Încă de la începutul sarcinii, corpul femeii începe să se pregătească pentru a fi ” gazda ” perfectă a bebelușului. Chiar dacă apar și simptome mai puțin plăcute, amintește-ți mereu că, foarte puține simptome își vor lăsa amprenta și după naștere. Mai devreme sau mai târziu, lucrurile vor reveni la normal.
Am ales să discutăm în continuare despre părțile mai puțin plăcute ale sarcinii. Vorbim în continuare despre acele simptome despre care nu prea se discută. Până acum!
Schimbări la nivelul pielii
Deși apar modificări ale pielii de la nivelul coapselor, abdomenului și mameloanelor, cele mai neplăcute schimbări sunt cele de la nivelul feței. Vorbim aici despre masca gravidei sau cloasma gravidică, adică apariția pe frunte, obraji și bărbie a unor pete de culoare galben-brun. Aceste pete vor dispărea de la sine după câteva luni de la naștere.
Secreții vaginale diferite
Cantitatea de secreții vaginale eliminate crește semnificativ pe perioada sarcinii. În termeni medicali acest simptom este cunoscut sub numele de Leucoree. Deși creează o stare generală de disconfort și este unul din acele simptome jenante , este și o etapă normală a sarcinii. Leucoreea este parte importantă din procesul complex de pregătire a corpului pentru expulzia fătului la nașterea naturală.
Candidoza vaginală
Însărcinată sau nu, probabil ai trecut deja prin cel puțin un episod de candidoză vaginală. Dacă încă nu ești familiarizată cu acest termen, vom detalia puțin. Scăderea imunității și a PH-ului pielii din zona intimă favorizează apariția candidozei vaginale și o întrețin. Nu este general valabil însă, nu toate mamele dezvoltă candidoză pe perioada sarcinii.
Balonare, constipație și hemoroizi
Totul pare că funcționează mai lent în corp pe perioada sarcinii. Acest lucru se întâmplă pentru a asimila tot ceea ce este benefic dezvoltării sănătoase a fătului. Ne referim aici la digestie, care este încetinită, provocând frecvent senzație de balonare.
La nivelul colonului este absorbită și stocată o cantitate mare de apă, favorizând apariția constipației. Pe măsură ce sarcina evoluează, greutatea uterului va muta colonul spre partea stângă și va apăsa pe vasele de sânge ( inclusiv pe cele din zona anusului ). Acest lucru duce la restricționarea parțială a circulației sângelui în vene și, implicit, la apariția hemoroizilor.
Incontinența urinară
Un alt simptom jenant tot mai accentuat pe măsură ce sarcina evoluează și greutatea uterului crește este Incontinența urinară, adică urinarea frecventă. Vezica urinară este, în acest caz, presată de greutatea uterului.
Probabil știi deja că vor apărea schimbări și la nivelul sânilor.
Cred ca cei mai frumoși și plini sâni îi are o femeie pe perioada sarcinii. Partea mai puțin plăcută este că vor fi și foarte sensibili la atingere și vei simți o tensiune constantă deranjantă la nivelul lor. Pe măsură ce sarcina evoluează va începe și secreția de colostru. Va trebui să porți în sutiene paduri speciale pentru a te proteja de eventualele scurgeri pe bluze.
Cât de periculos este surplusul de kilograme pe perioada sarcinii?
Poftele de toate felurile vin la pachet cu sarcina, dar ar fi bine să încerci, pe cât posibil, să le ții sub control. Știi deja că mâncatul pentru doi în timpul sarcinii este doar un mit care poate deveni periculos pentru sănătatea mamei și a bebelușului. E bine de știut că, o greutate suplimentară mare acumulată în sarcină crește riscul de obezitate în cazul bebelușului, risc care se menține pe o perioadă de câțiva ani.
Unul din primele simptome în sarcină, senzația de greață nu apare doar dimineața
Grețurile matinale și vărsăturile pot fi de fapt simptome jenante resimțite pe toată perioada zilei. O gravidă dintr-o sută suferă de greață acută ( hyperemesis gravidarum ) pentru care ar putea fi necesară recuperare medicală în spital. Recuperarea constă în administrarea de electroliți, diverse vitamine și în funcție de nivelul de deshidratare a organismului, va fi necesară și o rehidratare intensă.
Deși s-au făcut diverse studii pe acest subiect, nu s-a ajuns la o concluzie privind cauza apariției grețurilor. Unii cercetători afirmă că acestea ar fi influențate direct de psihicul femeii sau de nivelul crescut de hormoni pe perioada sarcinii.
Femeile însărcinate sunt mai sensibile decât de obicei, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Încearcă să te menajezi atunci când trebuie să faci efort fizic, când nu dormi suficient, când lucrezi într-un mediu stresant sau ești implicată în diverse conflicte. Poți resimți efectul acestor factori externi prin dureri și crampe abdominale, din cauza sensibilității crescute a uterului.
Există diverse moduri prin care poți diminua intensitatea acestor simptome, dar vom lăsa acest aspect pentru discuția ta cu medicul ginecolog. El este singura persoană în măsură să îți dea sfaturi despre medicație sau alte metode de tratament fără a dăuna sarcinii.
S-ar putea să te intereseze și acest articol interesant despre : Viața intimă în timpul sarcinii: ce facem diferit?
Intimitatea cuplului pe parcursul sarcinii: ce facem diferit?