Stimulentul de inserție este un ajutor financiar pentru familie. Stimulentul este acordat atunci când părintele aflat în concediul de creștere și îngrijire copil revine în câmpul muncii mai devreme . Statul român acordă acest ajutor în plus față de salarul primit ca și angajat, dar numai dacă sunt respectate anumite condiții.
În acest an au apărut modificări în ceea ce privește condițiile de acordare a stimulentului de inserție. Schimbările anunțate de autorități sunt în favoarea părinților. Aceste schimbări au fost stabilite prin Hotărârea de Guvern numărul 536 din anul 2021.
Valoarea indemnizației diferă în funcție de vârsta pe care o are copilul
Suma fixă acordată lunar s-a mărit anul acesta de la 650 de lei, la 1500 de lei. Această sumă se va acorda părintelui care alege să revină la muncă înainte ca bebelușul său să împlinească vârsta de șase luni. În cazul unui copil cu handicap de orice grad, se va acorda aceeași sumă familiei. Acest lucru se repetă în cazul revenirii la muncă a părintelui până la împlinirea vârstei de 1 an a bebelușului.
După această perioadă și până când cel mic împlinește 2 ani, respectiv 3 ani, pentru copiii cu dizabilități, părintele care revine la servici din concediul de creștere copil va primi lunar suma fixă de 650 de lei.
Pentru a primi stimulentul de inserție, trebuie să fi realizat venituri în ultimele 12 luni din ultimii doi ani.
Ce alte perioade pot fi incluse în aceste 12 luni din ultimii doi ani?
- perioada de timp în care părintele a fost trimis în misiune permanentă în afara țării sau l-a însoțit pe părintele aflat într-o astfel de misiune
- perioada în care s-a primit indemnizație pentru concediul de carantină, de șomaj sau dacă persoana a realizat stagiul de cotizare la sistemul public de pensie
- perioada în care persoana în cauză a fost inclusă în evidența Agenției județene pentru ocuparea forței de muncă sau dacă a beneficiat de indemnizație de asigurări sociale de sănătate
- perioada în care persoana a primit pensie de invaliditate sau concediul medical pentru prevenirea îmbolnăvirii. În această ultimă situație se exclud situațiile care apar în urma accidentelor de muncă.
- concediul și indemnizația pentru creșterea copilului
- perioada de trei luni de la încetarea contractului de muncă pe perioadă determinată și semnarea unui nou contract de muncă tot pentru o perioadă de timp determinată
- serviciul militar pe bază de voluntariat
- cursuri universitare ( licență sau master ) sau postuniversitare în țară sau în străinătate.
Cursurile de zi ale învățământului preuniversitar sunt parte a programului ” A doua șansă „ - concediu fără plată pentru participarea la cursuri de perfecționare profesională la inițiativa angajatorului
Acte necesare pentru acordarea stimulentului de inserție
- cerere tip de solicitare a stimulentului de inserție – se ia de la sediul DGSAPC de pe raza localității de domiciliu
- act de identitate al ambilor părinți ( original și copie )
- certificat de naștere ( original și copie ) al copilului pentru care se solicită stimulentul de inserție
- certificat de căsătorie al părinților ( original și copie )
- adeverință tip eliberată de către angajator. Aceasta trebuie să confirme că persoana îndreptățită să primească stimulentul de inserție a beneficiat de concediu de maternitate ( pre și postnatal ). Se va specifica și perioada în care acesta a fost primit.
- adeverința de la angajator trebuie să arate că persoana în cauză a realizat venituri salariale.
- se va stabili de comun acord și se va menționa în adeverință data exactă de la care persoana în cauză va relua activitatea în cadrul firmei
- celălalt părinte va trebui să completeze personal o declarație de față cu funcționarul
- dacă se optează pentru plata cu cardul de exemplu, este necesar un extras de cont ștampilat și semnat de către banca.
- hotărâre judecătorească de încredințare în vederea adopției.
- hotărâre hotărârea comisiei pentru protecția copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgență ( original și copie )
- livret de familie
- certificat de încadrare a copilului într-un anumit grad de handicap.000
- extras de cont cu numele reprezentantului legal al copilului
Toate aceste documente trebuie depuse la finalul concediului de creștere copil
Oricare dintre părinți poate beneficia de acest stimulent. Angajatorul trebuie anunțat cu cel puțin 30 de zile înainte de reluarea activității la locul de muncă.
Condiții de acordare a stimulentului de inserție pentru anul 2022
De acest stimulent pot beneficia și persoanele care au adoptat copilul. Excepție de la aceste reguli sunt asistenții maternali profesioniști. Ei pot primi stimulentul numai pentru proprii săi copii.
Cererea de solicitare a stimulentului de inserție se va depune cu de 60 de zile înainte de ziua imediat următoare zilei în care persoana îndreptățită se va întoarce la muncă. În cazul în care cererea este depusă în termen de 60 de zile de la ziua nașterii copilului, stimulentul se acordă după expirarea zilelor de concediu postnatal.
Când trebuie să te întorci la muncă pentru a beneficia de acest stimulent de la stat?
Legislația în vigoare prevede ca dacă, după încheierea concediului de creștere copil, părintele nu găsește loc de muncă el va primi stimulentul în valoare de 650 lei. Aceeași sumă se va trimite și dacă persoana nu mai primește venituri impozabile.
Ce se întâmplă cu stimulentul de inserție dacă nu mai lucrezi pentru o perioadă
Orice schimbare care ar putea influența stimulentului de inserție se transmite în termen de 15 zile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de care aparții. Plata stimulentului se suspendă până când părintele va reîncepe activitatea. Acest lucru este posibil numai dacă se reia activitatea înainte de împlinirea vârstei de trei ani, respectiv patru ani ai copilului.
Poprirea stimulentului de inserție
În cazul în care se impune poprirea stimulentului de inserție pentru recuperarea unei datorii, persoana în cauză nu va fi înștiințată de reținerea sumei de bani.
Conform Codului de procedură civilă, ” dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate să depășească jumătate din venitul lunar net al debitorului. Acest lucru este valabil indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel „.
S-ar putea să te intereseze și De ce este importantă stimularea copilului în primii trei ani de viață și cum îl poți ajuta tu ca părinte?