După nouă luni în care i-ai simțit mișcările, sughițurile și i-ai ascultat bătăile inimii, micuțul tău bebeluș urmează în curând să se nască, să respire pentru prima dată. Nu există o altă experiență mai emoționantă și mai intensă decât cea prin care urmează să treci: nașterea naturală a copilului tău.
Acest articol nu îți va calma teama pentru ceea ce urmează, acest sentiment fiind absolut normal. Acest articol îți va arată ceea ce urmează să trăiești, pas cu pas, astfel încât să știi în ce etapă a nașterii te afli și ce urmează să se întâmple.
Primele semne ale nașterii naturale
În ordinea în care ar trebui să aibă loc, primele semne care indică faptul că organismul tău este pregătit de naștere sunt:
- dopul gelatinos ( mucusul cervical ) este eliminat – concret, se va elimina vaginal o secreție maronie, gelatinoasă ce poate prezenta uneori și urme mici de sânge. După ce acest mucus cervical se elimină, nașterea poate avea loc oricând în câteva ore sau uneori zile. Deși poate avea un aspect îngrijorător datorită culorii și a sângelui, eliminarea dopului gelatinos nu este un motiv de îngrijorare.
- se rup membranele amniotice, ducând la scurgerea lichidului amniotic. În termeni mai simpli și mai cunoscuți, ” se rupe apa „. Acest lichid amniotic se va elimina pe toată perioada travaliului, în cantități variabile, în funcție de evoluția travaliului. Lichidul are scopul de a face expulzia bebelușului mai lină, lubrifiind întreg ” traseul ” pe care acesta urmează să îl parcurgă. Momentul în care se rup membranele este momentul în care trebuie să ajungi la spital. Nașterea poate avea loc în orice moment.
- uterul se contractă – contracțiile uterine debutează nesistematizat și scurte ca și durată, urmând ca pe măsură ce lucrurile evoluează, să fie tot mai dese și mai intense.
Durata și etapele travaliului
Dacă vorbim despre prima naștere, travaliul va fi de 10 – 12 ore. Acesta este teoretic cel mai lung travaliu pentru o naștere, durata scurtându-se o dată cu fiecare naștere. Discută cu medicul mai multe detalii despre anestezia rahidiană, te va ajuta mult cu durerile.
La începutul travaliului contracțiile uterine vor dilata colul uterin suficient de mult cât bebelușul să coboare la nivelul planșeului uterin. La început aceste contracții sunt fie rare și neregulate, fie lungi și puternice. Pe măsură ce travaliul înaintează, contracțiile vor deveni regulate, ar trebui chiar să observi un tipar.
Da, urmează să naști, toată atenția ta va fi asupra a ceea ce simți dar, este foarte important să nu te neglijezi. Vei avea nevoie de energie și de o minte limpede ca să faci din această experiență una cât mai plăcută. Indicat ar fi ca la începutul travaliului să fii acasă, în zona ta de confort. Creează o atmosferă relaxantă, ascultă muzică, dansează, fă un duș călduț și încearcă pe cât posibil să te relaxezi. Pregătește-te să mergi la spital și discută permanent cu medicul despre intervalul la care ai contracții.
Dilatația a ajuns la 4 – 5
Dilatarea treptată a colului uterin poate dura între 6 și 8 ore, fiind urmată de o perioadă scurtă și intensă în care colul se dilată la dimensiune maximă. Concret, după ce colul se dilată până la 4 – 5, travaliul se va accelera. Contracțiile vor deveni mai intense și mai dese. În această etapă a travaliului trebuie să fii la spital.
Capul bebelușului se fixează și coboară prin canalul pelvin.
Colul uterin se va dilata complet, iar craniul bebelușului devine vizibil la nivelul perineului, Aceasta este cea mai scurtă perioadă din travaliu, durează între 30 și 90 de minute. Este o perioadă scurtă dar grea din travaliu. Este normal să îți fie greață și să ai senzații alternative de cald – frig. Ascultă-ți corpul și nu forța lucrurile.
Ultima etapă a travaliului
În ultima fază a travaliului, când are loc expulzia fătului, vei simți altfel de contracții. Vei simți ceea ce se cheamă contracție expulzivă. La fiecare contracție completată de 2 – 3 împingeri, capul copilului va înainta. Vei simți o presiune puternică pe vezica urinară și pe rect, ceea ce va crea o senzație puternică de micțiune ( urinare ) și de scaun. Deși vei avea tendința să împingi continuu și puternic, este important să asculți indicațiile moașei și ale medicului, care îți vor spune cum și când să ” împingi „.
Dacă situația impune acest lucru, medicul va face o epiziotomie la nivelul perineului, pentru a facilita nașterea.
Felicitări, ai născut!
După încă 30-40 de minute de la nașterea bebelușului, organismul tău la elimina și placenta, proces care se numește delivrență. Îți recomandăm să citești acest articol și să discuți cu medicul tău despre intervalul de timp după care se va tăia cordonul ombilical. Este un aspect extrem de important pentru sănătatea micuțului tău.
După ce placenta a fost eliminată, medicul va verifica acum și uterul pentru a se asigura că nu au rămas resturi de membrane.
Pe toată perioada travaliului îți vor fi monitorizate tensiunea arteriala, pulsul, contracțiile uterine și bătăile inimii bebelușului.
Indiferent de cum va decurge experiența ta de naștere, reține încă de la început că lucrurile se pot schimba într-o secundă și că medicii vor lua deciziile cele mai bune pentru sănătatea ta și a copilului tău.
Am întâlnit multe cazuri în care deși mămica își dorea extrem de mult să nască natural, în timpul travaliului lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. A fost nevoie de intervenția rapidă a medicilor pentru a nu afecta starea de sănătate a bebelușului sau a mamei. Important este ca la final atât tu, cât și copilul tău, să fiți bine.
Despre nașterea prin operație de cezariană poți citi în acest articol, fiind povestită o experiență reală recentă a unei mămici.