Una din tradițiile de Paște preferate, în special de copii, este vopsitul ouălor. Tehnicile de vopsit a ouălor de Paște diferă, de la clasicul vopsit folosind colorant alimentar și până la ouă pe care se pictează adevărate opere de artă.
Noi am ales să îți arătăm două variante de vopsit ouăle, variante rapide și ușor de făcut, chiar și de copii. Poți integra aceste ouă și în decorul de la masa de sărbători, alături de iepurași, friptura de miel și cozonac. Rezultatul este spectaculos, iar decorul tău de Paște va fi cu siguranță diferit față de ce cel de până acum.
Tehnica de vopsire mozaic
Ouăle care urmează să fie vopsite se fierb clasic, timp de 10 minute, astfel încât să fie tari. Pentru această tehnică de vopsire, vom avea nevoie de un amestec din 2 lingurițe de oțet , 3/4 cană cu apă caldă și colorant alimentar ( 20 – 30 de picături ). Separat vom pregăti un albuș de ou crud, bătut bine, care va fi folosit în loc de ” lipici „. Pregătește și două boluri mici și o pensulă.
Urmează acum un joc de culori, în funcție de imaginația și de preferințele tale. Alege dacă vrei ca și culoare de fundal culoarea naturală a oului sau dacă vrei o culoare anume pentru fundal. Vopsește clasic câteva ouă folosind colorantul alimentar. Curăță apoi oul de coajă, fărâmițează coaja în bucățele mai mici sau mai mari și grupează-le pe culori.
Vom folosi această coajă pentru decorat ouăle
Celelalte ouă rămase întregi, fierte și cu coajă, vor fi ” pictate ” cu pensula cu un strat de albuș crud. Peste vom adăuga pe rând, uniform, bucățelele din coaja de ou sfărâmată anterior. Joacă-te cu dimensiunile, combină culorile și formele așa cum vrei. Pe măsură ce adaugi bucățelele, adaugă peste încă un strat de albuș pentru a fixa și mai bine părțile mici. Lasă ouăle la uscat pentru aproximativ 60 de minute.
Este un model frumos, deosebit și ușor de făcut. Nu necesită îndemânare foarte mare, poate fi pus în practică și de către copii.
Tehnica de vopsire cu șervețelul
Este o metodă de vopsire rapidă, ecologică și ușor de pus în practică. Rezultatele sunt impresionante și ai atât de multe opțiuni de modele de imprimat! Ce ai nevoie? De un ou crud, un bol mic, o pensulă și șervețele imprimate, colorate. Poți alege să decupezi imprimeul de pe șervețel, poti să imprimi tot modelul sau poți combina mai multe decupaje de pe mai multe șervețele. Tu alegi, opțiunile sunt nelimitate, ține doar de imaginația ta.
Ouăle care urmează să fie vopsite se fierb clasic, timp de 10 minute, astfel încât să fie tari. Până se răcesc ouăle, separă gălbenușul de albuș de la oul crud. Pentru această tehnică de vopsire, vom folosi doar albușul. Tot ce trebuie să faci este să bați foarte bine albușul iar apoi să îl aplici cu pensula pe toată suprafața oului fiert.
Șervețelul se desface și vom folosi doar partea colorată, adică stratul imprimat. Învelește oul ” vopsit ” cu albuș în șervețel, cu partea pe care vrei să se imprime direct pe coaja oului. Este important ca albușul crud de pe ou să nu fie uscat atunci când pui șervețelul peste.
Continuă să adaugi albuș cu pensula peste părțile unde s-a uscat
După ce ai învelit oul în șervețel, adaugă cu pensula încă un strat de albuș peste șervețel. Rupe șervețelul rămas pe lângă ou și finisează îmbinarea la capete. După ce toată suprafața este acoperită uniform, adaugă încă un strat de albuș crud peste șervețel.
Ouăle învelite în șervețel se vor lăsa la uscat pentru aproximativ 60 de minute, după care se scoate șervețelul și gata! Imprimeul de pe șervețel ar trebui să fie transferat pe coaja oului. Ai terminat astfel vopsirea ouălor de Paște folosind tehnica de vopsire cu șervețelul. Simplu, rapid și fără chimicale, iar rezultatul este spectaculos.
Pentru că urmează să petreci mai mult timp în bucătărie zilele următoare, pe lângă vopsirea ouălor de Paște, îți recomandăm să pregătești și câteva gustări, numai bune de servit atât de adulți cât și de copii. Rețetele le găsești în articolul Idei de gustări pentru copii; rețete simple și delicioase!
Te-ar putea interesa și articolul despre Ce le spunem copiilor despre iepurașul de Paște?