Unul dintre cele mai dureroase momente din viața unui părinte este atunci când copilul său este umilit, marginalizat sau lovit. Astfel de situații, cunoscute sub numele de bullying, pot să apară oricând. De cele mai multe ori apar prea devreme, înainte ca cei mici să înțeleagă motivele pentru care cei din jur aleg, în mod conștient, să îi rănească fizic sau verbal.
Degeaba îi învățăm pe copii matematică, engleză sau istorie dacă nu îi învățăm despre bunul simț și respectul față de cei din jur. Copiii ar trebui să știe că o haină scumpă nu poate ascunde un caracter josnic și că prietenii nu îi alegi în funcție de situația financiară.
Părinții cu greu mai pot fi educați. Pentru copii însă se mai poate face ceva.
Ruxandra Luca, mamă a 3 copii și om de televiziune, prezintă pe blogul ei un episod de bullying ce a avut loc la o școală din București:
Copilul de 11 ani, elev în clasa a șasea la o școală din București, a fost luat deoparte de câțiva colegi, într-o pauză, și întrebat ce fel de încălțări poartă.-De ce? a vrut să știe Matei.-Pentru că par dintr-alea ieftine, de la Zara, l-au lămurit colegii, printre chicoteli. Ia zi, sunt ieftine?-Nu știu, le-a răspuns copilul, la care ăștia au închis cercul în jurul lui și l-au măsurat din priviri. Apoi i-au arătat ce teniși faini cu talpă de nu știu care au ei, care teniși au fost cumpărați din mall și au costat o avere..Înainte ca lucrurile sa o ia razna de tot, s-a sunat de intrare, așa că au fost nevoiți să meargă la ore. Matei a reușit să evite respectivii colegi in pauzele următoare, dar era sigur ca a doua zi aveau să îl necăjească din nou. I-a spus maică-sii că s-a simțit foarte prost și că nu înțelege cum încălțările lui puteau fi motiv de râs.Apoi a rugat-o să îi cumpere tenișii cu talpă specială, despre care ziceau copiii că sunt cool și scumpi, în ideea că poate așa l-ar lăsa în pace..-Culmea, îmi zice maică-sa, Matei chiar avea încălțările bune în picioare. În sensul că am dat vreo 200 de lei pe ele, ceea ce nouă ni s-a părut multișor..
Copilul victimă ajunge de cele mai multe ori să facă orice pentru a se încadra în tiparele agresorilor.
Cum ar trebui să reacționeze într-un conflict copilul agresat ?
Iată un exemplu prezentat de Urania Cremene, mamă și cunoscut expert în parenting: ” Nu îmi place ce mi-ai spus acum, nu este amuzant. Te rog să te oprești. Nu îmi place să mi se vorbească așa, aleg să plec de lângă tine”.
În acest fel, copilul nu se mai simte victimă, nu mai simte că el este cel exclus. Dimpotrivă, el este cel care a ales să plece de lângă cel ce se poartă urât. Important este să știe când și cum trebuie să impună limite pentru a nu amplifica o situație sensibilă.
Cum devine un copil normal ” copilul problemă ” ?
Atunci când un copil este agresiv verbal sau fizic, automat se consideră că părinții sunt vinovați. Dacă copilul țipă la un alt copil, sigur o face pentru că părintele țipă la el acasă. La fel și dacă lovește, o face pentru că și el este lovit acasă. Dar lucrurile nu stau chiar așa.
Copiii sunt oglinda societății în care trăiesc. Copiii sunt în continuă formare și absorb toată informația din jurul lor. Comportamentul părinților, al oamenilor de pe stradă, al copiilor de la locurile de joacă. Copiii au traume ascunse, copiii simt totul mult mai intens și nu știu cum să își gestioneze emoțiile.
Click aici pentru a afla care sunt cele mai frecvente traume ale copiilor de astăzi.
Copilul tău asistă zilnic la scene pe care nu le înțelege, dar care par normale pentru că le vede des
Problema în aceste situații este că, părinții aleg să ignore scenele de agresivitate la care asistă împreună cu cel mic. Aceștia aleg să nu discute cu el despre ce s-a întâmplat. Un copil are însă nevoie să înțeleagă.
El trebuie să știe de ce, de exemplu, la semafor un bărbat s-a dat jos din mașina sa, țipă și gesticulează la un bărbat dintr-o altă mașină. Când astfel de lucruri se întâmplă, nu trecem pur și simplu peste.
Discută deschis cu copilul tău despre emoțiile negative
Îi spunem copilului ce se ascunde în spatele unui astfel de comportament și că fiecare alege felul în care să reacționeze. Vom discuta cu el întru-un mod natural despre ceea ce înseamnă emoțiile negative.
Poate acel bărbat s-a speriat de o manevră greșită făcută de celălalt șofer, poate are o zi mai proastă și a cedat nervos, poate cineva drag are probleme și stresul din viața lui este imens în această perioadă.
Este esențial să discutăm cu cel mic despre cum ar fi putut reacționa acel bărbat într-un mod manierat, chiar dacă este furios.
Copilul trebuie să știe că, agresivitatea, starea de nervozitate și ura îi fac în primul rând rău lui. Copiii au nevoie să audă că pot reacționa și altfel, chiar dacă cineva i-a vorbit urât sau dacă s-a speriat într-o situație.
Nu te ascunde de copilul tău atunci când ai o zi mai proastă.
Părinții își ascund cel mai mult emoțiile negative față de copii. În fața copiilor ei nu au zile proaste, nu sunt triști și nu au nevoie de timp doar pentru ei. Acest lucru însă îi derutează și mai mult pe micuți.
Ei văd că suntem întotdeauna bine și se simt rușinați, frustrați atunci când au momente mai puțin bune.
Nu te mai ascunde de copilul tău atunci când ai o zi proastă. Este ceva normal pentru oricare dintre noi, inclusiv pentru el. Trebuie să știe că este în regulă să ai o zi mai proastă, să te simți trist sau nervos.
Va accepta astfel că are tot felul de sentimente și că depinde doar de el cum le controlează.
Copiii nu știu cum să își gestioneze emoțiile și nu înțeleg ce simt
Explică-i la nivelul lui de înțelegere de ce ai avut o zi proastă și cel mai important, spune-i ce vei face ca să depășești momentul. O baie caldă, puțin sport, un film sau orice altceva alegi tu.
Important este să știe că, orice s-ar întâmpla, vei trece cu bine peste momentele dificile.
Câțiva pași simpli pot aduce schimbări majore în comportamentul nostru și al copiilor noștri. Copilul poate încerca să îți ascundă un episod de bullying la care a fost victimă.
Identifică din timp semnele unui astfel de comportament pentru a putea lua măsuri. Articolul Ce crezi că ar răspunde copilul tău la aceste întrebări? te-ar putea ajuta să îți dai seama cât de bine îți cunoști copilul.