Deși poate părea complicat și crezi că perioada fertilă este destul de greu de depistat cu exactitate, dacă înveți să îți cunoști corpul și modul în care acesta “reacționează” la ovulație, vei putea planifica mai ușor sarcina dorită.
Să începem însă cu începutul: Ce este ovulația?
Ovulația este un proces natural ce are loc în fiecare lună în corpul femeii. Acest proces presupune eliminarea prin trompa uterină a ovulului ajuns la maturitate pentru a fi fecundat și are loc de obicei cu două săptămâni înainte de menstruație.
Când este considerat normal un ciclu menstrual?
Ciclul menstrual normal este considerat, teoretic, a fi cel de 28-30 de zile. Conform statisticilor, doar 15 % din femei au un ciclu menstrual de 28 de zile în mod regulat. Medical vorbind, un ciclu menstrual normal este cel ce are o durată de 21 până la 35 de zile.
Durata unui ciclu menstrual se calculează numărând zilele din prima zi de menstruație până la prima zi din următoarea menstruație. Pentru ca lucrurile să fie cât mai clare, menționăm că, prima zi de menstruație, adică prima zi în care apare sângerarea, este considerată a fi prima zi a ciclului menstrual.
Etapele unui ciclu menstrual și perioadele fertilă arată astfel:
- primele 7 zile ale menstruației sunt zilele cu cele mai slabe șanse de a rămâne însărcinată
- începând cu a opta zi a ciclului menstrual, cresc, treptat, șansele de a rămâne însărcinată
- perioada ideală de a încerca să faceți un bebe este după 10 – 14 zile de la menstruație, aceasta fiind perioada cea mai fertilă, adică perioada în care se va elimina ovulul.
- în perioada post ovulație, adică după 15 – 16 zile de la menstruație, șansele de a rămâne însărcinată scad tot mai mult
- în următoarele zile are loc îngroșarea mucoasei uterine, perioadă în care fertilitatea este extrem de scăzută
Perioada de fertilitate maximă
Pentru a rămâne însărcinată este recomandat să ai relații intime în perioada ovulației. Întreține relații intime cu o zi – două înainte de ovulație, în ziua ovulației și la o zi după ovulație. E bine de știut că spermatozoizii pot trăi două – trei zile, dar ovulul eliminat trăiește doar pentru maxim 24 de ore. Din acest motiv poți rămâne însărcinată doar în perioada apropiată ovulației.
Conform aplicației FLO pe care o folosesc de ani de zile pentru a monitoriza ciclul menstrual, cea mai fertilă zi este ziua cu numărul cinci din cele șapte fertile. Informațiile din această aplicație au dat rezultate în cazul nostru, a apărut bebe.
Cum procedezi dacă ai o menstruație neregulată?
În primul rând este necesar un control de specialitate la medicul tău ginecolog. După ce sunt eliminate motivele medicale pentru care poți avea ciclul neregulat, optează pentru testele de ovulație pentru a afla perioada fertilă din lună. Testele de ovulație depistează nivelul hormonului luteinizat, hormon care “ declanșează “ ovulația.
Care sunt simptomele ovulației?
Cele mai mari schimbări le vei observa la aspectul mucusului cervical și la modul în care acesta se simte. Mucusul cervical este extrem de important, rolul lui fiind acela de a ajuta spermatozoizii să ajungă la trompele uterine și uter.
Cu 2-3 zile înainte de ovulație, secrețiile vaginale devin mai consistente, își schimbă culoarea în alb-transparent și au textură lipicioasă.
Sânii dureroși mai ales la atingere și libidoul crescut sunt alte două semne că ești la ovulație. De cele mai multe ori apar și dureri abdominale asemănătoare cu cele de la menstruație, dar de o intensitate mai mică.
Temperatura corpului se modifică în perioada ovulației
În mod normal temperatura bazală este de 36,2 – 36,6 grade Celsius ( temperatură măsurată dimineața, imediat după trezire ). Înainte de ovulație însă, temperatura corpului scade și crește din nou după ce a fost eliminat ovulul ajuns la maturitate. Dacă vrei să folosești această metodă, pentru a avea rezultate cât mai bune, este recomandat să măsori temperatura corpului în fiecare zi și la exact aceeași oră.
Dragă viitoare mămică, deși poate părea complicat, în general, simptomele ovulației sunt ușor de recunoscut. Ascultă-ți corpul și vei învăța treptat să recunoști toate semnele pe care acesta ți le arată.
Pentru a fi informată și despre următoarea etapă, sarcina, citește și Cum îți poți da seama că ești însărcinată, încă de dinainte să faci testul?