Cel mic începe să facă primii pași. O dată cu această nouă etapă, curiozitatea față de mediul înconjurător crește pe zi ce trece. Un copil care, în mod constant refuză să bage în guriță bucățele de mâncare, va mânca, fără nici o ezitare, orice altceva găsește prin casă, de la magneții de pe frigider și până la pastilele de inimă ale bunicii.
Cele mai des întâlnite produse ce ar putea fi ingerate de copii sunt:
- baterii mici de la telecomandă
- cosmetice
- parfumuri
- produse de curățenie, detergenți
- medicamente de orice tip, siropuri sau pastile
- magneți de frigider
- ulei folosit la aroma therapy
- baloane
Lista produselor periculoase pentru cei mici este una foarte lungă.
Toate produsele din lista de mai sus sunt prezente în mod constant în casa oricăruia dintre noi. Acestea fac parte din viața noastră de zi cu zi și poate nici nu îți imaginezi că ar putea face parte din categoria produselor periculoase.
În acest articol vom discuta însă despre produsele ce prezintă cel mai mare risc pentru cei mici, un subiect extrem de important pentru siguranța lor: ingerarea de substanțe toxice.
Micuțul explorator merge acum singur și poate ajunge în doar câteva secunde din dormitor în baie, la dulapul cu produse de curățenie.
Nu te baza pe sticlele sau cutiile cu dopuri rezistente și cu sistem de protecție la deschidere. Nici un dispozitiv nu poate fi atât de sigur încât sa fii 100% convinsă că cel mic nu îl poate deschide după câteva minute de încercări.
Cum putem evita contactul micuților cu substanțele dăunătoare, vătămătoare?
Pune într-un dulap sau într-un loc care se poate încuia cu cheia, toate produsele de curățenie pe care le ai în casă. După ce ai folosit produse cosmetice, crema de față de exemplu, închide strâns capacul recipientului și asigură-te că îl pui înapoi în locul sigur care se poate încuia.
Mulți părinți aleg să mute cu 2 rafturi mai sus detergenții din baie. Această metodă implică însă și mai multe riscuri. Nu subestima imaginația celui mic atunci când vrea să obțină ceva.
Tuburile, sticlele sau cutiile de medicamente goale nu trebuie să fie folosite pe post de jucării. Păstrează toate produsele de curățenie în ambalajele originale ca să nu creezi confuzie. Este foarte riscant să pui de exemplu detergentul de vase într-o sticlă de suc. Un copil de 2-3 ani nu face diferența de conținut.
Multe dintre produsele de curățenie au în compoziție substanțe amare ce îl vor face pe cel mic să scuipe. Chiar și așa, nu îi da ocazia să testeze acest lucru lăsând aceste substanțe într-o zonă ușor accesibilă.
Cum evităm ingerarea de medicamente de către cel mic?
În primul rând nu îți învăța copilul că medicamentele sau siropurile sunt ceva dulce și bun de mâncare. Îi vei stârni interesul pentru acea sticluță de sirop de tip antibiotic și probabil va încerca ulterior să bea toată sticla.
Persoanele din jur trebuie să fie și ele atente, de exemplu bunicii, care în general au pastile mereu la îndemână. Aceste pastile pot fi considerate de cei mici bomboane. Discută cu aceștia ca pe perioada vizitei să pună toate cutiile într-un loc sigur, de preferat sub cheie.
Ce facem dacă cel mic înghite o substanță dăunătoare?
Cu toate măsurile de precauție, într-o clipă de neatenție, copilul ar putea ingera totuși o substanță străină. Învață să identifici simptomele și semnele ingerării: vărsături, dificultăți de înghițire, lipsa apetitului, erupții cutanate, convulsii sau pierderea cunoștinței.
Indiferent de cât de bine pare să se simtă cel mic după ingerarea unei substanțe, nu presupune că aceasta nu a avut efecte asupra organismului lui.
Iți recomandăm să suni la serviciul disponibil 24 de ore din 24, TOXAPEL 0212106282 sau 0212106183 unde vei afla dacă este cazul să te prezinți la spital sau nu. Baza de date cuprinde informații despre aproximativ 400 de substanțe ce pot fi ingerate.
Când apelăm direct serviciul 112?
Atunci când substanța ingerată i-a provocat micuțului arsuri la nivelul gurii sau dureri puternice în gât, respiră cu dificultate, are convulsii sau este inconștient, apelează imediat serviciul 112.
Înghițirea de magneti, de baterii și de sticlă sunt considerate a fi urgențe medicale, chiar și atunci când cel mic nu prezintă nici un simptom. Nu încerca să îi provoci vărsături sau să ii dai medicamente. Încurajează copilul să scuipe, pentru a îndepărta orice resturi rămase în gură.
Păstrează flaconul substanței ingerate pentru a putea da cât mai multe detalii medicului. Pastrează-ți calmul și încearcă să analizezi cât mai multe detalii despre momentul ingerării: cantitatea ingerată, timpul scurs de la ingerare, primele simptome. Orice detaliu va conta pentru medic.
Plantele din casă pot fi periculoase?
Da, plantele de apartament ar putea face parte din categoria de produse periculoase, dar cel mai indicat este să te documentezi despre acestea. Unele pot cauze reacții neplăcute organismului fragil al copilului în caz de ingerare.
Sperăm că nu vei avea niciodată nevoie, dar salvează în telefon chiar acum numărul serviciului TOXAPEL 0212106282 sau 0212106183 pentru a fi la îndemână atunci când poate chiar tu sau o persoană din jurul tău va avea nevoie de el.
Un alt serviciu de telemedicină este oferit și de cei de la PEDITEL
Pentru orice nelămuriri sau temeri ai în ceea ce privește starea de sănătate, sună la 1791. Îți va răspunde un cadru medical de la Peditel, pregătit să te ajute. Acest serviciu de telemedicină este disponibil non-stop și este gratuit. Apelul către 0219010 este tarifat normal, adică fără costuri suplimentare indiferent de rețea.
Știi acum care sunt măsurile de prim ajutor în caz de ingerare a substanțelor și a altor produse dăunătoare. Află acum care sunt simptomele unei alergii și când trebuie mers direct la spital în articolul despre Alergia la proteinele din laptele de vacă – Simptome ușoare, moderate și severe