Deși majoritatea femeilor fac acest test în primul trimestru de sarcină, testul TORCH este recomandat să se facă înainte de sarcină, pentru a depista la timp eventualele infecții. Depistate în primul trimestru de sarcină, infecțiile din testarea TORCH pot provoca avort spontan. Dacă se suspectează contaminarea cu oricare din virușii depistați de TORCH în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, medicul care îți monitorizează sarcină îți va cere să refaci testul.
Profilul TORCH este o analiză uzuală în sarcină, care depistează o serie de boli ce se pot transmite de la mamă la copil. Transmiterea bolilor se poate face în 3 moduri:
- infectare prin placentă ( transplacentar )
- în timpul nașterii naturale
- în timpul alăptării
TORCH este acronimul pentru :
- ( T ) Toxoplasmoză – pe larg despre acest subiect găsești informații aici
- ( O ) Other infecțions / alte infecții precum: HIV, sifilis, hepatita B, a cincea boală, virusul Zika, enterovirus, virusul varicelo-zosterian, CMV, herpes ( HSV ) tipurile 1 și 2
- ( R ) Rubeolă
- ( C ) Citomegaloviroză
- ( H ) Infecția cu virusul Herpes Simplex ( HSV )
Mod de recoltare
Modul de recoltare pentru această analiză este simplu. Se recoltează dimineața câțiva ml de sânge, de preferat înainte să mănânci. Proba este apoi trimisă la laborator pentru interpretare. Rezultatul poate fi fie negativ, pozitiv sau echivoc, caz în care se reface testul sau se fac investigații suplimentare.
Prezența anticorpilor IgM indică faptul că, virusul este la momentul recoltării activ în corp și este motiv de îngrijorare.
Prezența anticorpilor IgG în schimb, indică faptul că, virusul a fost activ în trecut, iar acum nu prezintă riscuri. În acest caz, medicul îți va cere, probabil, să refaci testul peste 2 – 3 săptămâni, pentru a vedea cum evoluează valorile IgG.
Riscurile oricăreia dintre aceste boli pot fi foarte mari, atât pentru mamă, cât și pentru făt. Avortul spontan, întârzierea în dezvoltare a bebelușului din burtică, apariția unor malformații sau chiar decesul fătului în burtică sunt printre cele mai grave.
Cât costă testul și unde se poate face gratuit?
La clinicile private, costurile pentru testul TORCH sunt de aproximativ 400 lei, prețul însă diferă în funcție de clinică.
Puțină lume știe însă că, testul Torch se poate face gratuit în 3 orașe din România: Iași, Cluj și București.
În Iași graviduțele aflate în primul trimestru de sarcină pot suna pentru programare la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie “ Elena Doamna Iași “. Număr de telefon pentru programări: 023.221.03.94 int. 233/218
În Cluj testarea se face la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, număr de telefon pentru programări: 0742.283.586, de luni până vineri, între 12:00 – 14:30.
În București, testarea se face gratuit la Institutul Național de Boli Infecțioase ” Prof. Dr. Matei Balș „. Telefon pentru programări 021.201.09.80, de luni până vineri, între orele 8 – 13.
Pentru a putea face testarea, aveți nevoie de trimitere de la medicul de familie și de cardul de sănătate. Se va face internare de o zi, iar dacă este nevoie de concediu medical în acea zi, solicită de la angajator o adeverință de salariat,