare.
Ne dorim să schimbăm acest lucru
Îmi doresc să fiu alături de copilul meu și după vârsta de 7 ani atunci când îi este greu. Nu pot accepta să fiu obligată de împrejurări să merg la servici, în timp ce copilul este internat în spital și supus de exemplu, unei intervenții chirurgicale. Consider că părintele are dreptul la concediu medical atunci când copilul său este internat în spital.
Un copil de 7 ani nu ar trebui să fie fără părinți în spital, nu ar trebui să facă față singur unei operații, unor tratamente sau altor cine știe ce probleme.
Copiii pot fi atât de ușor traumatizați de ceea ce trăiesc și văd în spitale
Au nevoie ca măcar cineva drag să fie lângă ei. Să simtă că nu sunt pur și simplu uitați acolo în spital. O simplă branulă de exemplu, deranjează la îmbrăcat și la diverse activități zilnice. Dacă ai trecut prin asta, știi la ce mă refer.
Cum se va descurca în spital un copil de 7 ani cu branulă la mână? Ce impact va avea asupra copilului o internare de 3 / 5 sau 10 zile, perioadă în care își vede părinții doar seara, după servici. Asta dacă programul de vizite permite acest lucru.
Dacă te regăsești în ceea ce am scris, te invit să facem ceea ce trebuie pentru a schimba legea.
Te invit să semnezi și tu petiția “Concediu medical pentru părinții copiilor peste 7 ani”
Petiția a fost inițiată de Denisa Laura Iancu și adresată Comisiei pentru muncă și Protecție Socială. Până în prezent s-au strâns peste 63.000 de semnături din totalul de 75.000 dorit.
•• Semnează și tu petiția! Click aici ••
În Octombrie 2022 a mai fost propus un proiect în sensul modificării OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acesta însă a fost respins.o
Motivul a fost unul cât se poate de direct: afectează bugetul
De această dată propunerea a fost trimisă către următoarea cameră decizională. Semnăturile adunate sunt extrem de importante în astfel de situații. Din acest motiv, trebuie să continuăm să strângem semnături.
Pentru a înțelege și mai mult nevoia acestei schimbări, lăsăm aici câteva comentarii ale persoanelor care au semnat deja petiția:
“ Nu este corect ca un copilaș de peste 7 ani să stea într-un spital fără părinți. Este inadmisibil așa ceva! Clar are nevoie de mamă, orice vârstă ar avea. Doar cei ce nu au copii nu știu ce înseamnă! “ • Andreea G •
“ Un copil are nevoie de mamă indiferent de situație! Uneori tu ca adult ai nevoie de sprijin atunci când ești in spital,darămite un copil! Noi putem schimba lumea dacă suntem uniți! • Anamaria C •
“ Trebuie făcută o schimbare pentru copiii noștri! “ • Cristina Ioana C •
“ Un copil mic rămâne fără mâini, fără picioare în astfel de situații dacă nu este MAMA acolo. Va refuza să stea, va plânge fără oprire, va refuza tratamentul, va refuza să mănânce și cel mai probabil se va declanșa în sufletul lui frica de abandon. Rămasă fără cuvinte… “ • Marina D. •