Tusea este un reflex de protecție al organismului ce are ca rol eliminarea excesului de mucus din căile respiratorii pentru a ușura respirația. Deși tusea este un reflex bun, cea persistentă poate indica afecțiuni respiratorii ce necesită tratament medical.
Dacă tusea se agravează și nu se ameliorează în urma remediilor preparate în casă, este necesar un consult de specialitate pentru a determina modul de tratare.
În acest articol vom discuta despre cele mai dese tipuri de tuse întâlnite la copii și în urma lecturării acestuia vei putea înțelege care este momentul în care copilul tău trebuie să ajungă la medic și nu mai poate fi tratat acasă.
Tipurile de tuse variază în funcție de cauză. În cazul copiilor mici, infecțiile respiratorii și astmul sunt cauzele cele mai frecvente ale tusei.
Tipurile de tuse întâlnite la copiii mici:
- Tuse ruptă – ce duce la imflamarea traheei superioare, provocând o tuse dură.
- Tuse productivă/ toracică – ce scoate mucusul din căile respiratorii.
- Tuse convulsivă – o infecție bacteriană foarte contagioasă. Acest tip de tuse este cauzat de bacteriile Bordetella pertussis. Se răspândește foarte repede, pe cale aeriană, prin picături de salivă. Este foarte periculoasă și trebuie tratată medical imediat deoarece poate duce la lipsă de oxigen.
- Tuse bruscă – cauzată de inhalarea accidentală de lichide, alimente sau obiecte. Această tuse poate apărea și dacă mâncarea sau vărsăturile rămân blocate în gât. Dacă copilul continuă să tușească câteva minute sau are probleme de respirație, solicitați imediat asistență medicală.
Cum putem trata tusea ușoară la domiciliu
Remediile prezentate mai jos nu țin locul unui tratament medical. Acestea sunt doar adjuvante tratamentului sau pot fi folosite doar pentru tusea ce nu implică și simptome ale unei boli.
Oferă-i copilului tău frecvent băuturi calde sau supe calde pentru a ajuta la calmarea iritației, fluidizarea mucusului și prevenirea deshidratării.
Dacă copilul tău are vârsta necesară consumării de alimente precum miere, scorțișoară, cimbru, busuioc îi poți administra o linguriță de miere (2 până la 5 ml) cu unul dintre alimentele menționate anterior (tot o linguriță). Aceste alimente au efect anti-inflamator și vor ajuta la reducerea inflamațiilor sau iritațiilor de la nivelul căilor respiratorii. Totodată, scorțișoara, cimbrul și busuiocul pot fi consumate și sub formă de infuzie, ceai.
Asigură-te că în locuință aerul are umiditatea necesară (între 45-55% și 60% în cazul bebelușilor). Aerul prea uscat poate duce la iritarea mucoaselor căilor respiratorii și poate provoca tuse. Mai multe detalii despre efectele nocive ale aerului uscat și soluțiile pentru o umiditate optimă, le poți găsi în acest articol: Aerul prea uscat din casă produce îmbolnăvire și este foarte nociv pentru bebeluși. Cum putem menține umiditatea adecvată în locuință?
Dacă tusea persistă și se agravează, mergi la doctor cât mai repede pentru a putea evita alte complicații și a începe tratarea adecvată la timp.
Simptomele ce necesită consult și tratament medical:
- Tuse productivă ce se agravează
- Febră
- Dificultăți de respirație
- Letargie
- Deshidratare
- Tuse convulsivă
- Tuse cu sânge
- Durere de ureche