Există foarte multe variante pe piață din care putem alege dar cum știm ce alimente nutritive pentru copii putem oferi? Nutriționiștii le-au studiat și vin cu recomandări astfel încât noi să avem copii sănătoși și fericiți, cu o dietă echilibrată și completă.
Un copil are nevoie în dezvoltarea lui de iubire, de o stare emoțională bună, oferită de o educație de calitate, de construirea unei relații frumoase și sănătoase părinte-copil. Ceea ce îi oferim să mănânce copilului nostru este de asemenea foarte important pentru o dezvoltare armonioasă a corpului și mai ales a creierului.
Copiii cresc și se dezvoltă într-un ritm foarte alert.
Aceștia au nevoie de o alimentație sănătoasă, echilibrată și variată. Și pentru că atunci când sunt mici, părinții sunt cei care le influențează obiceiurile alimentare și le oferă primele lecții despre mâncare, avem obligația să-i convingem să aleagă alimente proaspete, gustoase, sănătoase și nutritive.
Dintre toate variantele existente, noi am pregătit o listă cu 10 alimente nutritive pentru copii, recomandate de medicii pediatri și nutriționiști. Aceste super-alimente sunt accesibile fiecăruia, pline de substanțe nutritive esențiale, delicioase și ușor de pregătit. Multe dintre ele le putem oferi bebelușilor când aceștia încep diversificarea.
Recomandarea este ca, în cazul bebelușilor, să introducem alimentele unul câte unul, așteptând trei zile până la adăugarea altuia nou. Așa vom putea urmări dacă sunt reacții alergice. Aceasta este varianta cea mai ” safe „. Dacă simți că nu vi se potrivește această metodă, te invit să arunci o privire pe acest profil de Instagram. Vei găsi aici o altă abordare a diversificării. Este o varianta modernă pe care eu o recomand pentru că, a dat rezultate foarte, foarte bune în cazul copilului meu.
Era să uit! Tot aici am găsit și o super idee despre cum poți pregăti meniul pe o zi al copilului tău, fără să… gătești! Ai toate detaliile aici.
Top 10 alimente nutritive pentru copii:
1. Linte
Lintea este un aliment foarte sănătos și accesibil din punct de vedere al prețului. Ca și fasolea, năutul, mazărea sau alte leguminoase, lintea conține proteine de calitate și multe fibre, vitamina B9 (acid folic), vitamina B1 (tiamină), vitamina B6, vitamina B3 (niacină), acid pantotenic și multe minerale. Lintea este bogată în polifenoli precum procianidină și flavanoli, care au puternice proprietăți antioxidante și neuroprotectoare. Polifenolii își păstrează efectele benefice chiar și după ce lintea este gătită.
Este de preferat în dieta celor mici pentru că fierbe ușor și se poate integra în diverse rețete foarte apreciate, atât de bebeluși, cât și de copiii mai mari. O puteți găti cu legume sau orez și un cubuleț de unt la final sau o lingură de ulei de măsline. Se pretează foarte bine și în cazul delicioaselor supe cremă, foarte apreciate de bebeluși.
2. Banane
Pe lângă faptul că sunt delicioase, bananele au și foarte multe beneficii pentru organism. Copiii sunt în dezvoltare și au multă energie de consumat. Banana, fiind o adevărată sursă de carbohidrați, le oferă exact ce au cei mici nevoie. Conține surse importante de potasiu, carbohidrați, fibre alimentare, vitamina A, vitamina C, calciu, fier, vitamina D, vitamina B6 și valoroasa vitamină B12.
Banana se poate mânca ca atare, dar se poate folosi și în compoziția biscuiților, clătitelor, în prăjituri, în terciuri cu cereale sau amestecată cu brânză de vaci.
3. Carne
Știm foarte bine că lipsa fierului poate cauza anemie. Și mai știm că principala sursă de fier este carnea. Există studii care demonstrează că, în cazul bebelușilor, se absoarbe mai ușor fierul din carne decât din cerealele fortificate cu fier. Academia Americană de Pediatrie recomandă carnea ca fiind un aliment esențial în hrană bebelușilor. Carnea este o sursă importantă de proteine, zinc și fier.
