Infecțiile provoacă durere, duc la o vindecare greoaie a plăgii, uneori fiind nevoie de o perioadă mai mare de spitalizare, pentru ca rana să fie sub supraveghere medicală. Ele sunt provocate de stafilococi, streptococi și alte bacterii. Infectarea plăgii se poate face fie prin contact direct cu plaga a unui obiect medical contaminat, fie pe cale aeriană.
În proporție de 6 – 11 % din operațiile de cezariană ajung să prezinte infecții, indiferent de tipul ei. Fiind un procent destul de mic, operația de cezariană este considerată a fi o operație sigură, afirmă Dr. Daniela ter Horst, medic specialist ginecolog al Spitalului Regal Bronovo din Haga, Olanda.
Factorii care duc la apariție unei infecții
Infectarea plăgii se poate face fie prin contact direct cu plaga a unui obiect medical contaminat cu bacterii, stafilococi sau streptococi, fie pe cale aeriană. Există de asemenea și factori materni care cresc riscul apariției de infecții după o operație de cezariană. Printre acestea se numără obezitatea, diabetul, o altă operație de cezariană avută anterior sau fumatul.
O infecție postoperatorie apare în maxim o lună de la operație
În cazul operației de cezariană, cele mai multe infecții apar de obicei la câteva zile de la operație. Această infecție poate fi de trei tipuri:
- Infecție superficială – statisticile arată că 50 % din infecțiile post operatorii sunt de acest tip. Infecția se dezvoltă la nivelul pielii și al țesutului subcutanat.
- Infecție profundă la nivelul mușchilor. Acest tip de infecție trebuie diagnosticat de către un chirurg
- Infecție organică – nu apare la nivelul pielii, ci la nivelul unui organ intern. Deși acest tip de infecție poate să apară în altă zonă a corpului și nu la locul inciziei, este strâns legată de intervenția chirurgicală. În cazul acestor infecții interne, secreția vaginală va avea un miros neplăcut.
Aspectul plăgii infectate
O plagă infectată este roșie, are aspect de piele iritată, supurează, se vindecă lent, provoacă durere la atingere și nu numai. Infecția poate provoca febră persoanei, dar poate să crească temperatura și doar în jurul plăgii. Secreția purulentă din jurul inciziei trebuie analizată la laborator, fiind necesară recoltarea de probe bacteriologice.
Plaga se poate deschide singură din cauza cantității mari de puroi. În urma unui control amănunțit, dacă medicul chirurg consideră astfel, rana va trebui deschisă pentru a se îndepărta puroiul.

Cum se tratează o infecție postoperatorie?
Toate infecțiile postoperatorii se tratează cu antibiotice. Acestea se administrează în general pe cale orală, dar în cazurile severe de infecție sau dacă încă mai ești în spital, se vor administra intravenos. Uneori este necesară o nouă intervenție chirurgicală pentru a elimina infecția.
Îngrijirea inciziei după operația de cezariană
După intervenția chirurgicală este foarte important ca locul inciziei să nu fie atins cu mâna sau cu alte obiecte. Bandajele și plasturii sterili trebuie să fie schimbați constant, iar zona să fie menținută curată. Zona va fi pentru o perioadă extrem de sensibilă, chiar și fără a avea o infecție.
Evită să pui copilul direct pe rană. O pernă de alăptare se va dovedi extrem de eficientă pentru a putea ține bebelușul în brațe.
Mai multe indicații despre îngrijirea rănii îți va transmite medicul
Medicul este singurul în măsură să îți dea sfaturi despre îngrijirea rănii, în funcție de istoricul tău medical și de modul în care se vindecă incizia. Tratamentul primit de vecina de la etajul doi de la medicul său nu este sigur că va funcționa și pentru tine. Discută cu medicul despre orice nelămurire ai. Evită automedicația, cu atât mai mult dacă alăptezi pentru că, „majoritatea medicamentelor nu sunt compatibile cu alăptarea.