Aceasta poate fi gătită prin fierbere, la cuptor sau la gratar și servită în asociere cu legume. Pentru bebeluși nu este recomandată carnea roșie la începutul diversificării. Este de preferat o carne mai ușoară precum cea de pui sau curcan.
4. Avocado
Avocado este un fruct foarte cunoscut pentru beneficiile sale. Este bogat în proteine și grăsimi nesaturate, foarte bune în dezvoltarea creierului.
Pentru că grăsimea din avocado se apropie foarte mult de cea a laptelui matern, multe mămici optează pentru introducerea acestui aliment chiar la începutul diversificării.
Avocado poate fi consumat ca atare de către copii sau poate fi pasat cu furculița și transformat în guacamole. Ciocolata bebelușului tot cu avocado se face, adăugandu-se acestuia banană și carob (pudră de roșcove, înlocuitorul pentru cacao).
5. Dovleac
Dovleacul conține o multitudine de substanțe nutritive cum ar fi complexul de vitamine C și B, potasiu, beta-caroten, fibre și acizi grași omega 3. Pentru că are un gust dulce, dovleacul este ușor acceptat de copii.
Poate fi gătit cu ușurință în multe feluri: copt la cuptor, la aburi sau fiert alături de alte legume. Supele cremă de dovleac sunt o adevărată delicatesă pentru bebeluși, în mod special.
6. Afine
Afinele au un conținut foarte bogat în compuși antioxidanți, vitamine și minerale. Sunt o sursă bună de magneziu și vitaminele K și C. Conțin în cantități mai mici cupru și vitaminele E și B6.
Cei mai valoroși compuși din compoziția afinelor sunt antocianinele, antioxidanții care dau culoare fructelor, resveratrolul și quercitina. Numai bune de consumat pentru o bună funcționare a sistemului imunitar.
Afinele au efect benefic asupra ochilor, creierului și chiar asupra tractului urinar al bebelușului. Pot fi consumate ca atare sau strivite și puse în terciuri cu cereale sau iaurt.
7. Broccoli
Deși copiii mai mari îl resping, bebelușii au o mare atracție pentru această legumă, numită broccoli. Există nenumărate studii care demonstrează că este un aliment extraordinar pentru sănătate.
Broccoli conține carbohidrați, proteine, fibre, vitamina C în cantități considerabile, vitamina A, vitamina K, vitamina B9 (acid folic), potasiu, fosfor și seleniu.
Este o sursă importantă de antioxidanți, are compuși bioactivi care reduc inflamațiile și este excelent pentru creier, inimă, sistemul digestiv, sănătatea pielii. Nutriționiștii recomandă pregătirea lui la abur pentru a-și păstra cât mai bine proprietățile.
8. Ouă
Oul este un aliment foarte important în dieta copilului. Albușul este o sursă bună de proteine, iar gălbenușul conține zinc și vitaminele A, B12, D și E. Conține și un compus numit colină, care este esențial pentru dezvoltarea creierului.
Oul poate fi consumat de către copii doar pregătit termic, ca atare, sau în compoziția a nenumărate mâncăruri și deserturi.
9. Pește
Carnea de pește este o sursă excelentă de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitățile de substanțe minerale și nutritive diferă în funcție de tipului peștelui.
Trebuie să aveți grijă însă că sunt anumite tipuri de pești care conțin mai mult mercur, cum ar fi merluciu, rechin sau pește spada. Speciile de pește cu mai puțin mercur sunt somonul, tonul, sardinele, păstravul sau codul.
La bebeluși peștele trebuie introdus cu grijă pentru că este unul dintre alimentele cu potențial alergic ridicat.
10. Iaurt
Iaurtul este un aliment foarte iubit de copii care conține atât prebiotice cât și probiotice. Prebioticele sunt hrana bacteriilor bune care ne populează intestinul. În plus, consumând iaurt beneficiem și de proteine animale, dar și de calciu, vitamina B2, vitamina B12, potasiu și magneziu. Iaurtul poate fi consumat simplu sau cu fructe tăiate sau pasate în el.